Alin Sahin Antoloji.com

  • GİRESUN AKÇALI KÖYÜ

    01.10.2014 - 12:41

    Merkez ilçeye bağlı, Akyoma(Akçalı) köyü Giresun'un en tanınan, köyüdür. Köy nüfusunun eğitim oranı çok yüksektir, okuma yazma oranı %100 dür. Köy nüfusu yıllar içerisinde göç sebebiyle azalmıştır. 1940 lı yıllardan itibaren, ağırlıklı Giresun Merkez olmak üzere, İstanbul, Almanya, Fransa 'ya göç verilmiştir. Günümüzde gurbete giden kuşakların emeklilik sonrası köyümüze geri dönüşleri söz konusudur.
    Mustafa Kemal Atatürk'ün (Osman Ağa'ya ve Giresun'lu silah arkadaşlarına vefa duyguları ile) verdiği emir üzerine, Hemşerimiz; Cumhuriyet kuruluş döneminin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel(Şair Can Yücel'in babası) vasıtasıyla devlet-köylü işbirliği ile 1930 lu yıllarda yapılan Akyoma Köyü ilkokulumuz, çevre köylerde dahil olmak üzere, nice insanın doktor, mühendis, diş hekimi, mimar, iktisatçı, hukukçu, maliyeci, müteşebbis olma hayallerini gerçekleştirme yolunda ilk adımlarını atmalarını sağlamıştır. Günümüzde kullanılmayan ve gün geçtikçe doğal şartların etkisiyle yıpranan, Ata yadigarı okulumuz ve bahçesi; Köy Müzesi, Köy Misafirhanesi, Köy Meclisi, Köy Kooperatifi, helikopter pisti, yerel tatlar lokantası/kafesi, basketbol/voleybol/mini futbol sahası ve diğer sosyal alanları kapsayacak biçimde, yaşayan, yaşatan, birlikteliğin ve eğitimin önemini gelecek nesillere aktaran bir konsept haline getirilme fikrinin, kurumsallaşma adına dernek yada vakıf şeklinde yönetilme anlayışı ile köy halkınca yapılan ön çalışmalar devam etmektedir. 'Bu köyde doğmamış' Yeni nesillerin bu konulardaki arzusu, hevesi, fikirleri sahiplenmeleri bizlerin geleceğe umut ile bakmamıza sebep vermektedir.
    Köyümüzün, okulunu, içme suyunu, yolunu, elektriğini, camisini yapma uğruna sağladığı maddi katkılar, çalışmalar ve gayret devlet kurumlarınca da bilinmekte ve takdir edilmektedir. Akyoma (Akçalı köyü) köyü her yönüyle örnek teşkil eden bir köy olarak, artık köy atıksu sistemini kurmalı, köyün bulunduğu Yavşan vadisi ve deresinin kirlenmesine karşı; enerjisini dere suyundan üreten biyolojik arıtma tesisini kurarak, çevresine duyarlı insanların yaşadığını belli etmelidir.
    İçme suyu kaynak alanının koruma altına alınması, gerekli kimyasal analizlerin düzenli yaptırılması, su regülasyonunun sağlanması için hijyenik depo/lar ve basınçlandırma sisteminin yapılması gerekmektedir. Hanelere takılacak su sayaçları ile muhtarlıkça toplanacak cüzi miktarda para ile su sistemi giderleri ve köy diğer genel giderleri karşılanabilir.
    Köyde bulunan bitki ve meyve türlerinin yaşatılması adına yerel fındık, armut, elma, kiraz, üzüm, taflan, muşmula, erik, ceviz, kestane, dut, incir, çilek türlerinin ve diğer meyvelerin aşılama yolu ile çoğaltılması ve belki de birbirimize hediye edilerek kaybolmalarının önüne geçilmelidir. Yerel sebzeler ve tohumları içinde mümkün olduğunca yerel tohumlar kullanılarak mısır, patates, yayla patatesi, kara lahana, salatalık, fasulye üretimi her halde yapılmaya devam edilmelidir.
    Yavşan vadisinin, doğal yaşam örtüsünün ve endemik bitki türlerinin korunması adına, bilinçsiz tarım uygulamalarına, bilinçsiz turizm yatırımlarına, bilinçsiz mimari yapılaşmaya karşı eylem planı yapılmalı, toplumsal gelişmenin zararlı yönlerinden en az hasar ile geçilmesi adına bu konu ile ilgili görüş ve öneriler gündeme getirilmelidir.
    Köydeki eski ev, serenti gibi yapıların fotoğraflanarak kayıt altına alınması, farklı ölçeklerde mimari çizimleri yaptırılarak, master planları ile yeni ev yaptıracak kişilerin 'en azından' çevreye, köy kültürüne uygun dış görünüme sahip doğal tahta ve taş malzeme ile kaplı binalar yapmaları teşvik edilmelidir. Yapılacak yeni evlerin, köy geçiş yollarına ve genişletme alanlarına uzak mesafelerde yapılmalarını sağlamak, yarınları bırakacağımız çocuklarımıza, düşünen bir toplumun soyundan geldiklerini ve onlarında bu sorumlulukla hareket etmeleri gerektiğini aşılayacaktır.
    haydi Akyomalılar, haydi Akçalı Köyü

Toplam 1 mesaj bulundu

TÜM YAZILANLAR