Metin Soysal Antoloji.com

  • KASTAMONU İNEBOLU BAYIRALAN KÖYÜ

    23.07.2013 - 11:04

    Kültür
    Köy bulunduğu coğrafik yapının etkisi ile düğünleri ve bayramlarında kendine özgü adetleri vardır.
    Düğünlerde kına gecesi, gelin alınması (hak) ve semet (sadece kadınların katıldığı) etkinlik düzenlenir.
    Bayramlarda eskiden köylülerin getirdiği malzemeden yapılan yemekler köy meydanında pişirilip, güreş vb etkinlikler ile ikram edilirmiş. Şimdilerde eski köy okulunun olduğu yerde köy sosyal tesislerinde bayram şenlikleri düzenlenmektedir.
    Yemek; Haluşka, gevur pancarı ile pırasa kavurması, ebe kümeci kavurması, kiren (kızılcık) tarhanası, pıhtı (kıvamlaşmış kelle paça) , dana (efendi) paklası donduması, omaç çorbası, un nişastası bulamacı, ababura (kestane kebap) ... İmecilerin değişmez baş yemeği bol sarımsak ve yoğurtlu kesme makarna.

    Coğrafya
    Kastamonu iline 97 km, İnebolu ilçesine 7 km uzaklıktadır.Köy dağınık bir yerleşime sahip olduğundan, ilk mahalle ile son mahalle arasında 5 km mesafe vardır. Bol deresi olan, doğal kestane ormanlarına sahip yaklaşık %95 orman arazisine sahip bir köydür.

    Nüfus
    Köy aşırı göç veren durumunda olduğundan, yerleşik olanlar çoğunlukla emekli ve yaşlı kişilerden oluşmaktadır.

    Ekonomi
    İstanbul'daki çeşitli yerlerde kurululan İnebolu pazarına ürün yetiştiriciliği önemli geçim kaynaklarındandır. Emanetçi diye adlandırılan bu tüccarlar köyden ve Cumartesi ilçe pazarından aldıkları yöresel ürünleri aynı gün İstanbul'un çeşitli semtlerine ulaştırmaktadır.

Toplam 1 mesaj bulundu

TÜM YAZILANLAR