Şehrayin Şarkıları 1 Şiiri - Nurullah Genç

Nurullah Genç
168

ŞİİR


1077

TAKİPÇİ

Şehrayin Şarkıları 1

seni yaşamadan ölmeyeceğim
aşka özgü zakkum bahçelerinde
gene acılara kalıyorum ben
deniz ölesiye yakın ayaklarıma
ey ülkemin pusatsız kahramanları
erzurum garında, banklar üstünde
sükut-u hayale uğrayan kalbim
geceyi kavrayan parmaklarımla
bu hasret, bu hicran zelzelesinde
beni kurtarmaya gücünüz yetmez
çünkü mutsuzluğun mekteplerinde
ıstırap dersleri alıyorum ben

gittikçe yaklaşan bir afet gibi
intihar yanılgısıyla
yolar beni esarete çekiyor
şehrayin şarkıları söylüyorum içimden
şarkılar ki, hep aynı nakaratla bitiyor
sen bir garip delisin
gözleri perdelisin

erzurum garında, banklar üstünde
susuzluktan ağlayan bir güvercin
içime vuruyor kanatlarını
nağmelerin ateşinde parlayan
kuşlar bölük bölük hayatıma giriyor
bütün çığlıkları kuşanmış ölüm
dudaklarında siyanür
oysa bilmiyor ki, bu yolculuktan
yollar tükense de, dönmeyeceğim
seni yaşamadan ölmeyeceğim
o çin harikası bakışlarını
o pekin gözlerini
gözlerin ki, gece donanmasıdır
yoksul ve yabancı mısralarımın

bedenimde çıban çıban ağrılar
ben bu ağrılardan zevk alıyorum
ejder tepesinde bunalıyorum
bir yanda kum frıtınası
diğer yanda esrarengiz
karakalem çalışması bir deniz
rüzgarla, yağmurla ve yıldızlarla
başlamak üzere son ayinimiz

erzurum garında gece yarısı
bankların üstünde şimşekler konar
bazen bir yıldırım gezinir saçlarımda
bazen bir melek saatler boyu
yakama ölümsüz çiçekler takar
erzurum garında gece yarısı
hıçkırıklar boğazıma tıkanır
nemrut ateşiyle sabaha kadar
içimde binlerce ibrahim yanar

koltuğumda efsaneler kitabı
kafdağından nergis devşiriyorum
başını dayamış omuzlarıma
o eski, o yaşlı zümrüdüanka
ben bir çin şarhoşu samanyolunda
denizi tartışan bakışlarını
geçmişime asla gömmeyeceğim
seni yaşamadan ölmeyeceğim

perdeler kalkıp da sabah olunca
aldırma aras’ın öyle bulanık
öyle mahsun aktığına
palandöken yine sisli, aldırma
ben hem sise, hem çamura alıştım
senelerdir bu acıyla buluştum
mutluluk ne zaman çıksa karşıma
yalnızlık bir zindan, çöker başıma

Nurullah Genç
Kayıt Tarihi : 3.7.2003 12:31:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Doğa Fendi
    Doğa Fendi

    hocam çok güzel şiirler, size bu satırları yazdıran neydi?

    Cevap Yaz
  • Kadir Yıldız
    Kadir Yıldız

    tebrikler.. yüreğine sağlık.

    Cevap Yaz
  • Hüseyin Demircan
    Hüseyin Demircan

    kaldı ki.. neyi nasıl tüketeceğimizi.. biz belirliyemiyoruz..
    bizim adımıza rençber karpuzunun olgunlaştığına karar verdiği anda tezgaha koyuyor.. çok beklerse içi geçecek.. az er olursa kelek çıkabilir..

    ben bu filmi rüyam da seyretmiştim çok hoştu çok deme gibi lüksümüz yok maalesef.. yapımcı bizim adımıza bir eser yazıyor veya okuyor beğenirse.. filme aktarmaya karar verip rolü hakkı ile vereceğini var saydığı kişileri oynatıp filmi hazırlıyor.. o anda senin ihtiyacın önemli.. korku filmimi.. dedektifmi bilim kurgumu aşkmı komedi drammı dini içeriklimi olsun.. diyelim ağır başlı film izleme istedin.. bakarsın afişe.. filmin adına.. kepçe kulaklı yarim gibi ad varsa izlemez.. dialektik materyalizm yada maddeci dialektiğin iz düşümsel saptırımları başlıklı filme yönlenirsin.. buraya kadar rasyonal mantık sezgiye dayalı.. izlemeye başladığın an itibarı deneme yanılma metodu.. hoşuna gider gitmez o ayrı..
    eğer vakit kaybın var.. maddi hasarın var.. polyannacılık oynar kendini avutursun iyiydi iyi dersin.. açlık durumunda önemli karnın tok iken en iyi yemek sevmez açken yavan ekmeğin kokusu sarhoş eder.. kötü bir filimdir ama.. senin anlıyacağın basit dil ile sığ filmi verir cüneyt dünyayı kurtarır alkışlarsın.. kültür durumuna göre etkiler değişik yani..
    sonra bu o şarkıcı çok kötü demek değil.. düşük maliyetle üretim yapıp zamandan orkestradan kazanır iki iyi şarkıdan sonra a yüzüne altı kötü b yüzüne bir iyi yedi kötü şarkı koyabilirsin.. bu tamamen sanatçı iradesin de.. haa şu da var.. geçmişte.. köşesini okuduğun gasteci ne yedi ne içti onu yazar yazarım der geçinir sığ biridir ama çok tirajlı yerde nam salar.. kendini yutturabilir.. günümüzde reklam çok kişiyi allayıp pullayıp adam sınıfına sokabiliyor.. haa bu demek değil ki o bu gün kötü niteliksiz eser veriyor.. ne alaka yarın uzmanlaşır çok iyi börek açabilir.. biraz da.. okurun neyi aradığını tam bilememesi.. özde kimsenin hayatı beni ırgalamaz demesine karşın magazin porogramı takipcisi olması.. koyu bir taraftarken naif bir ruhu oluşu şiire ilgi duyması hep tezatlık arası gidip gelme bocalama kaos ortamında.. şairler hür iradeleri ile.. çikolatalarını.. parlak altın sarısı jelatinlere sarar.. güzel paketler ise.. en azından tüketim adayı.. onun için de çok hoş pralin parçacıkları olabileceği umudu taşır.. bu bu çok güzel.. çünkü edebiyatın her akımı lap diye realizm katı gerçekçilik önünde fren yapmadı.. romantizmi de soktu arka bahçeye romanlara özgü dünya tasarlayıp yanına çekti.. tüketici iflah olmaz bir beğenmeme aygıtıdır.. tu kaka etti onu sen bana gerçeğin üstünde bir şey ver dedi.. sürrealite de kendine taraftar buldu.. konu insan olunca girdaplar labirentler.. içinden çıkılmaz odalar sisli perdeli bulanık dekorlar.. bunlar kötümü yok mcanım daha neler.. çok güzel çok.. nefsimize hadi git diyemediğimiz süreçte.. üretici gel vatandaş.. bugün vücudumun en önemli parçasını kesiyorum gel ücret almıyacam ayağın alışsın desin.. gözlerimizi alamayız efendim.. yemek yerken çorbayı hep açık televizyon yüzünden dökeriz üstümüze.. peçete çok güzel.. çok.. her yorum sonrası acaba ne yanıt verilecek diye içimiz kıpreşir.. yeni bir şeyleri ortaya çıkmadan tüketmeye.. ortaya çıkınca da olmamış yorum mu bu diye beğenmemeye.. yahut.. ne demek efendim ben çok teşekkür ederim iltifatınız için şekli tağuşamaya porogramlanmışız.. atalarımız bunu aslan dersen sevinir vecizesi ile.. ifade etmiş uygun görmüş ben bunu sevmedim bu atasözü değişsin deme gibi lüksümüz yok malesef.. led spot aydınlatmalarımız var ışıl ışıl.. güle güle oturunuz efendim evlerinizde aydınlık yarınlar.. aspavalar dilerim efendim.. hörmet ve saygılarım ile..

    Cevap Yaz
  • Salim Genç
    Salim Genç

    şiir bulutlar sinsilesi ise, bu bulut mavi bir sır bırakmış
    şairin dudaklarına...hüznünün altında sakladığı sevinci gördüm..

    Cevap Yaz
  • Orhan Balkarlı
    Orhan Balkarlı

    Bu şiir bir melankoli şiiri diye düşünüyorum. Şehrin ışıklı cafcaflı gösterişli haliyle şairin yalnızlığı kendi kendine konuşması tezadı üzerine kurulmuş şiir. Tarihi, coğrafyası, insanı vs. mekan olarak Erzurum da iyi bir seçim.Dahası tren garları ayrılığın ve hüznün sembolü olagelmiştir hep.

    Oldukça uzun ve güzel imgelerle bezeli iyi bir şairin güzel bir şiiri. Keyfiyete bağlı olarak her türlü yoruma açık bir şiir. Dertleşecek birilerini bulamayan bir insanın parklarda, banklarda oturarak kendi kendiyle halleşmesi havası var şiirde.

    Şairin kendi hayal dünyasında yarattığı kısmen masalsı bir hava ve ölçüyü fazla taşmamış bir abartı var şiirde.Belki bundan mütevellit kimimize kuru ve inandırıcılıktan yoksun gelebilir.Ancak şiiri illa çözmek ve her imgenin altında yatan bilgiye ulaşmak arzusu yadsımamakla birlikte okurun kendisini şiirdeki ahnege kaptırıp keyif almasının daha hoş olacağı kanısındayım. Şiir biraz da uzun ahenkli bir musiki gibi.

    Ben sevdim şiiri. Birkaç kez de sabırla okudum tadına varabilmek için.

    Saygılarımla

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (39)

Nurullah Genç