Bakıp imreniyorum akınına
Şehrin üstünden geçen bulutların,
Belki gidiyorlar yakınına
Rüyamızı kuşatan hudutların.
Evler, ağaçlar, sular, ben ve bu an
Sanki bulutlarla bir, akıyoruz;
..........
..........
Kayıt Tarihi : 22.12.2000 06:21:00
Şiiri Değerlendir
© Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık
Şair,
"Güzele ve yeniye doğru koşan"
"Bu sonrasız gidişin bir yanında"
derken güzel ve yeniden kastı neydi acaba? Güzel ve yeni herkesin inancına göre değişen bir tanım ve tariftir. Güzel zannedilen nice yeniler vardır ki, onlar neticede insanlığın helakine vesile olacak büyük belalardandır ki, bunların moda da ve ahlak anlayışında ve de dini inançlarda pekçok manevi erozyona ve yıkıma sebep olduğu malumdur. Onun içindir ki, bir alimimiz "AKLIN NURU, FÜNUN-U MEDENİYE, VİCDANIN ZİYASI ULUM-U DİNİYEDİR. BU İKİSİNİN İMTİZACIYLA HAKİKAT TECELLİ EDER VE TALEBENİN HİMMETİNİ İKİ KANATLI BİR KUŞ GİBİ PERVAZ ETTİRİR. EĞER BUNLARI BİRBİRİNDEN TEFRİK EDERSENİZ, BİRİNCİSİNDEN HİLE VE ŞÜPHE, İKİNCİSİNDEN DE TAASSUP TEVELLÜD EDER." demiştir. İnsanlığa ve İslamlığa hizmet eden bilcümle yeniliğe evet derken inanç ve ahlak erozyonuna sebep olan tüm yeniliklere karşıyız. Zira bu sahadaki yenilikler, sonrası olmayan bir intihar koşusuna dönüşebilir.
Şiirde maalesef durak da kullanılmamış.
Bazı dizelerde uyaklarda da yetersizlikler söz konusu.
İlk kıtada rüya ile uyanık yaşam arasındaki çizgi olarak hudut sözcüğü kullanılmış. Bu dizedeki ifadenin Freud’un rüyalar konusundaki bilinçdışı kuramı ile örtüştüğü görülmektedir.
Şair kanımca içinde sanatsal bir endişe taşımadan şiiri içinden geldiği gibi kaleme almış.
Bu şiirin daha önce de günün şiiri olarak seçildiği görülmektedir. Türk edebiyatında çok kıymetli başka şairlerimiz olduğu gibi aynı şairin güne gelmemiş başka şiirleri de vardır. Bu nedenle aynı şiirlerin tekrar tekrar güne getirilmesini doğru bulmadığımı ifade etmek isterim.
Saygılarımla.
TÜM YORUMLAR (12)