FARKLI BİR SERGİ ÖRNEĞİ
Antalya’da, Tahir Güngör’ün 12- 18 Mayıs tarihleri arasında, Ansan Sergi Salonunda açmış olduğu serginin, klasikleşmiş sergi kavramlarını alt-üst eden özelliklerini fark etmemek olanaksızdı. Gördüm ki bu sergi, sanatsal ve estetik veya her hangi bir alanda bir değer ifade eden her şeyin sergilenebileceğine ve hatta farklı değerlerin, birbiri ile uyum içinde bir arada sunumuyla, farklı ve ilginç sergiler yaratılabileceğine çok güzel bir örnek oluşturmuş. Öyle ki kapıdan girer girmez kendinizi, beklediğinizin ötesinde bir çeşitlilik, bir zenginlik ve çok sesliliğin ortasında buluyorsunuz.
Sergi, girişte sağ duvardaki tablolarla başlıyor. Ama bunlar resim tablosu değil. Şiirin anlamını çağrıştıran ve fotoğraf sanatının inceliklerini içeren, siyah beyaz bir fotoğrafın üzerinde şiirin mısraları, yalnızca şiir değil, aynı zamanda görsel boyutu ve sunumu ile de gerçek bir tablodan farksız.
Örneğin: “Dünya” şiiri, küresel bir dünya haritasının üzerine yazılmış. Bir gök cisminin kanatlarında yol alan bir tablonun üstüne ise “Zaman” şiiri işlenmiş. “Yoksun” adlı şiir: kenar süsü olarak kullanılan büyükçe bir L harfinin içinde yer alırken, L harfi kübik biçimlerle süslenmiş. “Dönüş” bir valizin üzerinde, “Talih” bir düğün gecesi gelinle damadın mutluluğunda dile getirilmiş. “Sülerya” nostaljik bir manzara, bir özlem doğduğun topraklara. Ama bu sıla özleminin devamında, özlenen insan ve toplum da şöyle dile getirilmiş “Özlüyorum” şiirinde.
Köyü amirsiz ayansız
ne ayıldım
ne ayılabilirim
ne ayılmak isterim
başım ağır
dizlerim parçalanmış
Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta