Nazmi Çelik Adlı Üyenin Nedir Yazıları - Anto ...

  • KONYA SARAYÖNÜ KARATEPE KÖYÜ

    10.02.2010 - 13:21

    Köyümüzün Tarihi:

    Karatepe köyü, Osmanlı Padişahı Abdülhamit zamanında 1904 yılında kurulmuştur. İlk ismi “İttadiye” olup sonradan köy yakınında bulunan Karatepe Höyüğünden esinlenerek Karatepe olarak değiştirilmiştir. Halkı Bulgaristan göçmeni olup etnik bir grup oluşturmuşlardır. Son olarak 1951 yılında Bulgaristan’dan göç edip gelen göçmenlerle köyde iki mahalle oluşturmuştur.

    Karatepe köyü yakın zamanda kurulduğu için tarihi efsanelerine pek rastlanmamaktadır.Osmanlı döneminde köyümüz “Karatepe Köyü” Sarayininin (şimdiki Sarayönü nün) yaylası olarak kullanılmaktaydı.

    Bulgaristan’dan gelen Türk göçmenler yerleştikten sonra Devlet tarafından bir miktar arazi verilir. Karatepe halkı bu arazilere çevredeki hazine arazilerini de katar. Arazinin az olması köy halkını kıt kanaat geçindirmektedir. Köylünün bir kısmı da büyük baş ve küçükbaş hayvan besiciliği yapmaktadır.

    Milli mücadele yıllarında bazı köylüler Sarayönü halkından olan Sedir beyin yanında düşmana karşı savaşmışlardır. Bu gazilerden hayatta olan yoktur. Diğer köylüler ise askere yazılarak düşmana karşı mücadele etmişlerdir. Köyümüz yeni kurulduğu için tarihi eserlere rastlanmamaktadır.

    KÖYÜN KONUMU:

    Köy Cihanbeyli yaylasının uzantısında hafif tepelik bir arazide kurulmuştur. Köy evleri düzenli ve planlı olarak kurulmuştur. Küçük bir tepe üzerinde kurulan köyün etrafı açıklıktır. Köyün çevresi tamamen ovalık olup 15 km uzaklıkta Torosların uzantıları görülmektedir. Köy etrafı genelde ağaçsız bir görünüm arz etmektedir. Ağaçlar genellikle köy evleri ve bahçelerine dikilmiştir. Bunun sebebi ise susuzluktur.

    Köyümüz tarıma elverişli topraklar üzerinde kurulmuştur. Toprakları genellikle humuslu olup bazı arazilerin taşlık olmasına rağmen azda olsa Ziraat’ e elverişlidir. 1-2 m derinlikte kile rastlanmaktadır. Bunun sonucu olarak bazı ağaçlar birkaç yıl sonra kurumaktadır.

    Köyün kurulduğu alan ovalık bir arazi olduğu için geniş düzlükler görülmektedir. Köyün yakınlarında göl, orman ve akarsu yoktur. Köyün yaklaşık olarak 10.000 dekar arazisi vardır.Bunlardan 5.000 dekarı tarla ziraatına, geriye kalan 5.000 dekarı da mera olarak kullanılmaktadır. Köyümüzün Doğusunda Özkent köyü, Batısında Konuklar Tarım İşletmesi, Kuzeyinde Gözlü Kasabası, Güneyinde ise Sarayönü İlçesi olup İlçe Merkezine uzaklığı 8 km dir.

    KÖYÜMÜZÜN TARİHİ YERLERİ

    1-Karatepe Höyüğü
    2-İbrahim Dede Höyüğü
    diye iki höyük ve dingil ören diye bilinen bir yerleşim yeri vardır.Bu yerler Selçuk Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda Roma ve Selçuklu dönemlerinden kalma eserler olduğu tespit edilmiştir.

    KÖYDE KILIK KIYAFET
    Kadınlar siyah atkı ve şalvar, erkekler ceket, pantolon, gömlek ve kasket giymektedirler.

    KÖYÜN YÖRESEL YAŞANTISI
    Hanımlar ev işlerinde uğraşır boş zamanlarında elişi yaparlar. Erkeklerin bir kısmı Konuklar bir kısmı da Gözlü üretme çiftliğinde çalışır. Kalanları da kısmen hayvancılıkla uğraşırlar.

    MEŞHUR YEMEKLERİ:
    1-KIRMA

    YAPILIŞI:Yufka dörde bölünür zikzaklar halinde tepsiye dizilir,üzerine kaymak dökülür. Tepsi dolduktan sonra fırına sürülür ve servis yapılır.

    2-DIZMANA

    YAPILIŞI:Mayalanmış hamur küçük parçalar halinde kesilerek tepsiye dizilir. Üzerine yağ,yumurta ve karışımı sürülür,fırında pişirilip servis yapılır.

    ASKER UĞURLAMA:
    Askere gidecek gençler akrabaları tarafından yemeğe çağırılır,daha sonra evlerine gidilerek hediye verilir. Gideceği günün sabahı bütün köy halkı toplanarak uğurlarlar.

    HIDRELLEZ:
    O gün gelmeden önce evlerde yemekler hazırlanır, hazırlana bu yemekler eğlence yerlerine gidilerek yenir. Burada çeşitli oyunlar oynanır.

    DÜĞÜN VE GELENEKLERİ:
    Evlilik anne ve babanın iznine bağlıdır. Köyde başlık parası yoktur. Aileler arasında söz kesilince kız tarafında şerbet içilir. Nişanlılık döneminde çiftler birbirleriyle görüşmektedir.

    EL SANATLARI:
    Köyümüzün kendi kültürüne has terlik denilen çeşitli desenlerle süslü ayağa giyilen bir örgü türü örülmektedir. Değişik desenlerde oyalar ve kaneviçeler örülmektedir.

Toplam 1 mesaj bulundu