Burjuvazinin sosyalizm karşısında ne derin bir şefkat duyduğunu öğrenmek isteyenler Fransa'nın en büyük felsefe sözlüğünü karıştırsınlar. al k baskısı ı 844-ı85 ı' de yayımlanan bu değerli eserde, Saint-Simon'un adı yoktur, Saint Simonculuk sosyalizme ayrılan "methiye"nin son sütunianna misafir edilir. Kendi kendini yıkarı bir doktrindir bu, bir hatalar dizisidir. Dinde panteizm, ahlakta materyalizm, politikad ? despotizm, bunlardan her biri insan aklı, insan vicdanı ta rafından binlerce defa reddedilmiştir. Makalenin pek tanınmış yazarı A. Franck'a göre, bunların üçüne de en ilkel toplu luklarda rastlamaktayız. Insanlık ilerledikçe bunlardan uzaklaşmaktadır. Mesela dini panteizmden Brahmanizmle Budizm doğmuş. ahtirasların kutsalla Š tırılmasına ör o ek, Yunan mitolojisi. Despotizm bütün barbar devletlerin hükümet şekli. Demek ki, Saint-Simonculuk diline doladığı ilerleme felse fesiyle tezat halinde. Saint-Simoncular, "herkese ehliyetine, her ehliyete eserine göre" diyorlar. Doğru ama, bu hiç de yeni bir fikir değil. Güç olan gerçekleştirilmesi. Kim yapacak bu işi? Adalet kendiliğinden belirecek, kendiliğinden gerçek leşecek. Insan aciz bir kul, v.s. Bir kelimeyle sosyalizm abcsin ta kendisidir. Sosyal düzen demek, ahlak düzeni demektir. Hürriyete, mülkiyete, aileye saygı olmayan yerde toplumdan söz edilem?. 2 4
Burjuvazinin sosyalizm karşısında ne derin bir şefkat duyduğunu öğrenmek isteyenler Fransa'nın en büyük felsefe sözlüğünü karıştırsınlar. al k baskısı ı 844-ı85 ı' de yayımlanan bu değerli eserde, Saint-Simon'un adı yoktur, Saint Simonculuk sosyalizme ayrılan "methiye"nin son sütunianna misafir edilir. Kendi kendini yıkarı bir doktrindir bu, bir hatalar dizisidir. Dinde panteizm, ahlakta materyalizm, politikad ? despotizm, bunlardan her biri insan aklı, insan vicdanı ta rafından binlerce defa reddedilmiştir. Makalenin pek tanınmış yazarı A. Franck'a göre, bunların üçüne de en ilkel toplu luklarda rastlamaktayız. Insanlık ilerledikçe bunlardan uzaklaşmaktadır. Mesela dini panteizmden Brahmanizmle Budizm doğmuş. ahtirasların kutsalla Š tırılmasına ör o ek, Yunan mitolojisi. Despotizm bütün barbar devletlerin hükümet şekli.
Demek ki, Saint-Simonculuk diline doladığı ilerleme felse fesiyle tezat halinde. Saint-Simoncular, "herkese ehliyetine, her ehliyete eserine göre" diyorlar. Doğru ama, bu hiç de yeni bir fikir değil. Güç olan gerçekleştirilmesi. Kim yapacak bu işi? Adalet kendiliğinden belirecek, kendiliğinden gerçek leşecek. Insan aciz bir kul, v.s. Bir kelimeyle sosyalizm abcsin ta kendisidir. Sosyal düzen demek, ahlak düzeni demektir.
Hürriyete, mülkiyete, aileye saygı olmayan yerde toplumdan söz edilem?. 2 4