Tarhan Tekelioglu Adlı Üyenin Nedir Yazıları ...

  • iso

    28.07.2005 - 18:04

    Bir de Istanbul Sanayi Odasi'nin kisaltmasi: ISO

  • tulû

    28.07.2005 - 18:01

    tûl (uzunluk) ile tulû'u birbirine karistirmamak gerek...

  • kaylule

    28.07.2005 - 17:58

    siesta

    Genelde akdeniz ülkelerinde de var bu gelenek...

  • Dinler Arası Diyalog

    23.07.2005 - 18:02

    Vatikanin baslattigi, hristiyan olmayanlara hristiyanligi sevdirmek, sonra da benimsetmek icin kullandigi bir truva ati...

    Bu ati biz de kendi maksadimiza göre kullaniriz diye üstüne binmeye kalkanlar oluyor,

    ki atin sahibinin maksadina uygun düsüyor bu da...

  • süleyman nazif

    22.07.2005 - 21:41

    Abdullah Cevdet Süleyman Nazifle muhabbet ederken bir gün, sözü Tashihlik hatalara getirir.. Tashih hatasi denilen seye eskiden sehvi mürettip (dizgici hatasi) derlermis...

    - Nedir su mürettiplerden cektigimiz, ben bir yazimda hararetle 'Ben bu vatanin öksüzüyüm..' diye gaz almis giderken,

    mürettip yazimi 'Ben bu vatanin öküzüyüm' yapmis. Nedir bu sehvi mürettip...

    deyince,

    Süleyman Nazif hemen yerlesmis:

    - Buna sehvi mürettip degil sevabi mürettip derler mirim...

  • süleyman nazif

    22.07.2005 - 21:37

    Iskilipli Atif hoca ile sapka konusunda tartismistir. Batililasma konusunda fikhi ve itikadi olarak ehli sünnet hassasiyeti, medreseli din adami sorumlulugu ile, imanla ilgili meselerde yazilariyla ahaliyi ikaz eden Iskilipli Atif Hocaya karsi cikar. Onunla karsilikli mubarezeleri olur...

    Ayni zamanda dinsizligini bayrak yapan Abdullah Cevdetle de hasin tartismalara girer..

    Kendince bir orta yol bulmus oradan yürür bir adem idi..

    degerli bir sair...

  • keyfekeder

    22.07.2005 - 21:33

    keyfe keder

    keyfe keder bir durum yok..

    Keyfin icine limon sikan bir kederli durum söz konusu degil...

    gibi bir sey olsa gerek diye seydiyordum...?

  • mercimek

    22.07.2005 - 21:31

    süleyman mercimek'i unutmayiiinnnn... ;)

  • yeis

    21.07.2005 - 22:33

    türkcede bazen ye's seklinde de yaziliyor ki arapca aslina daha yakin...

  • sazende

    18.07.2005 - 23:35

    sazendeler seklinde, bir kisi veya düsüncenin vokalistligini yapan, goygoyculugunu yapan nakaratci insanlar icin de mecazen sazendeler kelimesi kulllaniliyor galiba

  • semaver

    18.07.2005 - 23:30

    Asil kömür atesiyle yanan semaverlerde pisen cayin tadina doyum yoktur.
    Tolstoyun eserlerinin almancasinda Samowar cokca kullaniliyor.

    Eski soylu Ruslar da agizlarinin tadini biliyormus demek ki...

  • kaligrafi

    18.07.2005 - 23:22

    Bizdeki Hat sanatinin Avrupa versiyonu...

  • kilise

    10.06.2005 - 01:31

    ilah adina, para karsiliginda günah afv etme...

  • kilise

    10.06.2005 - 01:31

    karanlik...

  • kilise

    10.06.2005 - 01:30

    soguk...

  • huzur

    05.06.2005 - 04:00

    BIr giyim magazasi

  • cami

    05.06.2005 - 03:59

    Huzur ve sükunun adi...

    Müslümanlarin huzur bulmaya gittikleri yerde illa bir muzirlik arayan tipler de olabiliyor...

  • kilise

    05.06.2005 - 03:56

    Basinda baslikla giremiyorsun...

  • muhafazakar

    05.06.2005 - 03:46

    Kadinlarin yazlik kiyafetlerinin tarzlarindan daha sik degisen deger yargilari modasina karsin, belirli bir cizgiyi muhafaza etmeye calisan, ayni zamanda da tutucu, fanatik, uc nokta olmak da istemeyen insan...

    Normal sartlarda (6x10üzeri23)
    liberalizmin icerisinde bir koldur muhafazakarlik...

  • suni

    04.06.2005 - 01:06

    sun'i

  • Simyâ

    04.06.2005 - 01:05

    Bazi madenlerden altin üretmeye calisma ilmi gibi bir sey olarak hátirliyorum...

  • modernizm

    04.06.2005 - 01:01

    Serdar Turgut

    [email protected]


    Yeni kavramlara ihtiyaç var


    Benim bir süredir üzerinde düşünülmesi gerektiğini yazdığım modernlik ile muhafazakarlık arasındaki ilişki üzerine, başta Heidegger olmak üzere pek çok filozof ve sosyal bilimci aslında uğraşmış ve yeni anlamlar üretmemiz için gereken ipuçlarını bize bırakmışlardır.

    Çıkış noktası olarak, geleneksel ile modern olanın arasında ne tür ilişki olabileceği sorusunu sorarak başlamalıyız. Geleneksel olan ile modern olan arasında bir zıtlık, bir uyumsuzluk olduğunu vurgulayan düşünce, hem geleneksel hem modern olduğunu iddia eden saflarda hakim olarak vardır. Bunların temel fikri ve ortak olarak paylaştıkları tavır, karşıdakini dışlamak, kendi tavrının tarihi ve hayatı anlamaya kendi başına tamamen yeteceğini sanmalarıdır. 'Modernliğe karşı gelenek' formülü birçok toplumda, ama özellikle İslam toplumlarında insanların tercih ettikleri, dahası tartışmadan inandıkları formül haline gelmiştir. Bunun nedeni bu formülün, karşı tarafı dışlamayı doğru sanmayı kolaylaştıran bir yol olmasıdır.

    Geleneğin hayatın bütün alanlarına hakim olmasını isteyenler ile modernliğin hayatın bütün alanlarına hakim olmasını isteyenler, bu karşıtlığa sarılarak çatışmayı sürdürürler ve bir türlü uzlaşacak yol bulamazlar; çünkü arayışı da bırakmışlardır.

    Geleneği 'geçmişe ait' veya 'geride kalmış' bir fenomen olarak görmek, sadece modern düşüncede değil geleneğe bağlı olduğunu savunan düşüncede de vardır. Hem modernlik karşıtı düşünürler hem de modern düşünürler, gelenek-modern karşıtlığını olabildiğince keskinleştirerek kendilerini haklı çıkarma yoluna başvururlar. Bu kolay olan yoldur. Çıkış noktası bu olunca daha sonra 'gelenek ile modernite birbirini dışlar' veya 'modernleşme, geleneği zayıflatır' şeklindeki sonuçlara atlamak kolaylaşır ve de bakış açısı böyle olunca toplumları bölen en önemli ikileme çözüm bulmak imkansız hale de gelir.

    Bu ikilemi aşma yolunda en büyük uğraş Heidegger tarafından verilmiştir.

    Heidegger'e göre geleneğe atfedilen geçmişe ait olma, 'geride bırakılmışlık' vurgusu yanlıştır ve bu vurgu bizi, ya geleneksel olanın ya da modern olanın esiri haline getirir.

    Halbuki modernizm geleneğin içinden çıkmıştır ve bu yüzden de kendi bünyesinde, tamamen geleneğe ait olan birçok öğeyi de taşır. Modernizmin birçok ülkede ve Türkiye'de geleneksele şiddetle karşı çıkması, modernizmin geleneksel olanın izleri taşıdığının fark edilmesiyle ve bunlardan arınıp, kopuş sağlamanın zorunluluk olarak algılanmasıyla alakalıdır. Bu uğraş bir savaş ortamı doğmasına neden olur; çünkü geleneksel olan da bu sefer kendi içinden çıkardığı modern düşünceye karşı uzlaşmaz olur ve hayatın her alanını tek başına doldurma iddiasında bulunmaya başlar.

    Her toplumu çalkantıya, huzursuzluğa itecek bu ikilem ve çatışmacı ortamın Türkiye'yi ne kadar üzdüğünü ve bize ne kadar vakit kaybettirdiğini gördüğümden, bir süre önce yeni bir kavram olarak gördüğüm modern-muhafazakar-milliyetçilik kavramını öne sürdüm.

    Geleneği ve modernliği, birbirinden bağımsız yaşayabilen soyut formlar gibilermiş gibi görmek yerine, bunların insanların pratikleriyle yani düşünce ve gündelik davranışlarıyla şekillenen dinamik süreçler olduklarını görmeliyiz.

    Bu pratiğe bağımlılık durumu, oluşturulmak istenen yeni kavramı teorik düzeyde anlatmayı güç hale getirmektedir. Ben geleneğin geçmişe ait olmadığını, geride kalıp bittiğini düşünmüyorum; modern düşüncenin bu zıtlıktan çıkarak geleneği devralıp bunu geleceğe hazırlamakla mümkün olacağını düşünüyorum. Ancak bu zor sürece girildiği zaman modern olunabileceğini görüyorum; ama süreç zor diye ve de bu sürecin netleşmesi seçilen yaşam biçimleriyle doğrudan bağlantılı diye, bu işten vazgeçmenin ikilem içindeki bir toplum olarak kalma tuzağına düşmek olacağını görüyorum. Tutucular ancak sadece geleneğe sahip çıkarlar, modern olanlar ise buna 'gericilik' diye karşı çıkarlar ve durum böyle kilitlenilince tek bir adım atamadan yerimizde sayıp dururuz.

    Modernizmin, içinden çıktığı ve bu nedenle daima içinde parçalarını taşıdığı geleneğe sahip çıkıp onu geleceğe hazırlayacağı sürece girildiği takdirde, büyük iş başarılmış olur. Batılı toplumların başardığı budur ve bunu başarmak İslam toplumlarında da sanıldığı kadar zor değildir. Örneğin Marshall Hodgson 'The Venture of Islam' adlı 3 ciltlik İslam tarihi çalışmasında modernliği 'köklerinden kopma' şeklindeki kaba sosyolojik tanımlamanın, özellikle İslam toplumları söz konusu olduğunda ne kadar kısır kaldığını anlatmıştır.

    Geleneksel ile modern arasında var olduğu sanılan uçurumu kapatmak aslında o kadar da zor değildir. Önemli olan kendi yaşamlarımızda, yani pratikte bu uçurumu kapamaya yarayacak bireysel yaklaşımları sergilememiz ve de modernitenin içinden çıktığı geleneği kendi içine alıp geleceğe hazırlayacağı yeni kavramlar üzerine düşünmemizle mümkün olacaktır. Kavramlar zor ve süreç de güç gözükebilir; ancak bir adım atılması gerekiyor. Ben de bu adımlardan bir tanesi olarak modern muhafazakar ve modern milliyetçi kavramını görüyorum. Her teorik meseleyi kendi başıma çözebilecek kapasiteye sahip olduğumu gayet tabii ki düşünmüyorum; ama ortada hiç mesele yokmuş gibi davranmak, sadece bir taraftan olup da karşıdakini dışlamayı tercih edenlerden biri haline gelmek anlamına gelecektir. Ben bunu istemiyorum ve gerçekten modern Türkiye'nin, benim gibi düşünen insanların sayısının çoğalması ve ortaya yeni felsefi, sosyolojik metinlerin ortaya konulmasıyla mümkün olacağını düşünüyorum.

    Dipnot: Bu yazıyı oluştururken çok yararlandığım kaynaklar şöyledir: Mustafa Armağan 'Heidegger, Nasr ve Hodgson: Gelenekle Yeniden Yüzleşme' ('Muhafazakar Düşünce: Kadim Bilgeliğin Kutsal Yolculuğu: Gelenek' kitabı içinde) , Joseph Gusfield 'Toplumsal Değişim Araştırmalarında Yersiz Kutuplaşma: Gelenek ve Modernite' (Çeviren: Bilal Candan, yine aynı eser içinde) , Martin Heidegger 'Varlık ve Zaman' (Çeviren: Aziz Yardımlı.)

  • bermuda şeytan üçgeni

    15.05.2005 - 00:42

    bermuda sortlari da vardi galiba...

    seytan ücgeni ile bunun ilgisi...?

  • ayrılık şarkıları

    14.05.2005 - 17:26

    ayrilik
    aman ayrilik

    hurşid azeroğlunun idi galiba

    baris manco da bunu bir ara okumustu...

Toplam 803 mesaj bulundu