Ali Akdaş Adlı Üyenin Nedir Yazıları - Antolo ...

  • KONYA EREĞLİ BEYÖREN KÖYÜ

    10.03.2010 - 16:33

    Konya-Ereğli-Beyören

    BEYÖREN KÖYÜ

    KÖYÜN TARİHİ DURUMU
    Genç Roma ve Bizans dönemine ait yapı kalıntıları vardır. Osmanlı dönemine ait bir su sarnıcı ayakta kalmıştır. Dağlık kesimde sığınma amaçlı yeraltı şehirleri görülmektedir. Yöresel siyah taştan yapılmış bir kilise köyün kuzeyinde yer alır.

    KÖYÜN NÜFUS VE YERLEŞİM DURUMU
    Bir adet ilköğretim okulu Beyören köyüne bağlı Çatmataş ve Deveağılı yaylasında yer almaktadır. Yayladaki evler dağınık halde olup, yaklaşık 20 hane bulunmaktadır. Beyören köyünde ise geçmişte yaşanan sel felaketinden ve günümüzde yaşanan kuraklıktan dolayı köy halkı yaylalara yerleşmiş olup, halen köyde yaklaşık 15 hane bulunmaktadır. Geçmiş Yıllarda Yörenin En büyük köyü olup Bucak Merkezliği yaptığı bilinmektedir. Nufus İdaresi ve Bucak Müdürü köyde mükimdi. Köy şehirlere göç vermeye devam etmektedir. Ayrıca Balıkesir-Havran-Sarnıçlı Köyünde Bu Köyden Göç etmiş Aileler olduğu bilinmektedir. 1960 yıllarda Çocuklarının Köye Ziyarete geldiği Köyün İmamlığından emekli Önceki dönemlerde Muhtarlık yapan Ahmet Hocadan nakildir.

    KÖYÜN COĞRAFİ DURUMU
    Beyören köyü Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı bir köydür. İlçenin kuzeybatısındaki Karacadağ’ın doğusunda yer alan köy ilçe merkezine 55 km uzaklıktadır. Çatmataş yaylası ile Beyören köyü arası 7 km olup, köyü ilçeye bağlayan yol asfalttır. Çatmataş yaylası Konya ile Ereğli arasındaki D330 karayoluna 25 km uzaklıktadır. Çatmataş yaylasının batısında Beyören köyü, kuzeyinde Taşbudak köyü, güneyinde ise Oymalı (Gicen) köyü vardır. Bölge arazisinin kıraç ve tarıma yeterli suyun bulunmamasından dolayı çok kısıtlı tarım yapılabilmektedir. Karacadağ’ın eteklerindeki bu bölge arazisi taşlık bir yapıya sahiptir. Bölgede karasal iklim hâkim olup, çöl iklimine yatkındır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve rüzgârlıdır. Yağış miktarı azdır. Bahar ve yaz aylarında esen rüzgârlar kum fırtınasına dönüşmektedir. Kış aylarında esen rüzgârlar ise tipiye neden olmaktadır.

    KÖYÜN SOSYAL VE EKONOMİK DURUMU
    Ekonomik yapısı hayvancılığa ve kısmen tarıma dayanır. Küçükbaş hayvancılık yaygındır. Hayvanların bakımını ve otlatılmasını her aile kendisi yapmaktadır. Köyde motorlu aracı bulunan birkaç aile vardır. Köyde alışveriş yeri bulunmayıp, haftanın bir günü Ereğli’den gelen seyyar satıcı aracılığı ile ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Sadece Perşembe günleri köyden Ereğli’ye sabah gelen toplu taşıma aracı, aynı gün akşam saatlerinde köye geri dönmektedir. Birçok evde su ve elektrik vardır. Ancak telefon birkaç evde vardır. Evler tek katlı olup, taş yapıdır. Evlerin ısınması soba ile gerçekleşmektedir. Yakacak olarak kömür, tezek ve geven denilen bir yabani otu kurutarak yakmaktadırlar. Çatmataş yaylasında bir köy konağı ve bir cami bulunmaktadır.

    Çatmataş yaylası ile Beyören köyü arasındaki bir araziye emekli matematik öğretmeni Rahim Demirbaş kendi imkânları ile ağaçlandırma çalışması yapmıştır.
    Alt gelir düzeyinde bir ekonomik yapıları vardır. Bir kısım köylü geçim imkânlarını Ereğli ilçesinde inşaat işçisi olarak, bir kısmı ise civar köylerde tarım işçisi olarak sağlamaktadır. Köy halkı örf ve adetlerine bağlıdır. Köyde evlilikler görücü usulü ile yapılmaktadır.

    KÖYÜN KÜLTÜR DURUMU
    Okuma ve yazma oranı yüksek olup, sadece yaşlılar okuma ve yazma bilmemektedir. Çatmataş yaylasında okula karşı yeterli ilgi ve alaka olmayıp, eğitime gereken önem gösterilmemektedir. Beyören köyünde bir ilköğretim okulu ve lojman mevcut olup, halen kapalıdır. Çatmataş yaylasında bulunan Beyören Çatmataş İlköğretim Okulu eğitim öğretim faaliyetlerine 1973 yılında başlamış, ancak 1997–2000 yılları arasında taşıma kapsamına alınmasında dolayı eğitim öğretim yapılamamıştır. 2000–2001 eğitim öğretim yılından itibaren faaliyetlerine devam etmektedir. Okulda normal öğretim yapılmaktadır. Okulumuz 2 derslikli olup, sadece tek derslikte 1, 2, 3. sınıfların birleştirilmiş sınıf uygulaması ile eğitim öğretim yapan bir ilköğretim okuludur. İlköğretim 4. sınıftan itibaren Kutören kasabasındaki Kutören İlköğretim Okulu’nda taşımalı olarak eğitimlerine devam etmektedirler.
    KÖYÜN SAĞLIK DURUMU
    Köyde ve Çatmataş yaylasında sağlık ocağı bulunmamaktadır. Köy halkı tedavileri için şehir merkezine acil olmayan durumlarda yakındaki Kutören Sağlık Ocağına gitmektedirler. Sağlık konusunda yeterli bilgileri yoktur.

Toplam 1 mesaj bulundu