Şiir ve edebiyat insanı insan yapan duyguları barındırır. Ancak, şiir ve edebiyatın verdiği duyguyu tam olarak kavrayabilmek, o duyguyu tam olarak özümseyebilmek için de şiire ve edebiyata sevdalı yürek lazımdır. İşte o yürek sahibi insanların başında çok yönlü sanatçılarımızdan Emine Sevinç Öksüzoğlu gelmektedir.
Emine Sevinç Öksüzoğlu, şiir ve edebiyata sevdalı bir kişi olarak, Türk şiiri ve edebiyatına büyük katlılar yapmaktadır. Sevgili Öksüzoğlu, günlük koşuşturmaca ve akademik çalışmaları arasında şiir ve edebiyata üstün ve unutulması mümkün olmayan hizmetlerde bulunmaktadır. Emine Sevinç Öksüzoğlu, bu enerjiyi ve hizmet aşkını şiir ve edebiyata sevdalı yüreğinden almaktadır.
Türk şiirine ve edebiyatına yaptığı hizmet ve katkılar haliyle dikkati çekmekte ve takdir toplamaktadır. 2008 yılında Türk Şiirine Hizmet Ödülü kapsamında “Seçici Kurul Özel Ödülü”ne layık görülmesi, bu durumun bir kanıtı ve aynı zamanda, Emine Sevinç Öksüzoğlu’nun çalışmalarının ne kadar isabetli olduğunu göstermektedir.
Emine Sevinç Öksüzoğlu’nu ayrıcalıklı kılan bir başka özelliği edebiyatın ustalara hak ettikleri saygıyı göstermesi ve bu saygıyı bütün topluma yaymak istemesidir. Türk Dünyasının unutulmaz yazarlarından ve ortak değerlerinden Cengiz Aytmatov’un adını ve eserlerini yaşatabilmek, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak için büyük yazar adına “Cengiz Aytmatov Edebiyat Ödülü”nün törenle verilemesini sağlaması, Öksüzoğlu’nun vefasını ve büyüklüğünü bizlere net bir şekilde göstermektedir.
..
Anadan üryan çıplak oldu bugün cesur poz,
Sanat da çirkefleşti, olur mu bu kadar yoz?
..
““Akıl
Akıl akıl olsaydı adı gönül olurdu
Gönül gönlü bulsaydı bozkırlar gül olurdu.
Necip Fazıl Kısakürek““ (Ruhunuz şâd olsun büyük Üstad)
..
En büyük sanat eseri insandır.
Değerli eserler sergilenir ve hayatın içindedir.
..
ANILARDA KALAN BİR SÖYLEŞİ (1) Selim Sabit PÜLTEN
12. 12. 1991- Söke
(Suat TUTAK’ la Selim Sabit PÜLTEN)
S.Sabit Pülten (Beşparmak) : - Sayın Suat TUTAK; Beşparmak dergimizin kuruluşunda önemli katkılarınız oldu. Bu anınızı anlatır mısınız. Dergimiz amacına ulaştı mı?
..
Merhaba sevgili dostlar,
Deli Mavi Sevdalar grubunun 20-26 Ekim tarihleri arasında haftanın şairi seçilen Sn. Ahmet Tığlı beyefendi ile keyifli bir söyleşi yaptım dostlar. Kendisini yakından tanıyacağımız ve şiire olan bakışını çözümleyeceğimiz bu söyleşinin en güzel yanı sanırım verdiğim sözcüklerden oluşacak şiiri beklemekti. Şiirin anahtar sözcüğü Babildi ve Ahmet Bey şiire adını verircesine kullandı bu sözcüğü. Keyif alarak okuyacağınız söyleşi ve şiir için kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
..
Hiç boyasız yoğurmuş bizi büyük sanatkar
Sanatının içinde başka başka sanat var.
..
0KUYAR İmzalı PROJE: Türkiye SEVDASI yeniden hayranlarıyla BULUŞUYOR
*
SÜPER büyük proje olarak değerlendirilen ve Şebinkarahisar Köprübaşı Bağlar Topluluğu içinde ezan sesi, su sesi, şiir sesi, gül kokusu bayrak gölgesi ve özgürlük havası coşkusuyla ’ Okuyar ’ denilerek; 22. Şebinkarahisar Turizm ve Kültür Şenlikleri kapsamında tertiplenen 7 Gün 7 Gece Şebinkale Şiir Şenlikleri içinde
14 - 21 Mayıs 2015 tarihleri arasında özenle hazırlanan tanıtım turizm kültür sanat eseri
Türkiye Sevdası; yeni bölümüyle yine yollara, ellere, dillere ve gönüllere düştü..
*
Amasya Genelgesi anısına armağan olarak 22 Haziran 2015 günü kültür sanat dünyamıza arz edilen Türkiye Sevdası yoğun ilgi görüyor..
..
Yörüngede dönerken ve kendi eksenini
Bir cennet sahnesi bu dünya fotoğrafı:
Dönüşü bir ritimde DANS
Zamana sığdırılı tüm akış MÜZİK
Doğa o RESİM güzelliği, her yürek sadeliği ŞİİR
Her emek bir heykeltıraş yontusu BİÇİM
..
Yönetici,İgili,Şair ve Gruplara Açık Mektup
Merhaba!
Yazın tarihimize belirleyici bir aşama kaydederek tüm zorluklara rağmen ağırlığını koymaya çalışan “ Antoloji.com” un uğraşılarında başarıya ulaşacak bir yön çizmesi ve bu amaçta ödün vermez bir yol tutması, sürekli çoğalan ve çoğalacak olan geniş okuyucu çevresinde olumlu bir hava yaratacağı inancındayım.´
Edebiyat sitesi olarak amatör şair ve yazıncıların şiir ve yazılarını sergileme fırsatı vermek, onları geleceğin şair ve yazarları arasına katmak için tüm iyi niyetle çalışıldığını biliyorum. Toplum içerisinde bulunan şiir ve yazın meraklıları arasında gerçek yazın severleri ve yılmadan mücadele ve emek verenleri seçmek zor olduğundan titiz ve dikkat gerekir. Yazdığını sergilemek, okutmak ve fikirlernini kabul ettirmek kuşkusuz güzel bir duygudur.
..
En büyük sanat eseri insandır.
Değerli eserler sergilenir ve hayatın içindedir.
..
"Yaşamın içinde bakışına bir sanat bulabilmek,
kendi yüreğinin eserini tamamlayabilmektir."
..
Bilgi,teknik,fen,sanat; estetik,inanç,erdem
insan ancak var olur 'bütünlüğünde' her dem
..
İtalya'nın sanat merkezi
Haline getirilindi.
..
Sen yoksun diye doğuyor ay ve göğe serpiştiriliyor yıldızlar.
Kuldan yoksun kalan kula Râb'den hüzün dolu sanat avuntusu...
..
ettiğim ve tükettiğimdi benliğim
çözemedim kendimi esir ettiğim
uzaklardan koşup geleni aldım
kattım çünkü yalnızlığa kaldım
aç olmanın kıyısında durdum
ve yol kısaldı baktım oldum
..
Sanat, insanın kendi parçalarını bir çizgiden ve şekilden öte kendini öz duyuşundan tanımlaması değil öz bir duyuşa tamamlamasıdır.
Mükemmel insan olabilmek bir sanattır. Ve bu değeri içinde yaşatıyorsan değerin dışarıda anlaşılacaktır.
..
Şiir, zekâ ülkelerinde uzun ve üzücü yolculuklardan sonra doğan şeydir.
-Balzac
Şiirin oluşturulmasındaki başlıca etkenlerden biri de hiç kuşkusuz zekânın işlevsel kılınması, zihinsel yeteneğin şiirde beceriyle kullanılarak aklın (us) öne çıkarılması eylemidir. “Her baktığımızı şiir eden de akıldır” diyordu Nurullah Ataç. Ancak tek başına zekâ, nitelikli şiir “yapmaya” ya da doğurmaya yetmez. Şairin iradesi, kararlılığı, çalışma azmi, birikimi, dil bilinci, donanımı; bunları içe sindirmişliği, duruluğu, öngörüsü, yaratıcılığı, yerine göre mizah ve ironi gücü, derin bakışlılığı, matematiksel ve müziksel ritim kavrayışı ve daha pek çok “geliştirebilir” anlamdaki değişkenin yanı sıra zekâ, akla dönüştüğü sürece önemli bir değer, şiire eklemlenebilir bir sermayedir yalnızca. Şairin içindeki şiire uyanışı gerçekleştiren; hem köklerinin uzandığı ilkellik, naiflik ve masumiyet öğelerini koruyan, hem de bilgelikten uzak düşen depolanmış bilginin bu safiyeti ezmesini engelleyen bir tür yaratıcı araçtır. Denge kurucudur, terazidir, şiiri eksenine oturtandır. Yeri geldiğinde bir güvenlik aygıtı; şair söyleminin omurgası sayılabilecek ve şiirin sıkıca tutunduğu bir payandadır. Ancak unutulmamalı ki akıl şiirin tek hükümdarı olmayıp sadece kullanılabilir bir öğedir. Üstelik zekâdan yola çıkıp akla varmak da yetmez. Ve elbette şiiri yalnızca akıl üzerine kurarak onu abartmamak da gerekir. Burada Melih Cevdet Anday’ın bir sözünü hatırlatmakta yarar görüyorum. İnsanoğlu aklı aşmalıdır; eğer aşmazsa, akıl da bir dogma olur.
Şair, post modern dünyada “kapatılmışlık duygusu”na kapılmış; bu duyguyu derinden yaşadığı halde olup bitenin ayırdına varamamış olan insanın çemberlerini kırmaya; ona daha geniş bir özgürlük alanı açmaya doğuştan güdülenmiş biridir. Kendi uyanışı ile diğerlerini uyandıran ve onların yaşamlarına dokunan birisi… Sezgi kanallarını zekâsından süzdüğü aklın yardımıyla açacaktır, çünkü aklın temel görevlerinden biri zekâyı bilinç ekranına yansıtmak suretiyle düşünceyi iğdiş eden tüm öğelerin yenibaştan yapılandırmasıdır. Antonio Negri’ nin siyasal çözümlemelerinde de belirttiği gibi, sahici bir cezaevinin dışındaki yaşamda insana “yeni özgürlük alanları” sunmak; her ne türden olursa olsun – siyasal veya öznel - iktidar ile insan arasındaki köprüleri yeniden kurarak onu yalnızlığından kurtarmak için çaba göstermek şarttır. O halde şair bu görevi neden üstlenmesin? En azından sorunun kendi payına düşen ucundan tutamaz mı? Şairin büyü gücünün yaratıcı zekâyı değerlendirme becerisiyle doğru orantılı olduğu varsayılırsa, bu özellik aynı zamanda şiirin kalıcılığını, etkileme alanının genişlemesini sağlayarak işlevselliğini de artırmaz mı? Arife Kalender bir yazısında şöyle diyordu:
..
sanatseverlik ile sanat sevicilik birbirinden çok farklı kavramlardır... birisi samimiyet, diğeri ise "yalakalık" içerir...çok şükür ki naçizane sahnem, san'at sevicilerini yadsıyacak hatta reddedecek kadar samimi....
www.mavcozan.com
..