İmam Sürensoy - Türk halkına mektup Şi ...

İmam Sürensoy
274

ŞİİR


7

TAKİPÇİ

Türkiye halkına
Büyük türk halkı yakın tarihte 16 nisanda tarihi sorumlulukla karşı karşıyayız. 16 nisanda yapılacak anayasa değişikliğinin bize getireceği ve yükleyeceği tarihi sorumluluğu iyi analiz etmemiz gerekiyor. bu anayasa değişikliği Türkiyenin kaderini, geleceğini oylayacaksınız.
Yapılacak olan anayasa değişikliğiyle toplumsal uzlaşının yok edileceği, demokrasinin yok edileceğini, hukukun üstünlüğünü, sosyal devlet ilkesi terk edileceğini vurgulamak gerekiyor.
Anayasalar ideolojik bir kalıbın içine sıkıştırılırsa o anayasa toplumsal konsesüsü sağlamaktan zorlanır. anayasalar eşitlikçi özgürlükçü olmalı. anayasalar bilimsel değerlere göre toplumsal yapılanma sağlayarak sosyal, siyasal ve kültürel haklar güvence altına almalıdır.
Bu yapılmak istenen anayasa değişikliğiyle toplumsal barışa katkı sağlayacağını ve demokratik hukuk devletini zayıflatacağını anlamamız gerekiyor. bu nedenle önümüzdeki referandumda tarihi sorumluluğumuz büyüktür. bu tarihi sorumluluğumuzu eğer hayır diyerek referandumda hayır çıkarsa parlamenter sistemle devam ederek tarihi görevimizi yapmış olacağız. yada evet çıkarak demokrasiyi mezara gömerek tek adam sistemiyle türkiyeyi tipik bir ortadoğu ülkesi statüsüne indirgemiş olacağız. mesele herhangi bir isim değildir. mesele sistemdir. sistemi tek adam inisyatifine göre yasalaştırırsak bu insan temel hak ve özgürlüklerden. demokrasiden. demokratik laik değerlerden uzaklaşma ihtimali her zaman mevcut olacaktır.
bu anayasa değişikliğiyle mevcut parlementer sistem değiştirilerek başkanlık sistemiyle meclis ikinci planda kalıyor. başkanlık sistemiyle, başkan anayasa üstünlükle meclisi fes etme hakkı veriliyor. yüzde ellibirle seçilen başkan yüz de yüzle seçilen parlamentoyu fes etmeye yetkisine sahip olacaktır. bu da millete verilen egemenliğe aykırıdır. egemenliğin kayıtsız milletindir ilkesinden yola çıkarsak bu başkanlı sistemi halk egemenliğine tamamen aykırı bir sistem olduğunu anlarız.
Bu başkanlık sisteminde ülke yasalarla değil hukuk la değil tamamen başkanın yayınlayacağı kararnamelerle yönetileceğini ve kurumların yaşam alanı başkanın inisiyatifine bağlı olduğunu anlamak gerekiyor.

Tamamını Oku