Murat Metin Adlı Antoloji.com Üyesinin Hakkın ...

  • Murat Metin
    Murat Metin

    08.05.2009 - 10:53

    'Yöremizdeki Çocuk Oyunları' Kitap Tanıtımı
    Oyunun çocuğun akli, bedeni ve ruhi gelişiminde özel bir yeri vardır. Oyun çocuğa hoşça vakit geçirmesini sağlamakla birlikte onun kabiliyetlerini ortaya çıkaran, sunan özellikler taşımaktadır. Çocuklar oyun oynarken devamlı hareket halinde olup bu sayede vücudunu kontrol etmeyi, zihinsel kabiliyetlerini geliştirmeyi, iyi bir iletişim kurmasını, saldırgan huylarını ve tembelliği yenmeyi öğrenmektedir. Oyunla çocuk hayal kurmayı, kendine güvenmeyi ve sabretmeyi de öğrenir.
    Oyunlar, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlamaktadır. Oyun oynarken yapılan hareketler bir yerde çocuğun rahatlamasına, enerjisini olumlu yerde harcamasına, imkân sağlamaktır. Ayrıca akıllı bir varlık olan insanın çocuk yaşta sosyalleşmesi, oyun kurallarını öğrenmesi, oynarken kurallara uyması, toplumsal diğer kurallara da uyma duygusunu geliştireceği muhakkaktır. Çocukların ruhsal gelişimine de büyük katkısı olacak çocuk oyunlarını çocuğun oynaması, onun grup içinde sorumluluk alma duygusunu da besleyecektir. Ayrıca oyun bilen bir çocuk bilmeyen çocuklara göre daha bilgili ve yetenekli görüneceği için bildiği oyunu arkadaşlarına anlatırken ve uygulatırken liderlik vasıfları geliştirecek, arkadaşlarının gözünde daha yetenekli bir konumda bulunacaktır.
    Anne ve babaların, öğretmenlerin çocukların ruhsal durumlarını öğrenmeleri, daha güvenli ilişkiler geliştirmeleri için çocuklarıyla oynamaları iyi bir yol olacaktır. Böylelikle çocukla oyun oynayan anne- baba çocuğun gözünde bir arkadaş, oyun esnasında bir rakip olacaktır. Anne ve baba rolünün yanında arkadaş rolünü de üstlenecektir anne- baba. Böylelikle daha iyi bir iletişim, daha duygusal bir yaklaşım olacaktır. Çocuktaki varsa olumsuz davranışları da bu sayede daha kısa zamanda fark etmemizi sağlayacaktır bu oyunlar.
    Çocuklarımızın bilgisayar oyunu oynamasını kontrol altında tutmalıyız. Çocuklarımız evde bilgisayar başında belki anne ve babayı rahatsız etmeden oyun oynamaktadır. Bu bizleri rahat etmemize, rahat çalışmamıza, dinlenmemize fayda sağlasa da kontrolsüz ve sınırsız oynanan bilgisayar oyunlarıyla hiç tartışmasız çocuklarımızın göz sağlığını tehlike atmaktayız. Ayrıca bilgisayar oyunlarının büyük bir kısmı şiddet içerikli olduğu hepimizin malumudur. Birey veya bir kahraman olarak hep büyük bir çoğunluğa karşı savaş yapan oyunlar revaçtadır çocuklar açısından. Bu durum çocuklarımızın ruh halini bozmakta ve yalnızlaştırmaktadır. Bir defa çocuğu bilgisayara mahkûm etmektedir. Bilgisayardan ne bir dost, ne de bir arkadaş olur. Ne de çocuğun dertleşebileceği bir sırdaş olur. Kısacası bilgisayar oyunları çocuğu yalnızlığa mahkûm eder ve sosyalleşmesini önler. Göz sağlığının bozulması ise tüm kayıplarının KDV dir adeta. Ne kadar çok zaman geçirilirse o oranda zararı olur gözlere. Farkında olmadan bilgisayar bağımlısı olur çocuklarımız. Hatta bilgisayar başında ölüp kalanlara da rastlanmıştır. İnanmayan arama motoruyla araştırabilir internetten.
    Sınıf öğretmeni olarak çocukların dünyasında oyununun önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak çocukların kendi aralarında oynadığı, kendi buldukları oyunları oynamaları hem çocuklara keyif vermektedir. Hem çocuklarımızın oynadığı oyunlar kültürel zenginliklerimizdir. Üstelik korunması gereken bir zenginlik olarak çocuk oyunlarının bazılarını kaleme aldım ve gruplandırdım. ‘Yöremizdeki Çocuk Oyunları’ kitabını çocuklarımıza, öğretmenlerimize, anne ve babalara iyi bir kaynak olacağını düşünüyoruz. Top oyunları, ip oyunları, taş oyunları, çizgisel oyunlar, bilye oyunları, araçsız oyunlar, bayram oyunları ve unutulmaya yüz tutmuş fakat unutmasını istemediğimiz oyunlardan 110 tanesini kaleme aldık. Bu oyunlar nasıl oynanır? Hangi yaş grubu oynar? Kaç kişiyle oynanır? Kurallarıyla anlattık oyunları.
    Çocuklarımızı oyunlardan koparmayalım, oynamalarına fırsat verelim. Çocuklar en değerli varlığımız, sevelim sevdiğimizi fark ettirelim.
    Murat Metin
    Lütfen Kitap edinmek isteyenler 0505 303 73 66 nolu telefona veya [email protected] adersinden isteyebilirler.

Toplam 1 mesaj bulundu