SUSANA (Cinaslı Divan)
Yüce Rabbim basiret ver söz bilip de susana
İlim; hayat iksiridir, ondan içen su sana
Aşkın girdabında yanar, gözü yaşlı âşıklar
Pir elinden dolu bade, nûş eyleyip susana.
Batıdan doğunca güneş, hakikati kaz anlar
Merhametin göz yaşıdır, nur akıtır kazanlar
Düşmanına alkış tutup dosta kuyu kazanlar
İnşallah vermez dünyada, derin derya su sana.
Şeyranî’nin ahı vardır katle ferman yazana
Mukarrebi yazsın melek, sen de beni yaz ana
Bilir misin; bu bahtıma hiç gelmedi yaz ana
Gül ne çeker zemheride bilmiyorsan sus ana!
Atilla Ertuğrul
SUSANA= Kelimesi beş ayrı anlamda kullanılarak yazılmıştır bu şiirim
Kelimelerin manaları aşağıda sıralandığı gibidir
a) Rabbim yardım eyle yıllar yılı bakıp susana (Susup konuşmamak)
b) Hayat iksiri ilimdir ondan içen susana (Su zannede)
c) Pir elinden dolu bade nuş eyleyip su sana (Badeyi tekrar tekrar içmek anlamında / susamak)
d) İnşallah vermez dünyada derin derya su sana (Deryalar su vermasin anlamında)
e) Hep kışı yaşadım inan bilmiyorsan sus ana (anenin susması anlamında
Kayıt Tarihi : 4.3.2011 16:32:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Rabbim yardım eyle yıllar yılı bakıp susana Hayat iksiri ilimdir,ondan içen su sana Aşkın girdabına düşüp,yanan dertli aşıklar Pir elinden dolu bade nuş eyleyip susana Güneş batıdan doğmadan,umutları kaz anlar Merhametin göz yaşıdır,nur akıtır kazanlar Mevladan mustağni gezip,dosta kuyu kazanlar İnşallah vermez dünyada,derin derya su sana Şeyraninin ahı vardır, kara yazı yazana Teneşir paklarmış yoldan çıkanları yaz ana Bilirmisin bu bahtıma,hiç gelmedi yaz ana Hep kışı yaşadım inan, bilmiyorsan sus ana SUSANA (Cinaslı Divan) Yüce Rabbim basiret ver söz bilip de susana İlim; hayat iksiridir, ondan içen su sana Aşkın girdabında yanar, gözü yaşlı âşıklar Pir elinden dolu bade, nûş eyleyip susana. Batıdan doğunca güneş, hakikati kaz anlar Merhametin göz yaşıdır, nur akıtır kazanlar Düşmanına alkış tutup dosta kuyu kazanlar İnşallah vermez dünyada, derin derya su sana. Şeyranî’nin ahı vardır katle ferman yazana Mukarrebi yazsın melek, sen de beni yaz ana Bilir misin; bu bahtıma hiç gelmedi yaz ana Gül ne çeker zemheride bilmiyorsan sus ana!
Burada Atilla ağabeyimi tekrar kutlamak istiyorum. Eser manasından ödün vermeden bu sanatın ustalıkla kullanıldığının –bir yer hariç- güzel bir örneğini teşkil etmektedir. Şiir 8+7=15’lik hece vezni ile divan tarzındadır.
Burada kullanılan cinas, cinas-ı tamdır.
İlk bendin 1. mısraı ile 2. mısraı arasında cinas-ı tamın cinas-ı mürekkep kısmına örnek teşkil eder. Buradaki anlamları da farklıdır. Ancak 4. mısradaki “susana” kelimesine “susamak” manasını yüklemek Türkçede olur mu bilmiyorum. Bu mısra bu açıdan sorunludur. Tekrar gözden geçirilmesinde fayda vardır. Çünkü “susana” kelimesinde zımnen de olsa “susamak, suyu arzulamak” anlamları mevcut değildir. Yöresel bir farlılık varsa orası ayrı.
2. bendin 1. 2. ve 3. mısralarındaki “kaz anlar” ve “kazanlar” kelimeleri 3 farklı anlamda kullanılmış olup burada 1. mısra ile 2. ve 3. mısra arasında cinas-ı mürekkep olup, 2. ve 3. mısra arasında ise cinas-ı mümasil vardır. Yani 2. mısradaki “kazan-lar” bir isim 3. mısradaki “kaz/a-n-lar” ise –n eki alarak isimleşmiş bir fiildir. Dolayısı ile isimdir. Bundan dolayı 2. ve 3. mısralardaki kelimeler isim olduğu için cinas-ı mümasil vardır. 4. mısraı ise diğer ana uyaklarla cinas-ı mürekkep olarak münasebeti vardır.
3. bendin 1. mısraı ile 2. ve 3. mısraı arasında cinas-ı mürekkep münasebeti olup. 2. ve 3. mısraın kendi arasındaki münasebeti ise cinas-ı basit vardır. 4. mısraın diğer ana uyaklar ile münasebetinin ise ayrı ayrı konumu vardır. 1. bent 2. mısra ile münasebeti cinas-ı mürekkeptir. Yine 1. bendin 2. mısraı, 2. bendin son mısraı ile münasebeti ise cinas-ı mefruk –bölünmüş cinas- cinsindendir. 1. bendin son mısraı ise yukarıdaki açıklamalarım yerinde ise- kendisinden önceki mısra ile aynı anlamı taşımaktadır. İkisinin anlamı da “zannetmek” etrafında dönüp dolaşmaktadır.
Şiiri en iyi yine yazan bilir. Ancak çok başarılı bir şiir tebrikler üstadım
alkışlıyorum
Atilla kardeşim
selam ve
muhabbetle...
Tebrik ve teşekkürlerimle
Saygıyla selamlarım..
Bedri Tahir Adaklı
TÜM YORUMLAR (9)