Münür Akyıl - Hakkında Yazdığı Tanıtım Yazısı

Çok değerli site yöneticileri; ve dahi, bu sitenin müdâvimi sn. (b)ilgililer:
"Ün şeytânidir!" bilinciyle; abartıya-övgüye kaçmaksızın, hakkımda biyografik kesitimi özeten veren sn. Prof. beye azıcık ilâve ile,yetineceğim:

Kaynağı belirterek sunumuma başlayayım: II. Bursa Halk Kültürü sempozyumu BİLDİRİLERİ / Uludağ Üni. Yayınları Bursa 2005, c.II , sf. 785-800’da yazan; U.Ü Eğt. Fak. Gü. San. Bölü. Prof. Sn. İsmail BOZKAYA’ya teşekkür ederim. O röportaj’ımızdan kimlik tanıtımı hâricindeki kısmı aynen altta alıntıladım:

“..Öğrencilik yıllarında Bursa Musîkî Cemiyeti’ne devam etti. Bursa kılıç-kalkan ekibi ile mehter takımında görev aldı. Mehter takımı ile olan ilgisi, sevgiden çok tutku düzeyinde olan Akyıl; mehterdeki görevinin yanında orada kullanılan çalgı ve malzemelerin yapımına ilgi duydu. Günümüzde bir mehteri takımını baştan sona kurup donatacak ve çalıştıracak bilgi birikimi ve deneyime sahiptir. Özellikle mehter takımında “sancaktar muhafızları”nın giydiği, c kategorisi yay çeliğinden yapılan ve göğüslük, kolçak, dizçek, baldırlık vb. parçaları ile birlikte 13 kg. olan ‘zırh gömleği’nin yapımında önemli bir adres olarak bilinmektedir.(..)"

..Altta devâmı da, bendenizden İLÂVEDİR:
Sn. Prof. beye ilâveten: "Sıfırdan alıp, gösteriye çıkarmacasına; 'Mehter' , 'Kılıç-kalkan' , Atlı Cirit" / Hamâsî MAYA adlı 'uğraşılarının mutfağını-atölyesini-öğretimini-eğitimini-repertuarını oluşturan' kitabını hazırlayanı olanı.. Bahsettiği tekmîl donanımlı zırhlı giysi üretimini asırlar sonrası ülkemizde ilk kez tekrâr üretimini başararak, öğreterek tüm mehterlerin ve de "Muhteşem Süleyman" , "DİRİLİŞ" vb. kostüm filmlerdeki zırhlı giysileri üretenlerin kaynağı olanı.. Döneminin Yurt içi ve dışı en çok mehter , Kılıç-Kalkan takımlarını "otantizm realitelerine uygun olarak kurup-yetiştireni.. Otantik realitelerine aykırı; mehterlerde, kılıç-kalkan takımlarında, folklor ekiplerinde ne kadar (uyduruk-kaydırık, giysi-kisve-söylem-eylem-obje- vb.) yozlaştırılmış, 'dejenarasyon' varsa onlarla "geleneklerimizin nesillere doğru aktarılması önemiyle" mücâdele edeni.. Bu konularda dâvet edilen oturum sempozyum vb. ortamlar dâhil, bilgi birikimlerimin benimle mezâra gitmemesi önemiyle:
Ecdâdımın rûhlarını şâd-ı yâd, nesilleri 'konu(m)ları intikâlen' ihyâ-i kimlik elzemiyetiyle; her tür özveri ve gücüm yettiğince hizmetlerimi sürdürmeye (Rabb'ımın/cc. izniyle), mefkûre şiârlılığı kişiliğimle, niyetliyim.
Münür Akyıl (Nâm-ı diğer: 35 yaşından beri; Mehterci dede / m.dd.)

BİLGİ: Konuları ŞİİR olan bu güzîde portal'da: "..benim ne işim olabilir ; Ne alâkâ !?!?" denilebilir...
Unutulmasın ki; Şiir konu türlerinde; destan, epik, didaktik, yiğitleme, koçaklama, vb. kahramanlık dizeli olanlar çoktur. Ve de bu türlerin içeriği; hasbel-kader bendenizin mefkûre edindiği konuları kapsadığından mütevellettir ki' bu fâkir, "zamanı olup, baktığında farkettiği yanlışların yapıcı münekkidliği için burada da olmam gerektiği düşüncesiyle VARIM efendim. EN DERÛN-Î MUHÂBBETLERİMLE. (M.dd.) BURSA