Seyyid Mahmut Bırifkani Antoloji.com

  • Ahlat

    16.04.2012 - 23:55

    Ahlat Şehrin isminin kökeni hakkında çeşitli rivayet ve söylentiler vardır. Ancak bunlar içinde halk arasında en yaygın olanı şehir isminin bir urartu kralı olan Lat 'ın yaptığı bir savaş sonucunda ağır bir yara alması sonucu kızı Derminia'nın babası adına yaktığı ahh! Lat ağıtından geldiğidir.bu ve buna benzer bir çok hikâye yöre halkı tarafından söylenegelmiştir. 'Bırifkan Seyyidleri' adlı kitapta Ahlatın etimolojik kökeni hakkında klasik olarak ileri sürülen dört nedenleri anlattıktan sonra şu bilgilere yer vermektedir: 'Sanırım yukarıda Ahlat hakkında ileri sürülen dört görüşte yanlıştır.Kanaatime göre M.ö 4000 yıllarda bu şehri ilk kuran ve yerleşen Huriler aynı zamanda ilk adını da koydular.Bu adı koyarken çok sevdikleri toprak ve dağın adını birleştirerek coğrafi durumu göz önünde tutarak imza attılar. Huriler Kürtlerin atası olarak kabul edilmektedir. Kürtçede “Ax”: toprak, “Lat”: Kaya, sarp ve dik demektir. Zaten Ahlat’ta, bir yandan “Lat” olan Süphan dağı ile hemen üzerinde ve aşağısında “Ax”olan yaylalar mevcuttur. O zaman 6000 yıldır ki bu şehrin adı Ahlat’tır. Ahlat, adını kendi özünden almıştır.'

    Adı geçen kitapta Ahlat'ta yaşamış çok sayıda bilgin ve alimlere yer vermiştir.Bunlardan bazıları şunlardır:
    '1-Seyyid Ahmet Ahlati:

    Bu zat H.682/M.1283’te Sühreverdi tarikatının irşadı için babası Seyyid Ali Hemedani'nin vasiyeti üzerine Ahlat'a gelmiştir.Bu zat H.715/M.1283'te Ahlat'ta vefat etmiştir.Eskiden Dere mahallesi olarak bilinen El Vadi camisinin avlusunda defnedilmiştir.Tabiki şu an ne böyle bir cami nede böyle bir mahalle Ahlat'ta bulunmamaktadır.Muhtemelen bu yer harabe şehrin içerisinde kalmıştır.
    2-Seyyid Haci Nizamüddin Ahlati:

    Babası Seyyid Ahmet Ahlati'dir.H.751'de vefat etmiştir.Türbesi babası'nın türbesinin yanında metfundur.
    3-Seyyid Ali Ahlati:

    Babası Seyyid Haci Nizamüddin Ahlati'dir H.781/M.1379'da vefat etmiştir.Türbesi babasının türbesinin yanında metfundur.
    4-Seyyid Hüseyin Ahlati:

    H.808/M.1405 yılında Mısır'ın Kahire kentinde vefat etmiştir.Bu zat Ahlat'tan Mısır'a göç ederken tam on iki bin aile (takriben 60.000 nüfus) onunla beraber Mısır'a göç etmiştir.Şu an bile Ahlat Mahallesi ve Ahlat Mezarlığı,Kahire'de mevcuttur. Seyyid Hüseyin Ahlati'nin vasiyeti üzerine oğlu Seyyid Baba Mansur Ahlati tekrar Ahlata gelmiştir. H.1085/M.1674'te Duhok'un Bırifkan köyünde vefat eden Seyyid Şemseddin'e Kutbiyye Ahlati,Seyyid Hüseyin Ahlati'nin soyundandır.Silsilesi şöyledir: Seyyid Şemseddin Ahlati,Seyyid Abdülkerim Ahlati'nin oğlu,Seyyid Musa Ahlati'nin oğlu,Seyyid Süleyman Ahlati oğlu,Seyyid Abdülgani Ahlati oğlu,Seyyid İshak Ahlati oğlu,Seyyid Baba Mansur Ahlati oğlu ve Seyyid Hüseyin Ahlati'nin oğludur.'

  • mermeri köyü

    21.06.2011 - 00:20

    Diyarbakır merkez Sur ilçesine bağlı Mermer adında iki köy vardır.Bir tanesi Mermer Bucağı (Halk arasında 'Fis Mermer') dır.
    Diğeri ise Mermeri Köyüdür.(Halk arasında 'Terkan Mermeri') Bazen yanlışlıkla adı geçen Mermeri Köyüne Mermer Köyü denmiştir.
    Seyyid Mahmud Birifkani Birifkan Seyyidleri adlı eserinde şu bilgilere yer vermektedir:

    Mermeri Köyü1885 yılında Fettah ve Seyyid Hüseyin KEYA tarafından kurulmuştur.Adını mermer taşı ile örülmüş olan çeşmesindn alır.Osmanlı döneminde meadin-i humayun (maden) 'a bağlı olan Eğil'e bağlı bir köydü.Cumhuriyet döneminde Eğil,Diyarbakır'a bağlanınca mermeri de Diyarbakıra bağlanmış oldu.12.04.1949 'da alınan bir kararla mermeri köyü,Diyarbakır merkezine beğlı bir köy oldu.2008'de Diyarbakır 4 yeni merkez ilçeye sahip olduktan sonra mermeri köyü,Sur ilçesine bağlandı. Köyün yerlileri Kaplan ve Keya aileleridir.Soyadı kanunu çıktıktan sonra Keya ailesi:Baran,Bayram ve Karagöz soyadlarını almışlardır.Seyyid Hüseyin Keya'nın dedeleri Irak'ın Duhok kentine bağlı Birifkan Köyünden gelip Ahlat'ın erkizan(ergezen) mahallesine yerleşmişlerdir.Daha sonra Diyarbakır'a yerleşmişlerdir. İmam Hüseyin'in soyundandırlar.Bu ailenin İmam Ali'den başlayarak 21. sıradaki dedeleri Seyyid Yusuf Hemedani'nir. (H.440-535) çok sayıda kitapları vardır.Yusuf Hemedani, Seyyid Ahmed Yesevi ve Ş.Abdulkadir Gıjdevani'nin hocasıdır.Pir Hacı Bektaşı Veli'nin hocasının hocasıdır.30.sıradaki dedeleri ise Seyyid Hüseyin Ahlati'dir.1405'te Mısır'da vefat etmiştir.Seyyid Hüseyin Ahlati Şeyh Bedreddin'in Hocasıdır.Cifr ilminde kitapları vardır.36..sıradaki dedeleri ise S.Şemseddin Kutbi Ahlatidir.Bir şiir divanı vardır.Birifkan ailesi Irak,Suriye, Diyarbakır, Ahlat,Erzurum Karayazı ilçesi ve Erciş'te yaşamaktadırlar.Seyyid Mahmud Birifkani adlı yazar da bu ailedendir. 'Bırifkan Seyyidleri' kitabı Hz.Adem(a.s) başlayarak,Hz. Muhammede(s.a.s) ve gönümüze kadar gelen Bırifkanlıları detaylı bir şekilde anlatmıştır

  • Bırifkan Seyyidleri

    17.06.2011 - 00:59

    Bırifkaniler:
    Bırifkani’ler 10. imam olan ve şecere’nin 9.sırasında yer alan, İmam Ali Hadi’nin soyundan gelirler.
    Bu aileye 8.İmam olan ve şecere’nin 7.sırsında yer alan, İmam Ali Rıza’dan başlayarak 20.sırada yer alan Seyyid Muhammed Yusuf Sadreddin’e kadar İmam Rıza’ya nispetten Radewi (Rezevi) denmiştir.Bu ailenin atası olan ve 20.sırada yer alan Seyyid Eyyüp Hemedani’den(Rezewi) itibaren bu aileye Hemedan’a nispeten Hemedani demiştir.
    26.Sırada yer alan Seyyid Ahmet Ahlati, Ahlat’a gelmiştir.(h.v:751) .Bu tarihten sonra bu aileye Ahlat’a nispeten, Ahlati denmiştir.
    36. Sırada yer alan Seyyid Şemseddin-i Kutb Halveti Ahlati-Bırifkani(V.H.1085) , Osmanlı ve Safevîler arasında cereyan eden savaştan dolayı, Ahlat’ı terk edip Irakın Duhok kentine bağlı olan Bırifkan köyüne yerleşir. Bu tarihten sonra bu aileye o köye nispeten Bırifkani denmiştir. Bırifkani’ler şu an Irak’ın Duhok, Musul ve köylerinde,Suriyenin Hama şehrinde, Türkiyenin Diyarbakır, Erzurum Karayazı ilçesi, Bitlisin Ahlât ve Adilcevaz ilçeleri ve Vanın Erciş ilçesinde yaşamaktadırlar.
    Hz.Muhammed (a.s) ’dan günümüze kadar Bırifkanlıların silsilesi şöyledir:
    Seyyide FATİMET’üzzehra,El-Betul(a.s) ,binti Resullullah(s.a.v) ,Zevcetu Ali ibni Ebitalib(a.s)
    İmam HÜSEYİN şehid-i kerbela
    İmam ALİ Zeynelabidin
    İmam MUHAMMED Bakır
    İmam CEFER-i Sadık
    İmam MUSA-İ Kazım
    İmam ALİ Rıza
    İmam MUHAMMED Cevad
    İmam ALİ Hadi
    İmam CAFER-İ Zeki el musaddak.
    Seyyid ALİ el muhtar
    Seyyid ABDULLAH el Muntahib
    Seyyid AHMED-i Taki
    Seyyid MAHMUD
    Seyyid MUHAMMED
    Seyyid CAFER Ebu Hars
    Seyyid ALİ ebi müeyyed el meşhur bil Veherat ve keza bi Şuayb
    Seyyid HÜSEYİN Celaleddin
    Seyyid MUHAMMED YUSUF Sadreddin
    Seyyid EYYUB Hemedani
    Seyyid Ebi Yakub YUSUF Hemedani
    Seyyid Ebi Müslim SELİM El Iraqi El Hemedani
    Seyyid YUSUF Hemedani
    Seyyid SALİH Hemedani
    Seyyid Emir El Kebir Zeynelabidin ALİ el Hemedani El Meşhur bi zurdani el mülakkab bi muvahadil horasani
    Seyyid AHMED Ahlati
    Seyyid Haci NİZAMÜDDİN Ahlati
    Seyyid Ebi Hasan ALİ Ahlati
    Kemal-ül milleti veddin Seyyid HÜSEYİN Ahlati
    Seyyid Baba MANSUR Ahlati
    Seyyid İSHAK Ahlati
    Seyyid ABDULGANİ Ahalti
    Seyyid SÜLEYMAN Ahlati
    Seyyid MUSA Ahlati
    Seyyid ABDÜLKERİM Ahlati
    Seyyid, Allame, ŞEMSEDDİN Kutb-i Ahlati-Bırifkani
    Seyyid ZEYNELABİDİN Birifkani
    Seyyid EBUBEKİR Bırifkani
    Seyyid NUREDDİN Bırifkani
    Seyyid EBUBEKİR Bırifkani
    Seyyid MUHAMMED Bırifkani
    Seyyid YUSUf Bırifkani
    Seyyid İSA Bırifkani
    Seyyid HÜSEYN Bırifkani
    Seyyid HASAN Bırifkani
    Seyyid MUSA Bırifkani
    Seyyid MUHAMMED Bırifkani
    Seyyid MUSA Bırifkani
    Seyyid Mahmud Bırifkani (Bırifkan Seyyidleri'nin yazarı)
    Seyyid Mahmud Bırifkani “Bırifkan Seyyidleri ” adlı eser’de (Poyraz Ofset.2011.Ankara) bu ailenin 1400 yıllık geçmişini detaylı bir şekilde anlatmıştır.

Toplam 11 mesaj bulundu

TÜM YAZILANLAR