Savaş Özkan - Hakkında Yazdığı Tanıtım Yazısı

KENDİ KALEMİMDEN BEN...

S A V A Ş Ö Z K A N

3 kardeşin (Ağabeyim Gevaş ve Ablam Dilek) en küçüğüyüm. Annem ve babam (Annem Meryem Özkan Emekli Öğretmen ve babam Mehmet Özkan Emekli Jandarma Astsubay) güzel yurdumun çeşitli köşelerinde görev yapmış emekli devlet memurları.

1975 yılında Şanlıurfa'da doğma nedenimde bundandır. Uslu bir çocuk olduğumu söylerler ayrıca utanılacak kadar da normal. Hiçbir oyuncağımı kırmadım şimdi onları tek tek biricik oğlum kırıyor...1982 yılında sonunda memleketimiz olan Adana'ya döndük.

1981 yılında başlayan eğitimim 1997 yılına kadar kesintisiz devam etti. Bu süre zarfında sırasıyla: Seyhan Lütfiye Kısacık İlkokulunu, Seyhan Ziya Paşa Ortaokulunu, Adana Motor Meslek Lisesini bitirdim. Ardından Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümü Motor Öğretmenliği'ni de okuyarak eğitimimi tamamladım....

Fakülte 3. sınıfta dört kafadar(Savaş-Mehmet-Dede Turan-Süleyman) bir araya gelip bizce yeterli olmayan ders materyallerimize destek amaçlı kendini sürekli yenileyen otomotiv sektöründen bir parça haberdar olmak, arkadaşlarımızı haberdar etmek ve bilgi paylaşmak amacıyla 1995 yılında "Motorlu Araçlar Teknolojisi Ders Notları Cilt-1" adında “Yakıtlar-Yakıt Sistemleri ve Yağlar” içerikli bir derlemenin hazırlayanları arasında aktif olarak yer aldım.

Huzurevi Sakinleri yani ev arkadaşlarım-kardeşlerim;Savaş Özkan(ben), Mehmet Yeşilırmak, Arif Emre Açıkgöz, Cihan Baldan, Özkan Yanar ve bu sakinlerin candostları Osman Seçgin, Murat Atılgan, Taner Şahin, Serkan Aksakal, Firdevs Öztürk, Esra Günay, Çiğdem Gürler... paylaşılan çok güzel anlar... (Üniversitede ki ev arkadaşlarım, aşık olduğum şehir Elazığ ve Elazığlı candostlarım)

Mezuniyetimin ilk yıllarında Özel Baraj Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursunda Motor Öğretmeni olarak görev yaptım. Ardından 1998 yılında Adana Seyhan Metal İşleri Mesleki (Çıraklık) Eğitim Merkezinde Motor Öğretmeni olarak göreve başladım.

Vatani görevimi Erzurum'un Horasan İlçesi'nin geçit vermeyen Puslubaba Dağı'nın eteğinde kurulu Kadıcelal Köyünde Asteğmen Öğretmen olarak yaptım. Yaşamımın en önemli deneyimlerinden biriydi....

Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Derneğinde üye, Sivil Toplumu Kalkındırma Hareketi Derneği ile Gençlik Kültür ve Sanat Gönüllüleri Derneği'nde yönetici olarak gönüllü faaliyetlerime devam etmekteyim.

Proje çalışmalarım ilk kez 2003 yılının yağmurlu bir Kasım sabahında Çıraklık Eğitim Merkezi okul Müdür Başyardımcısı (şimdiki müdürü) İbrahim Toğaç'ın (İbrahim Ağabeyim, senin tabirinle okyanusta ki bu zorlu yolculuk için sana minnettarım...)Teknik Eğitim Vakfı'na ait proje çalışmasından bahsetmesiyle başladı. O yıl 'Öğrenmeyi Öğrenme' ile başlayan serüvenim hâlâ devam etmekte...

2003-2006 tarihleri arasında: Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesine ait proje atölyesinde Projeler Genel Sekreteri, Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından açılan teklif çağrılarına (Aktif İşgücü Hibe Programları) yönelik üretilen ve sözleşme makamınca onaylanıp uygulanan; Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi - Yüreğir Kiremithane E.M.L. ortaklığında yapılan Yapı Sektöründe Bilgisayar Destekli Dizayn Projesinde, Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi - Yüreğir Karşıyaka Orhan Çobanoğlu A.M.L. ortaklığında yapılan Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesinde ve Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi - Ceyhan Ticaret Odası - Ceyhan E.M.L. ortaklığında yapılan Örme Çorap Eğitimi Projesi olmak üzere 3 ayrı projede Proje Sekreteri, MEGEP, Aktif İş Gücü 1. ve 2. Teklif Çağrısı Hibe Projeleri, Eğitim ve Gençlik Projeleri proje yazım ekibi üyesi , Bu ekip Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi'nin önderliğinde, Adana'da görevli 62 teknik öğretmenden oluşturulmuştur.

Proje çalışmaları 2004 yılı itibariyle Teknik Eğitim Vakfı Kurucu üyesi Abdulkadir ÜÇKARDEŞLER'in desteği, TEKEV Adana Şube Başkanı Sait ALTIPARMAK'ın başkanlığında 8 lokomotif birey üzerinden sürdürülmüştür. (Bilgisini-İlgisini, Emeğini-Yemeğini ve zamanını paylaşan Adana'da projelerin start aldığı günlerde proje neferi olan ama bugün için kimiyle iş gereği yolumuzun ayrıldığı ancak gönül bağımızın asla kopmadığı gönüllü gönül dostlarım, Abdulkadir YEŞİLKUŞ,Ahmet Cemil ASLANTAŞ,Avni ÜSTÜNDAĞ,Feray ÜSTÜNDAĞ,Mehmet Tolga AKINCI,Osman DEMİRKOL ve Rıfat Ayhan ARIKAN'a teşekkür ederim.)

Adana Seyhan İsmet İnönü E.M.L.’nin pilot okul olduğu MEGEP’te Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi temsilcisi ve ekip üyesi olarak görev yaptım. Teknik Eğitim Vakfı Adana Şube Başkanı Sait ALTIPARMAK nezdinde TEKEV'in bütün yöneticilerine bana kazandırdıkları her şey için teşekkür ediyorum. (Sait Ağabeyim, saçlarımdaki beyazlarda katkın büyük ama seninle aynı yolda yürümek benim için bir onur.) STK’lar ve Kamu Kurumlarının(Okullarımız) ortaklığında üretilen, sözleşme makamlarınca kabul görerek uygulanan (Aktif İşgücü) Hibe projelerinde Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünce oluşturulan Proje Yürütme İzleme ve Denetleme Komisyonlarında görev aldım.

03 Mayıs 2006 tarihinde 8 S-T-K gönüllüsü ile başlayan ve bugün sayısı 46'ya ulaşan S-T-K gönüllüleriyle yoluna devam eden yeni oluşumlu dernek aktivitelerinde ise; Sivil Toplumu Kalkındırma Hareketi Derneğinde Genel Sekreter, Muhasip Üye. Sivil Toplumu Kalkındırma Hareketi Derneği, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, CANEV, Adana Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği “SKİP” işbirliğiyle Adana-Kürkçüler E ve F Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumlarında görevli personellere yönelik (Ortaklık Geliştirme–Kapasite Geliştirme ve Proje Döngüsü Yönetimi) eğitimlerinde moderatör, Sivil Toplumu Kalkındırma Hareketi Derneği, CANEV ve Adana Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında Adana İl Merkezi ve 11 ilçesinde faaliyet gösteren okullarda görevli öğretmen ve idarecilere yönelik “AB UYUM SÜRECİNDE ORTAKLIK GELİŞTİRME” seminerlerinde de moderatör olarak görev aldım.

Bu seminerlerin hayata geçirilerek yaklaşık bine yakın öğretmenimize ulaşmamızda çalışmalarımıza inanarak bize destek veren ve bugün halen desteğini sürdüren Eğitim-Bir-Sen Adana Büyükşehir İlçe Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mukaddes KASAP’a, şahsım ve S-T-K Derneği üyeleri adına teşekkürü bir borç biliyorum. 25 Mayıs 2007 – 30 Kasım 2008 Tarihleri arasında MEB Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülen Orta Öğretim Projesi Adana ekibinde Koordinatör Formatör ve daha sonra İl Ekibi Üyesi, ayrıca 01 Haziran 2008 – 31 Temmuz 2008 Tarihleri arasında MEB Gönül Köprüsü Projesinde Adana İl Çalışma Ekibi Koordinatörü olarak görev aldım.

01 Ağustos 2008 tarihinde Adana Şakirpaşa Havalimanında başlayan yolculukta ilk durağımız Almanya (Hamburg-Berlin), 04 Ağustos 2008 ikinci durağımız Danimarka (Vejle-Aurus-Kopenhag) üçüncü durağımız İsveç (Malmö) – 12 Ağustos 2008 tarihinde dördüncü durağımız Avrupa ve Asya’yı birleştiren İstanbul ve aynı günün akşamı yolculukta son durağımız başlangıç noktamız olan Adana Şakirpaşa Havalmanı oldu…01-12 Ağustos 2008 tarihleri arasındaki yolculuğumuzun amacı; AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamındaki Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi 2007 teklif çağrsında Adana Çukurova Kurttepe E.M.L. proje sahibi, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü AGİD (Anadolu Girişimci İşadamları Derneği) yerel ortak, Videnscenter for Integration (VIFIN) Vejle / DANİMARKA yurt dışı ortağı olarak hazırladıkları ve Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul gören; Yetişkinler İçin Meslek Edindirme Eğitiminde ICT Tabanlı Yenilikçi Bir Yaklaşım (The New Approach To Gained Profession For Adults On Web Based Education) projesinin Danimarka’nın Vejle eyaletinde gerçekleştirilen faaliyetlerinde (04-10 Ağustos 2008) katılımcı olan 7 (yedi) kişilik yararlanıcı ekibin içerisinde yeralmış olmamdı.

Adana Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yerelde yürütülen, Türkiye Okuyor Projesine ait olan www.adanaokuyor.com, Gönül Köprüsü Projesine ait olan www.gonulkoprusuprojesi.com, Program Geliştirme Şubesi Proje Ekibine ait olan www.adanamemprojeler.com, yerel web sayfalarını Sivil Toplumu Kalkındırma Hareketi Derneği ile Adana Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol gereğince projelere destek vermek ve projelerin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla gönüllü olarak yöneticiliğini yapmaktaydım. İl Milli Eğitim Müdürlüğünde ki görev değişikliğinden dolayı proje yaygınlaştırma çalışmalarındaki web sayfası yöneticiliğim sona ermiştir..

Şimdiye kadar yapılan projeler içinde 2008 Gönül Köprüsü Projesi en eğlenceli en keyifli sosyal projeydi. Bu kez sahnede 6 kafadar(Savaş-İnci-Kadir-Şengül-Nuri-Nilgün)ve projenin başından sonuna kadar bizi yalnız bırakmayan Şube Müdürümüz Murat AKGÜL vardı. 540 Adıyamanlı öğrenci ve öğretmeni ağırlamanın haklı gururunu yaşıyorduk. Gecemizi gündüzümüze kattık, evimizi barkımızı terk ettik, onlarla yatıp onlarla kalktık. Ayrılırken yüzlerinde memnuniyet ifadesini görebilmek için yedimizde özveriyle çalıştık. Hem eğlendik hem eğlendirdik, hem öğrendik hem öğrettik, hem gezdik hem gezdirdik... (Bize bu mutluluğu yaşamamızda her türlü imkânı sağlayan İl Milli Eğitim Müdürümüz Abdulgafur BÜYÜKFIRAT'a, Kredi Yurtlar Kurumu Adana Bölge Müdürü Selahattin DOĞAN'a ekip arkadaşlarım adına teşekkürü bir borç bilirim.)

Hayatımın 3/4 lük bir kısmını kapsayan projelerden vakit buldukça seyahat etmekten, farklı toplumların kültürel ve sosyal antropolojilerini incelemekten ve taraftarı olduğum Fenerbahçe’nin maçlarını izlemekten büyük keyif aldığımı söylemeden de geçemeyeceğim.

Projelerle devam edecek olursak; S-T-K Derneği ve CANEV Vakfı işbirliğinde Türkiye’de Sivil Toplumun Desteklenmesi: Katilimci Demokrasi İçin Yerel Hareket proje teklif çağrısına yönelik hazırlanan “Zihinsel Engelli Birey Ailelerinin Farkındalık Düzeylerinin Artırılması Projesinin S-T-K Derneği Proje ekibinde gönüllü proje uzmanı olarak çalışmalarıma yine gönüllü gönül dostlarımla (Abdulkadir Yeşilkuş , İnci Varkara , S.Begüm Kasap , Melike Cinbay ve Şengül İnan) 25 Nisan 2009 tarihinne kadar devam ettim.

Çukurova Kalkınma Ajansının 2008 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Seyhan Metal İşleri Mesleki Eğitim Merkezi ve Sivil Toplumu Kalkındırma Hareketi Derneği işbirliğinde hazırlanarak sunulan ve uygulanmaya değer bulunarak 02.07.2009 tarihinde sözleşmesi imzalanan TR62-08-02/159 Referans Numaralı "Konfeksiyon Makineleri Operatörü Yetiştirme Projesi" 03.07.2009 tarihinde uygulanmaya başlamıştır. Gönüllülük esasına göre Proje Koordinatörü olarak görev aldığım bu projede herzamanki gönüllü gönül dostlarımla birlikteyim. Ben ve ekip arkadaşlarım için bu projeyle 8 aylık tatlı bir yorgunluğun olacağı maraton sona erdi... Konfeksiyon Makineleri Operatörü Yetiştirme Projesi bölgemiz insanı için hayırlı olsun.

Seyhan Metal İşleri Mesleki Eğitim Merkezi adına Seyhan Kaymakamlığı’nın onayı ile Proje koordinatörü olarak yer aldığım, 23.06.2009 tarihinden itibaren sürüdülebilirliği devam eden Konfeksiyon Makineleri Operatörü Yetiştirme Kursu Projesi ile bölgemizde işsiz ve meslek sahibi olmayan ev hanımı ve gençlerimize yeni ufuklar açılmasında bir damla katkımın olmasından mutluluk duyuyorum.

02.08.2010-01.02.2011 Tarihleri arasında Adana İl Özel İdaresi tarafından yürütülmekte olan (Çukurova Kalkınma Ajansı Hibe programları kapsamındaki projeler) projelerin işleyişinde proje koordinatörü olarak görev aldım. 17.09.2010-06.02.2011 tarihleri arasında Adana İl Özel İdaresi ve Saimbeyli Belediyesi ortaklığında uygulanan; Çukurova Kalkınma Ajansı Küçük Ölçekli Alt Yapı Programı, TR62-09-03/073 sözleşme numaralı “Saimbeyli’de Turizm Potansiyeli Yüksek Olan Kale Kilise Yolu Alt Yapı Projesinde proje koordinatörü olarak görev aldım.

Sivil Toplumu Kalkındırma Hareketinin Derneğinin, Grundtvig Öğrenme Ortaklıkları kapsamında ortak olduğu (2009-1-GB2-GRU06-01450 3) ASPIRATIONS (Özlemler) adlı projede koordnatör ülke İngiltere (k) diğer proje ortağı ülkeler ise İtalya, Polonya, Romanya, Türkiye'dir.

Özlemler isimli Avrupa Birliği projesinin;

02-08 Ekim 2010 tarihleri arasında İtalya’da
06-10 Nisan 2011 tarihleri arasında Polonya'da ve
03-06 Haziran 2011 tarihleri arasında Romanya'da gerçekleşen toplantılarında dernek yöneticisi olarak yer aldım.

14 Mart 2011 – 25 Mart 2011 Tarihleri arasında İstanbul Kalkınma Ajansının 2010 yılı teklif çağrısına yönelik hazırlanan projede, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünün daveti üzerine proje eğitimcisi ve danışmanı olarak görev aldım.

Bazen konuşarak ifade edemediğim duygularımı ve gözlemlerimi yazarak ifade etmek istedim. Yazılarımı kumbaramda biriktirmeye karar verdiğimde bana en büyük destek S-T-K Derneği öğrenci temsilcisi S. Begüm KASAP’tan geldi. Bir başlık bulmak lazımdı, Manevi kızım Begüm KASAP tarafından yazılarımı biriktirdiğim kumbaraya “4 KÖŞEDEN YORUMLAR” ismi verildi.

Kumbara yazılarımla dolduğunda kitap olacak diyordu Begüm. Evet! Begüm’ün dediği gibi oldu.

4 KÖŞEDEN YORUMLAR Serisinin;
1. Kitabı “SENSİZ BEN” (Şiir)
2. Kitabı "1 ÖMÜR 1 DAKİKA" (Şiir)
3. Kitabı "YÜZDE YÜZ" (Şiir)
4. Kitabı "BÜYÜTEÇ" (Deneme)
5. Kitabı "GÖKKUŞAĞI" (Şiir)
6. Kitabı "LABİRENT" (Şiir)
7. Kitabı "YÜKÜM SEVDA'DIR, AŞK'TIR." (Şiir)
8. Kitabı "SON" (Şiir)
9. Kitabı "NOKTA" (Şiir)
Serinin son kitabı ise 29 Ekim 2013 tarihinde "BU VATAN BİZİM" adıyla şiir dostlarıyla buluşmak için gün sayıyor.
Şimdilerde hem dinleniyorum, hem de çok büyük keyif aldığım gönlümden geçenleri kağıda dökme işlemini yapmaya devam ediyorum.

31 Mart 1998 yılında Seyhan Metal İşleri Mesleki Eğitim Merkezinde başlayan öğretmenlik görevimden 15 yıl 2 ay 4 gün sonra yine aynı okulda iken ayrıldım.

İbrahim Toğaç ağabeyimin bu okyanusa dalmalısın dediği ve Sait Altıparmak ağabeyiminde daldığım bu okyanusta yön verdiği gibi...

04 Haziran 2013 Tarihinden itibaren Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde Proje Koordinatörü olarak görevime hayatıma kaldığı yerden devam ediyorum.

"GERİDE BIRAKTIKLARIMDAN SONRA ELDE VAR SAVAŞ" diyorum.

Dün olduğu gibi bugün de "TEK SERVETİM, SEVGİMLE SAHİP OLDUKLARIM."