Şirkin kelime anlamı "ortaklık" demek olup Türkçe meallerde, yer yer Allah'a "eş koşmak", "ortak koşmak" olarak da çevrilmiştir. Kur'an'da Allah'tan başka ilah olmadığı gerçeği "La ilahe illallah" hükmü ile haber verilmektedir. Allah'ın tek güç ve kudret sahibi olduğu tek ilah olduğu çok kesin bir gerçek olmakla birlikte ne yazık ki olaya zahiri anlamıyla bakılmaktadır. Bu sebeple ilah kelimesinin anlamını bilmek gerekmektedir. Bu konuda geçerli olan tanım Kur'an'da tarif edilendir. Allah Kur'an'da Kendisi'ni bize birçok sıfatıyla tanıtmış olup Kendisi'nden başka ilah olmadığını bildirmiştir. Yani Allah'ın sıfatlarına sahip başka hiçbir varlık bulunmayıp Allah'ın herhangi bir sıfatına başkasının sahip olduğunu iddia etmek "şirk koşmak" anlamına gelmektedir. Fakat Allah'ın sıfatlarından bazıları insanlar içinde kullanılabilir. Bunda hiçbir sakınca bulunmayıp sakıncalı olan bunun kişinin kendisinden kaynaklandığını düşünmektir. Örneğin Allah'ın zengin sıfatı insan için kullanılabilir. İnsan bu zenginliğin Allah'tan olduğunu bilmeli ve Allah'ın dilediği zaman bu zenginliği alabileceğinin bilinci içerisinde olup zenginlik verilen kişiyi değerlendirirken de onun zengin ya da fakir olmasının hiçbir önemi bulunmayıp onun Allah'ın bir kulu olduğu düşünülmelidir. Mümin ne yapıp edip, bütün iradesini, gücünü kuvvetini, dikkatini toplayıp şirk bataklığına düşmekten kendini kurtarmalıdır. Zira şirk içinde olmanın, Allah'ı unutup insanları, olayları Allah'tan bağımsız gibi düşünmenin karşılığı Allah katında çok büyüktür. Mümin Allah'ı unuttuğunda kaderi unuttuğunda şirke düşer. Bu durumsa kişide tevekkülsüzlük olarak kendisini gösterir. Bu durum sonucunda ortaya çıkan üzüntü, stres, sıkıntı ve huzursuzluksa tevekkülsüzlüğün ve gizli şirkin ortaya çıkış şeklidir. Yine kadere karşı direnmekte şirktir. Çünkü kader hiçbir zaman değişmez. Ne kadar tedbir alıp çabalayıp çırpınsanızda kaderinizde ne yazıldıysa onu yaşarsınız. Zira bütün yaşadıklarımız ve yaşayacaklarımız daha biz doğmadan kaderimizde belirlenmiştir. Yine yas Allah'a isyan etme olup mümin başına gelen her imtihanda çok büyük hayır olduğunu düşünmelidir. Zira her mümin bu dünyaya cennete girmek için ruhunu eğitme amacıyla gelmektedir. İmanda derinleşmenin en güzel yolu şüphesiz başına gelen her olayda yüzünü Allah'a çevirmek ve sürekli Allah'a sımsıkı sarılmaktır. Ayrıca ara bir yol aramak bazı olayların Allah'ın kontrolünde bazılarının da insanların veya başka varlıkların kontrolünde olduğunu düşünmek şirktir. Yani cüzzi irade var demek şirktir. Şirke örnek vermek gerekirse;
1) Başka varlıklarda yer alan özellikler örneğin; güç, güzellik, zeka vb. onlara ait olduğunu düşünmek şirktir. Zira bu özellikler onlara ait değildir. Bu sebeple bu özellikleri onlara ait saymak onları da Allah gibi varlığı kendinden olan bir ilah saymak demektir.
2) İslam dini özgürlük dini olduğu hâlde Müslüman denince akla sanat, bilim ve güzellik karşıtlığı gelmeside şirktir.
3) Şeyhlerden ve evliyalardan himmet istemek şirktir. Örneğin; yetiş ya şeyhim demek şirktir.
4) Mezheplere uymak şirktir. Zira Kur'an'da haram olmayan konular mezheplerce haram kabul edilmiştir.
5) Bir insan soru sorduğunda o soru güzelse bu sorunun soruyu soran kişiden olduğunu düşünmek, müzik dinlediğinde ben dinledim demek, yemek yediğinde ben yedim demek şirktir. Zira soruyu sorduran Allah'tır. Müziği dinleten , yemeği yediren Allah'tır. Bu sebeple Allah sordu, Allah dinlettirdi, Allah yedirdi demek gerekir.
6)Öfke şirktir. Zira her şeyi yaratan Allah'tır. İnsan bir durumu görüp onun Allah'tan olduğunu unutup öfkelenirse bu şirk olur. Zira o durumu yaratan Allah'tır.
Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın,
Öylesine yıktın ki bütün inançlarımı;
Beni bensiz bıraktın; beni sensiz bıraktın.
Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta