yukarı ölek köyü,Bitlis doğumluyum.ilk,orta ve lise öğrenimini Bitlis'te yaptım.şu an ist.da ticaretle uğraşıyorum.
-
BİTLİS YUKARIÖLEK KÖYÜ
22.04.2010 - 15:15Yukarı ölek köyümüzü tanıyalım:
köyümüz Bitlis merkezine 15 km. uzaklıkta olup,38.5 enlemi 42.25 boylamı koordinatlarında yer alır.iklim şartları olrak karasal iklimi etkisi alanı içersindedir.yazlar sıcak ve kurak,kışlarda soğuk ve kar yağışlıdır.Komşuları:
Aşağı ölek köyü
İçgeçit köyü
Akçalı köyü
Çalıdüzü köyü
Dut
sınırlarına kadar uzanır.Tarihi:
köy büyüklerinden alınan bilgilere göre; 600 yıl önce ermeniler köye ev sahipliği yapmışlar.köyün gerçek ismi oreq'tir. isim ermenicedir, bu dönemlerden kalan iki önemli kalıntılara rastlamak mümkün.Bunlardan birinin,köy girişinde Tiyadéré mevkisinde yıkılmış olan kilisedir.Diğeri ise; köy mezarlığına yakın yol kenarında yıkılmış bir handır.diğer ismiyle Beré xané'dir.
Müslümanların köye yerleşim tarihi ise 400 yıl öncesine dayanır.köy ayrıca Botan ve Baykan Bölgelerinden gelen cango aşiretine (Mala cango) lara ev sahipliği yapmış olup köyde yakın akrabalık bağlarının olduğuda bilinmektedir.Başka bir önemli husuta; Gavs-ı Hizaninin torunu şeyh şahabettin hazretlerininde bu köyde uzun bir zaman kalıp köylüleri ilmi konularda bilgilendirdiğide söylenmektedir.
Köyde bulunan bellirli aileler şunlardır.
Mirhemdi ailesi
Yekanan ailesi
kolos ailesi
Yukarı şihane ailesi
Aşağı şihane ailesi
Teto ailesi
Hebeşi ailesi
Nasıre ömer ailesi
İsa ağa ailesi
Şaneder ailesi
Mıhemiyan ailesi
Cami
olarak bilinmektedir.köyde çoğu aileler akrabadır birbirlerine kız verip kız almışlardır.köy Birinci Dünya Savaşı öncesi 120 haneye sahipken,1920'lerden sonra bu hane sayısı30 civarına düşmüştür.1994 yılında bu sayı 85 lere kadar yükselmiştir.köy,bu yıllarda zorunlu göç'e maruz bırakılmış olup,batıdaki büyük kentlere göç etmek zorunda kalmıştır.yeni çıkarılan köye dönüş projesi kapsamında,köylüler tekrar köylerine dönmüş hane sayısıda 15 civarı olarakta bilinmektedir.Alt yapısı:
Elektrik,Su ve kanalizasyon şebekesi olup yolu asfalttır.Okul,Ptt ve Sağlık ocağı gibi resmi kurumları yoktur.köyün tüzel kişiliği için,köy muhtarlık seçimleri yapılmaktadır.Ekonomisi:
Tarım ve hayvancılığa dayanır.Fasülye,Buğday,patates ve Soğan gibi besinler yetişmekte olup,tütünü ve cevizide bölgede meşhur olan tütün ve cevizler arasında yerini almaktadır.Yemekler
İçli bulgur ve içli hamur köftesi,Tandırda pişirilerek yapılan etli ve cevizli ekmekleri meşhurdur.Spor:
1982 Yılında gençlerin Futbola başlamasıyla köyler arası turnuvalar düzenlenir. Bu spor sayesinde köyler arasındaki dostluğun ve diyaloğun dahada arttığını göemekteyiz.
Not:köyümüz ile ilgili bilgiler, köy büyüklerinden alınmıştr.burda emeği geçen herkese teşekkür ederiz.
hazırlayan:Nail Elmas
Toplam 1 mesaj bulundu
merhaba siz yukarı olekli misiniz.ben oralıyım ilk kez bukadar ayrıntılı bilgi sayenizde internette buldum teşekkürler. köyün resimlerini ekleseydiniz iyi olurdu çünkü köyle ilgili hiç resim bulamadım öğretmenim iskenderundayım biz 1979 larda köyden çıktık maraşa yerleştik ailem köyde elmas soyad ...
Toplam 1 mesaj bulundu