Fastina Lente Adlı Üyenin Nedir Yazıları - An ...

  • kamus

    11.06.2009 - 12:15

    Nâmustur, yangında ilk kurtarılacak olandır, titanik batarken kadınlar ve çocuklardan sonra sandallara alınacak en önemli üçüncü şeydir.

  • intihar

    11.06.2009 - 12:12

    Hayvanların boğazında ki şah damarına - ki hayvan kesilirken bıçak önce oraya vurulur - Araplar ' nahr ' der. İntihar kelimesi de bu kelimeden türemiştir, boğazını keserek öldürme anlamındadır.

  • ülke

    11.06.2009 - 12:07

    'ülümek' fiilinden türetildiği bir rivayettir. Ki ülümek eski türkçede paylaştırmak anlamındadır. Haliyle ülke de pay anlamına gelir; bir milletin toprak payı.

  • enteresan diyaloglar

    11.06.2009 - 11:54

    Kanuni'nin oğlu Beyazıt'la şiir yoluyla yaptığı konuşma gerçekten enteresandır. Beyazıd, Kanuni henüz sağken kendisine taht için isyan edip İran Şahı Şah Tahmasb'a sığınır. Kanuni onu geri istese de Şah ilk başta iade etmez. Sonunda bir hileyle Beyazıd'ı Yavuz'un adamlarına teslim eder ve Beyazıd oracıkta idam edilir.

    Kanun bellidir, padişaha isyanın cezası ölümdür. Kanuni oğlu ile kanun arasında kalır ve tavrını kanundan yana koyar, Kanuni lakabının hakkını verir ve oğlu beyazıdı şiirde de görebileceğimiz üzere affetmez.

    Beyazit'ın babasına mektupla gönderdiği şiirin ilk kıtası;

    Ey seraser aleme sultan Süleymanum baba,
    Tende canum canımın içinde cananum baba,
    Bayezidina kıyar mısın benüm canum baba?
    Bi-günahım, hak bilür, devletlü sultanum baba.

    Kanuni'nin oğluna cevaben yazdığı şiirin ilk kıt'ası;

    Ey dem-â-dem mazhar-ı tuğyân u isyânum oğul
    Takmayan boynına hergiz tavk-ı fermânum oğul
    Ben kıyar mıydum sana ey Bâyezid hânum oğul
    Bî-günâham dime bari tevbe kıl cânum oğul.

  • Sin City / Günah Şehri

    10.06.2009 - 18:13

    Her ne kadar onun tarzı gibi gözükmese bile, izledikten sonra yönetmeninin anlaşılacağı filmlerden. Robert Rodrigez imzasını farklı hikayelerin bir-iki saniyeliğine de olsa aynı karede enfes bir şekilde buluşmasından tanıyabilirsiniz. Kesinlikle aile ile izlenecek bir film değil, zaten söze hacet yok, filmin isminden belli.
    Ve aşk insanı öldürüyor.
    Bana göre V for Vendetta'dan sonra en iyi çizgi romandan uyarlanan film.

    (İsmini hatırlamıyorum ama bir gazete arkası yarın kuşaklarıyla kısa kısa karikatürlerle veriyordu Sin City'i..)

  • yalnız kalpler

    10.06.2009 - 18:00

    Todd Robinson filmi. İnsanın yüzünü güldüren tek bir sahnesi yok. Kadın kıskançlığının sınırsızlığı karşısında insan ürküyor ve ürperiyor açıkçası.

  • Wall E

    10.06.2009 - 17:54

    Duygu yüklü animasyon filmi.
    Wall-e, çöplüğün içinde rastladığı paralara diğer çöplerden farklı bir muamele etmez, ezer, sıkıştırır ve istifler. Ne zaman ki bir çiçeğe rastlar, onu canı pahasına savunur. Bu onurlu hareketi ona npobel ödülü kazandırır tabi;

    (bknz. Akademi Ödülleri)
    (bknz. en iyi animasyon filmi)

  • Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi

    10.06.2009 - 16:49

    Hikaye insanın içini burkacak derecede tuhaf, yönetmen iyi (se7en ve Fight Clup'un yönetmeni David Fincher) ,oyuncu kadrosu profesyonel. Lakin bir şeyler eksikti filmde, haddinden fazla uzatılmış bir senaryo. Filmin orijinalinde daha uzun olduğunu bir çok sahnesinin birbirinden kopuk gelişiyor olmasından anlıyoruz.Yine de ailece izleyebileceğiniz, hem romantik, hem dram biraz da fantastik bir film.
    _____

    Hemen hemen her sinema filminde, insanın içerisinden çıkmakta zorlandığı iki mesele işlenir. Çözüme kavuşturamadığı, insanı düşünmek ve düşündürmekten anladığı iki konu var. İster birbiriyle bağlantılı olsun ister birbirinden bağımsız bu iki minval üzerinde dönüp dolaşıyor senaryolar, romanlar vs.

    Aşk ve Kader.

    Bu filmde her ikisi de var.

  • tatil

    10.06.2009 - 09:04

    Atâletten (tembellik) gelir. Çalışmayı durdurma anlamındadır, paydostur, dinlencedir; kendini âtıl, işe yaramaz hale getirmektir.

    (bknz. âtıl, atalet)

  • gladio

    09.06.2009 - 18:58

    Türkiye gündemini Kurtlar Vadisi dizisinden takip eden insanların son günlerde, ne demek olduğu, ne anlama geldiğini merakla araştırmaya koyulduğu oluşum.

  • cahit zarifoğlu

    09.06.2009 - 18:55

    İsmini çok sık duyuyor, şiirleriyle karşılaşıyor olmama rağmen fazla bir malumatım yoktu bu zarif insan hakkında. Programlarla, etkinliklerle anılıyor bugün. Eserlerini incelerken gözüme bir kitap ilişti ki çocukluğuma götürdü beni.

    Yedi Güzel Adam

    Bu kitabı okumuş olmama rağmen, Cahit Zarifoğluna ait olduğunu bilmiyordum. Hangimiz Cin Ali'nin müellifini hatırlar ki? Oku deniliyordu, okuyorduk. Güç bela kitaptan bir şey hatrımda kalmış, hiç unutmamışım. Cümle dizilimini anımsayamasamda,

    (bu yedi güzel adamdan birinin) Canı sıkılıyordu. Vakit öğlendi ve güneş tepedeydi. Üstelik günlerden de cuma(*) ydı.

    Cuma günü öğlen vakti canı sıkılan birini tasvir ediyordu. Sonra o çocuksu can sıkıntısını bir şekilde Cuma Namazına bağlıyordu.

    Gerçekten zarif bir pedagoji metodu. Allah rahmet eylesin.

    ' Ah şu yalnızlık
    kemik gibi..
    Ne yana dönsen batar..'

  • Türkiye kupası geyikleri

    09.06.2009 - 17:33

    Genelde Fenerbahçe aleyhine biri zaman diğeri ise eziklik üzerinden yapılan geyiklerdir.

    Zaman geyiğinin temelini şu resim oluşturur, geri kalanlar bu resmin türevidir, bunun üzerine inşa edilir.

    http://www.iyiresimler.info/data/media/25/turkiye_kupasi_fenerbahce.jpg

    Eziklik üzerine inşa edileni ise bu kulvarda rakipsiz olan Küçük Emrah ve söylevleri üzerine kuruludur. Onun resmi de şudur;

    http://www.blogopedi.org/wp-content/uploads/2009/05/fener_kupa_emrah.jpg

  • üç şey

    09.06.2009 - 17:17

    Stepne, kriko ve bijon anahtarı.

    (Bazen aşk, meşk ve keşk'ten çok çok daha fazla ihtiyaç duyulur, hayat bile kurtarabilir.)

  • üç şey

    09.06.2009 - 17:15

    Eyüp
    Sabri
    Tuncer.

  • lütfen çimlere basmayınız

    09.06.2009 - 17:02

    - Basma kardeşim..!
    - İyi ama neden?
    - Tabela koymuşlar görmüyor musun?
    -.... Peki ama neden?

    Çimlere basmak sanılanın aksine çimenlere zarar vermez. Üzerinde hayvan gibi tepinmez veya mangal yakmaya yeltenmezseniz, çimlere basmakla hiçbir şey olmaz. Çimlere basılmasının zarar doğuracağı bir tek zaman dilimi vardır o da Cemrenin bir nutfe misali toprağın rahmine düştüğü, toprağın canlandığı, börtü böceğin hareketlendiği zaman dilimidir. Bu da takriben 15-20 gün sürer. Geri kalan süre zarfında çimlere basılmasının sakıncası yoktur. İşte bu malum zaman dilimleriyle milleti uğraştırmayalım, toptan yasaklıyalım gitsin zihniyetinin ürünüdür bu tabela ve üzerinde bulunan yazı.

    Bakın bir Kızılderili durumu nasıl izah etmiş, ne kadar ince ve açıklayıcı bir üslup. Bütün ' çimlere basma tabelaları bir araya gelse, şu aşağıdaki söz kadar etkilemez insanı;

    ' İlkbaharda parmaklarının üzerinde yürü, toprakana hamiledir. '

    Budur.

  • Slumdog Millionaire / Milyoner

    09.06.2009 - 09:52

    Bir Hint Klasiği, müzik, dans, fakirlik, gurur ve sevdiği için her türlü ezaya katlanan mecnun misali bir erkek. Farkı senaryosu, Hint toplumunun kanayan yaralarına göndermeler yapması yani içerdiği sosyal mesaj. Karma (*) adelet ediyor ve esas oğlanımız yarışmayı kazanıyor. Etkileyici, zekice kurgulanmış detayları var. Bir de tanım yapalım, formata uygun olsun;

    2008 yapımı olup, bir kitaptan uyarlanarak sinemaya çevrilen sekiz dalda oscar almış Hint Filmi.

  • komünizm

    08.06.2009 - 14:21

    Hapishâne.

  • kapitalizm

    08.06.2009 - 14:20

    Kumarhâne.

  • insanlığın geldiği son nokta

    08.06.2009 - 14:17

    Meriç kalemiyle çizer bu portreyi;

    ' İnsanlık, barut fıçıları üzerinde rakseden sarhoş. Ağzında sigara ve elinde havai fişekler.. '

  • kötü

    08.06.2009 - 14:00

    Veysel'in kavuşamazsın aşk olur demesi gibi sâde bir tanım;
    Kötü iyinin eskimiş halidir.

  • can hıraş olmak

    08.06.2009 - 13:49

    Hıraş kelimesinin farsçada isimden sıfat türeten bir 'ek' olmasından mütevellit bu deyim bitişik yazılmalıydı, neyse. Tek başına kullanıldığında gürültüye sebebiyet veren, ürperten anlamlarına gelir hıraş. Şöyle ki 'hurûş' kelimesiyle de aynı kökendendir. Hurûş, yani coşku, telâş..

    Canhırâş ise her daim vücud denilen memleketin yönetimini elinde bulunduran, bizim yürek, bazılarının kalp, lazların ise ' guri ' dediği Farisilerin ise cân dediği organın telaşa kapılması anlamına gelir.

  • kuru ekmek

    08.06.2009 - 10:09

    Bunun yanısıra bir tencere içerisine önce bir miktar su üzerine de ekmek ile teması önlemek için metal bir tas koyup onun üzerine de kuru ekmekleri istifler ocağa koyarsanız, kuru ekmeklerimiz buharın da etkisiyle yumuşayıp servise hazır hale getirilebilir.

  • kuru ekmek

    08.06.2009 - 10:06

    Her ne kadar fakirliği temsilen cümle içinde kullanıla gelse de çobanlar tarafından ıslatılıp büyükbaş hayvanlara ziyafet olarak takdim edilir. Yani kuru ekmeklerinizi çöpe atmayınız, sütçünüze veriniz. Hayvanât bayram etsin.

  • Küpe takmak

    08.06.2009 - 10:03

    Mustafa Armağan bir yazısında Yavuz Sultan Selim'e ait küpeli fotoğrafın Şah İsmail'e ait olduğunu iddia eder ki gayet mantıklı gerekçeleri vardır;

    http://www.mustafaarmagan.com.tr/yaziGoster.php? yaziNO=1151

Toplam 57 mesaj bulundu