Mehmet Sabri Kılıç - Siir Üzerine (Düz Y ...

Mehmet Sabri Kılıç
116

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Insanligin gelismesine parelel olarak büyüyen ihtiyaçlari arasinda, belki de basinda yer alan düsüncenin duygusal ifadesi; sanatsal kimlikle bulusma noktasinda renk, biçim ve ses kazanmadaki estetik özelligini alirken üretme kabiliyeti ile düsünce gücünün uyumu sirali, düzgün ve anlamli bir sekilde somutlastirildigi ölçüde Sanat olma özelligini kazanir. Burada sanat için emek veren düsünce gücünün yalin ve kaygisiz olmasi esasi gereklidir. Özellikle siir’sel ifadenin sanatla bulusmasinda kültürel birikimin mevcut günün kosullari ile örtüsecek sekilde soyuttan somuta yürütülmesi sanatin üstündeki sakli sorumlulugun yadsinamaz geregidir. Sanatin icrasinda salt bir ayricalik, bir farklilik olsun diye flu bir ifadenin yada çizginin gizemi estetik olma adina ilgi çekebilir belki, ama ifadenin gücüne sanatsal katkisi kesinlikle tartisilmakla muhatap kalir. Iste bu anlamda sanatçi yada üreten, ürettigi düsüncenin sanatsal sorumlulugunun bilinci içerisinde entellektüel yada romantik havayi üretisine katmali yada katmamalidir. Ya da ne kadar katmasi gerektigini iyi düsünmelidir.
Sanatsal düsünce sonsuz ve en önemlisi evrenseldir. Bu noktadan hareketle üretmek adina sair, yazar, ressam hatta müzisyen bulundugu kosullarin ufkunu zorlayan, iten, aydinlatan bir islevle yükümlüdür. Iste, ürettigini bu asamada telasa kapilmadan begeni, dizge, biçim ve estetik kavramlari ile bütünlestirebilen ifade gücü sanatsal bir kimlige ulasmis sayilabilir.
Siir’in estetik, anlamli ve katkili olmasi halinde sanattaki yeri yadsinamaz... Ancak, bir takim kaygilarla sadece güzel sözcükleri bir araya getirmekle siir hiç bir zaman olmasi gerektigi yere ulasamaz ve bos bir yürüyüs olmaktan öteye gidemez...

Siir mutlaka ve mutlaka amacina uygun bir anlam tasimalidir ve bunu ifade edebildigi gibi dagarciginda bir mesaj, bir yol gösterebilmelidir.

SIIR' ce güzel bir Dünya' ya...

Tamamını Oku