Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da
hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil,
bütün iş Tahirle Zühre olabilmekte
yani yürekte.
Meselâ bir barikatta dövüşerek
meselâ kuzey kutbunu keşfe giderken
Çocukluk, o derin ırmak çağrısı
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Devamını Oku
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Nazım Hikmet Türk şiirine bir yenilik getirmemiştir.O batı şiirinde zaten var olan kendi fikir ve ideolojisine en uygun sanat akımı toplumcu gerçekçiliği benimsemiş ve başarı ile uygulamıştır.Zaten şiirimizdeki bütün akımlar, ekoller batı orjinlidir. Bize özgü tamamen Türk edebiyatından zuhur edip de, dünya edebiyatına mal olmuş bir yenilik, akım ya da ekol yoktur.Batıda bu yenilikler, edebi ve sanatsal fikir akımları başta Fransızlar, sonra İngilizler, Almanlar, İtalyanlar vs. Milletlerin içinden zuhur etmiştir.Bu yeniliklerin çoğuna da düşünülenin aksine marksist sol gelenekten gelmeyen aydın, şair , yazarlar öncülük etmiştir.Marksist, sol şair yazarlar tüm dünyada olduğu gibi bizde de bu yenilikleri alıp başarı ile kullanmışlardır.Ekseriya kendi fikir ve ideolojilerine en uygun olan toplumcu gerçekçiliği benimsemişlerdir.
Bu söylediklerimiz ne Türk edebiyatının geri bir edebiyat olduğunu; ne de Nazım’ın kötü bir şair olduğunu gösterir.Biz Osmanlı döneminde altıyüzyıl boyunca teba olarak yaşadık.O dönemdeki edebiyatımız da Fars edebiyatının büyük etkilerinde seyretmiş ve gelişmişti.O dönemlerde nasıl Fars edebiyatındaki usul ve kaideleri alıp kendimize başarı ile uyguladıysak, tanzimat ve cumhuriyet sonrası da batıdan aynı şekilde aldık ve kendimize uyarlayıp kullandık.
Evet Nazım büyük bir şairdir.Onun ustalığı yeni bir şey söylemesinde, bir ekole ya da edebi bir akıma öncülük etmesinde değildir.Dili onun kadar başarı ve ustalıkla kullanan, namütenahi imgeler ve aliterasyonlar yaratan bir başka şairimiz yoktur. Söz söyleyerek ritim oluşturmaktaki başarısı kesinlikle harikuladedir. Bazı şiirlerini okurken, onun sözcükleri ve imgeleri bir padoktan fırlayan atlar gibi nefes nefese yarıştırdığını düşünüyorum. Serbest şiire kendi içinde getirdiği nizam ve intizam, sözcüklerin yer ve sıralarını tespitindeki Türk askeri disiplinine benzer stili şaşılacak bir şey. Mehmet Kaplan onu mekanik bir şair olarak yorumlar.Ama bu bence daha farklı bir şey. Bazı şiirlerindeki ritim ve ahenk bilinen en baba kafiyeli şiirleri gölgede bırakacak kadar güçlü.İşte bu açılardan Sinyali abinin ‘’ Modern Türk Şiiri onunla aldığı kadar geniş açıda bir kavisi bana kalırsa başka bir şairle almadı’’ sözünde haklılık payı var.
O bir davaya sonuna kadar inanmıştır.Şiirlerinde ideolojisini işlemiştir.Coşkun sanat ideolojisinin gereğidir.Hatta ideolojisi onun şairliğine ket vurmuştur.İyi fransızca bilmesine ve batı edebiyatını iyi tanımasına rağmen; ideolojiye saplanıp kaldığından dolayı, cumhuriyet sonrası Türkiye’deki diğer sol görüşlü aydın şair ve yazarlar kadar batı edebiyatındaki yenilikleri ve edebi akımları takip edememiştir.Etseydi belki bu kadar şaşaalı olmazdı; ama şiirleri daha sanat olurdu.
Ben onun, daha az bilinen ve bana göre daha sanatkarane olan, ‘’1 ekim 1945’’,’’Bence şimdi sen de herkes gibisin’’,’’Yarıda kalan bahar yazısı’’,’’Ağa Camii’’,’’Bir küvet hikayesi’’Bulut mu olsam’’, ‘’Mevlana’’ vs. Gibi şiirlerini daha çok severim.Bu gün güne gelen şiiri de bilindik orjinal güzel bir şiir.
Herkese selam ve esenlik dileklerimle şairin ruhu şad olsun.
yardımcı olmak isterim tabii...ancak arada ki 30 yılı kapatmamız çok zor sayın arkadaşım...kendinize göre yorumlamaya devam ediniz lütfen...ama dehşete duşmeniz bu şartlar altında çok normaldir...size kolaylıklar diliyorum...ancak Nazım biraz delidir(olumlu manada)ona kafa yorarsanız...zorlanabilirsiniz...daha rahat şairler vardır...yani akıllı uslu...lütfen onlara takılınız...sevgilerimle
Yardımcı olursanız sevinirim Lara hanım
iyi gidiyor arkadaşlar...devam...gördunuz mu biraz çabayla...herkes gundemi unutabiliyor...Nazım şiirinde ki şu uyuşturucu tespiti yapan sayın arkadaşımıza yardımcı olalım lutfen...ben maalesef gundem uzerine kafa yormaktayım...yani şiirsizlerle uğraşıyorum...çok zaman alıyor...yetişemiyorum...sevgilerimle...LaraAçanba
Şiirin genel yapısına bakınca çok basit bir şiir. Adem ve Havva öyküsü... Rahah bir şekilde okuyunca Adeta aşk dolu merhamet dolu. Sevginin ilahi emri gibi. İki kişiyi kötülüklerden kurtararak iyiliğeyönlendişrircesine anlamlı şiir.
O on on altı yaş grubu şiirlerinden. Zevkle okudum. Bu şiir sapkınlıklardan kurtararak sağlam bir yapıyla sevgiye yönelten bireser. Tanrıdan yazara rahmet diliyorum. Nur içinde yatsın. Paylaşaımcılara saygılarımla...
1-Bu şiiri, eğer bir amatör yazmış olsaydı acaba günün şiiri olurmuydu?
2-şiirde anlatım var hikâye tarzından yani, şiirde imge ve konu hâkimiyeti (0)
Tabiî ki yazar ünü olunca kaleminden ne çıkarsa çıksın, güne, geceye, aya, yıla, her yer hakim olur vesselam...
Tahir ile zühre, Aslı ile Kerem Ferhat ile Şirin öldüler; ama aşkı öldüremediler. Aşk, insanoğlu var olduğu müddetçe yaşayacaktır.
Değerli şair Nazım Hikmet'e, bize böyle güzel şiirler bıraktığı için minnettarım. Şaire Allah'tan rahmet, yattığı yerin nurlu olmasını dilerim.
Herkese saygılar.
Bu şiiri günümüze taşıyan,onu milyonlara sevdiren, ona bestesiyle yeni bir ruh veren, dalında en az Nazım kadar büyük bir usatyı bütün şiir yorumcuları es geçti.
Volkan Konak'tan söz ediyorum. Eğer Nazım'ın Tahir İle Zühre'si konuşulacaksa yanında mutlaka Volkan da olmalıdır.Hemşehrimin ideolojisini paylaşmıyor olsam da hakkını teslim etmek zorundayım.ü
Şiire gelince besteli halini Volkan'dan dinlerken keyiften dört köşe olurum. Fakat:
'Meselâ bir barikatta dövüşerek
meselâ denerken damarlarında bir serumu
ölmek ayıp olur mu? '
Şiirin bu dizeleri beni hep dehşete düşürmüştür. Anarşistliği anlarım diyelim. Uyuşturucuyu asla. Şiirin yazıldığı dönemlerde uyuşturucunun insanlığa verdiği zarar belki hiç bilinmiyordu. Nazım bu gün yaşıyor olsaydı şiirin bu dizelerini değiştirme gereği duyarmıydı acaba?
anlamlı güzel bir şiir okudum. mesaj içinde mesaj. saygıyla
.....hatta ŞEHİT olmakta...
Bu şiir ile ilgili 69 tane yorum bulunmakta