Medet Ey Hicran (BULUŞMA -Yeni Nazım önerisi)
Bir saçlarıma bak bir akan yaşa,
Umutlar silkele kadersiz başa.
Üstüme üstüme yağma be hicran!
Çevirdin yazımı dönülmez kışa.
..Her günüm buza sargın, her gecem zifir;
Çocukluk, o derin ırmak çağrısı
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Devamını Oku
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Çok özgün...Tebrikler.
Selamlar gönderiyorum.
VURGULU BİR ANLATIMDA ŞAİR FARKI YİNE BÜYÜK..BÜYÜK BEĞENİYLE OKUDUM.TAM PUANIMLA KUTLUYORUM SİZİ.
üstad böyle açıklamalarıyla ışık tuttuğun güzel örneklerle ufkumuz daha da genişliyor,kalemin daim olsun,yüreğine sağlık,tam puanıma kutlarım,tebrikler
Üstad yine güzel bir şiir okudum kaleminden. Selamlar.
BULUŞMA ve MEDET EY HİCRAN ŞİİRİ
Osman ÖCAL ustadan başarılı, şahane bir şiir daha : 'Medet Ey Hicran...'
-GÖRÜŞLERİMİZ-
NAZIM TÜRÜNE UYUM
'Medet Ey Hicran' şiiri, GÜLCE edebi akımının BULUŞMA nazım türüne örnek bir şiirdir. GÜLCE edebi akmı, ESKİ-YENİ, HECE-ARUZ-SERBEST vb kavgalarına son verecek yeni atılımlarını birer birer sunmaya devam ederken, 'bütün bunlar, vezinler, türler, şekiller, iç ahenk, ritm, konular, vb..; hepsi hepsi bizim.Bizim şiir tarihimizin bize, bugünlere getirdiği değerlerdir. Hiç birisine karşı değiliz. Herbiri 'iyi olsun-kalıcı olsun' diye gümbürdeyen yüreklerden fışkırmıştır. Var olana KARŞI ÇIKMAK, onu karalamak ve hattâ YIKMAK kolaydır.Maharet, KÖKLERİ MAZİDE OLAN BİR ATİ OLABİLMEKTİR.Maharet, bizim olan bizi daha ileriye taşımaktır, gönüllerde taht kurmaktır, dünya şiir tarihine nakşolmaktır. O zaman, geçmişi İNKAR etmeden, öz değerlere karşı çıkmadan, onlardan hız ve ilham alarak, dünü ve bugünü harmanlayarak geleceğe adım atmaktır.
Türk Şiirinde YENİLEŞME HAREKETLERİ TARİHİ'ne bakacak olur isek, toplumsal yapı, ekonomik ve sosyal yapıda meydana gelen değişiklikler; değişen dengeler ve yeni ortaya çıkan dinamikler, sanatçı duruşunu,şair bakışını da derinden etkilemiştir.
Bir zamanlar, ARUZ-HECE tartışması; ardından HECE-SERBEST tartışmaları,uzun yıllar boyu gündemimizi işgal etmiştir.Meydana gelen cepheleşmelerden bile EDEBİ AKIM'lar doğmuştur. BEŞ HECECİLER, SERVETİ FÜNUN, YEDİ MEŞALECİLER, GARİP AKIMI(2.YENİCİLER), bütün bunların kökeninde, ŞİİR'i algılama ve onu SEVME, sevdiğinin kollarıyla ve diliyle GELECEĞE KALMA kaygısı vardır.
Peki GÜLCE?
Evet GÜLCE, mazinin bütün bu birikiminden faydalanarak, geleceğe yönelmiş bir harekettir. GÜLCE' de bir NAZIM TÜRÜ olan BULUŞMA da, adı gibi, son 50 yılda şairlerimizin yapageldiği HECE Mİ, SERBEST Mİ kavgasını bitirmek, tarafları bir araya, ŞİİR paydasında buluşturmak, ortak BİRLİKTELİKLE el ele geleceğe yürümek anlayışından doğmuştur. Madem ki, YÜREK DEĞİRMENİNDEN , dil oluğundan akmakta serbest te, hece de, Duygu ve Gönül havuzuna hem de... Buluşma, bunları birleştirmiş, buluşturmuştur.
Bu buluşma, bir dostumuzun karikatürize ettiği gibi karganın gagasının bülbüle eklemesi değildir. Şiirin ne olduğu ve ne olmayacağı konusunu ele alırsak, İÇ AHENK-RİTM-TONLAMA-KONU AKIŞI-fiziksel ve manâ dokusu, imge ve ses armonisi vs... bütün bunların bir gövdede sanatkârane buluşmasıdır diye düşünüyorsak, bülbüle karga gagası yapıştırmak diye almakla da biraz acımasızlık yapmış olmaz mıyız?
Irmak, büyük denize varmak için bazen çağlayanlar olur akar, bazen düz ovalarda deltalaşır. Çağlayanın da, deltanın da kendine has güzellikleri vardır. Irmak boyunda gezecekseniz her iki güzelliği de görür ve yaşarsınız. BULUŞMA, bir ırmak şiiridir aynı zamanda. Yüksek sesle okunduğunda da bu ırmak akışını, çağlayanı ve deltayı yaşamakta veya hissetmekteyiz.
Buluşma nazım türünde esas;
-4'lük
.........Serbest
*
-4'lük
..........Serbest
Şeklidir. İstenirse bunun tersi de yapılabilir.
Ayrıca 4'lükte geleneksel hece şiirimizin her nazım türüne uygun akış-kafiye yapısı da uygulanabilir. Önemli olan, esas maksat HECE-SERBEST BULUŞMASI ve ŞİİRSEL BÜTÜNLÜĞÜDÜR.
Bu bakımlardan, Osman ÖCAL'ın bu şiiri TAM PUAN almayı hakeden bir şiirdir.
Ayrıca da, KAFİYE VE REDİF konusunda genç şairlerimize ÖRNEK olarak gösterilebilecek ŞEMATİK ÖZELLİKLERİ meydanda bir şiirdir. Hece heveslisi genç şairlerimiz bu şiire bakarak aradıkları her konuyu rahatlıkla bulabilirler.
Bir kere daha tebrik eder,
Kalbi selam ve saygılarımı sunarım bu mükemmel kaleme...
Sevgili dostum
Değişikti. İnşallah yeni bir akımın öncülerinden olursunuz. Tebrikler. 10
Bitimsiz sevgilerimle...
Âlimoğlu
Değişik bir çalışma güzel de olmuş emeğinize sağlık, tebrik ederim.
Farklı bır teknık kullanılmış farklı ve guzel bırşiir olmuş efendım selamlr
selami
Daha çoook şey öğreneceğiz demekki...Kutlarım hocam...Saygımla
USTALIĞI ALKIŞLIYORUM.
SELAM VE DUA İLE.
Bu şiir ile ilgili 26 tane yorum bulunmakta