SALİH PEKER (SALİH ÇAVUŞ)
1926 YILINDA Karagöl köyünde dünyaya geldi, babası Kayseri’li ulemalardan Recep oğlu Mehmet’tir. Annesi Ahsen hanımdır.
Salih Çavuşun babasından söz etmek istiyorum.
Kayseri Kurşunlu camii imamı iken Osmanlı döneminde Gemerek ilçesinin (o dönemde Şarkışla ilçe) Karagöl köyü merkez olmak üzere güneyindeki dağ ve boğaz köylerinde eğitmen olarak görevlendirilmiş, Karagöl köyünde kendisine ev tahsis edilmiş ve at ile zaman zaman diğer köyleri gezerek camilerde yada köy odalarında insanları eğitmiş, onlara dini bilgiler vermiş, sorunlarına yardımcı olmuş ve gönüllerde taht kurmuş bir ulemadır. (Mehmet efendinin babası Recep efendide aynı şekilde ulemadır ve aynı bölgede görev yapmış, görevi sırasında Mudarasın köyünde vefaat etmiş ve orada gömülmüştür. Köy mezarlığı içinde sarıklı Kayseri Mimarsinan taşından yapılmış mezar taşlı mezar Recep efendiye aittir.) Yaz aylarında sürekli bölgede kalmış olması nedeniyle bir eşe ihtiyaç duymuş ve Karagöl köyünde eşi Yemen’de şehit olan Ahsen hanımla 1924 yılında dini nikahla evlenmiştir. Bu evlilik Kayseri’de bulunan eşi tarafından kabullenilmeyince onu terk ederek Kayseri Kocasinan ilçesi Serçeönü mah. 388 hanede bulunan nüfus kaydını 1924 yılında Şarkışla ilçesi Karagöl köyü 86 haneye nakletmiş ve 1928 yılında ölümüne kadar Karagöl köyünde yaşamıştır. Ölümünden önce hastalanınca Kayseri’ye götürülmüş ve orada ölmüştür. Mezarı Seyit Burhanettin türbesi yanındaki eski Kayseri mezarlığındadır.
Salih çavuş hem babasının hem annesinin son çocuğudur, annesi Ahsen hanım eşi öldükten sonra Karagöl köyünden ayrılmamış ve diğer eşinden olan çocukları ile birlikte yaşamaya devam etmiştir. Salih çavuşta annesi ile birlikte yaşamıştır. Ahsen hanımın en büyük oğlu Veysel Peker’dir, sırasıyla Ahmet Peker, Mustafa Peker ve Köseli köyünde Nuh Karakaş’ın eşi Esme Karakaş olmak üzere 5 çocuğu vardır.
Salih Çavuş 1950 yılında Altıntaş’ lardan Topal Necip lakaplı Necip Altıntaş’ın kızı Zeynep ile evlenmiş bu evliliklerinden Mehmet 1952, Asen1955 Karagöl köyünde doğmuş, Durmuş 1959, Fatih 1961 ve Necla 1965 Kayseri’de doğmuştur. 1958 yılında Kayseri’de Devlet Demiryollarına memur olarak işe girince ailesi ile birlikte Kayseri’ye taşınmıştır. Yaşamının sonuna kadarda Kayseri’de yaşamıştır.
Salih Çavuşu anlatmam çok zordur. Onu tanıyanlar çok iyi bilirlerki, çalışkan, dürüst, hoşgörülü, gözü gönlü tok, sevecen, yardımsever ve aynı zamanda hoş sohbet bir insandı. Bulunduğu mecliste sözleri can kulağıyla dinlenen birisiydi. Dinleyenler hiç sıkılmazlardı. Çok gezen, adeta gençliği gurbette geçen birisiydi. Bu yüzden bilgi ve görgü dağarcığı bir hayli gelişmişti. Karagöl köyünde sadece bir evi vardı, hiç arazisi olmamış, beklide ekebileceği bir tarlası olmayan tek Karagöllüdür. Kayseri’de memuriyete girinceye kadar hep başkalarının tarlasında çalışmış, kömür ocaklarında çalışmış, kış aylarında Adana’da amelelik yapmış ve ailesini bu şekilde geçindirmiştir. Salih çavuş ve ailesi, bahsedildiği gibi Kayseri’de TCDD Mensubu idi.
Kendisi, o zamana göre entelektüel bir insan idi, hemen her konuda bilgisi olan, fikir beyan eden, iyimser, kimsenin kötülüğünü istemeyen, komşuları ile iyi ilişkiler içerisinde olmaya çalışan, çalışkan, becerikli, geleceğe dair görüşleri olan bir insan idi.
Kendisi çok sevilen ve sayılan kişi olarak herkes onu Salih Çavuş olarak bilirdi. Salih Çavuş denmesinin sebebi. Askerde Çavuş olmasındandır. Köyde Mevlit Çavuş, Yusuf çavuş bunun gibi Askerde çavuş olanlar Teskereyi alıp gelenlere Çavuş. On Başı olanlarada ob başı denirdi. Çocuklarının okumasını isteyen ve bu konuda çok destek olan bir baba idi,oğlu Mehmet Peker de Kayseri Barboros Mahalesinde çıkan ilk üniversite mezunu kişilerindendi.
İyi bir Atatürk’çüydü, bu konuda öyle duyarlıydıki yanında kim Atatürk aleyhine laf etse çok sert ve kırıcı müdahale ederdi. İyi bir müslümandı, dinini doyasıya yaşayan birisiydi, iki kez haca gitti, ama Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyete bağlı Laik bir Türk vatandaşıydı. Siyaseti sevmezdi ama memurluğu boyunca hep sendikacılıkla uğraştı. Türkiye’de kurulan ilk memur sendikasının (Devlet Demir Yolları Memurları sendikası) kurucu üyesi ve Kayseri teşkilat sekreterliğini, başkanlığını yapmış birisiydi. Çalıştığı camiadada çok sevilen bir isimdi. Ölünceye kadar ikamet ettiği Barboros mahallesinin en sevilen ve saygı duyulan bir sakini olarak yaşadı. 20.06.1997 tarihinde ablasının torununun nişanı için gittiği Gemerek Mudarasın köyünden dönüşlerinde Kayseri girişinde Engir gölü karşısında elim bir trafik kazası sonucu eşi Zeynep hanım, kızı Asen, damadı Zühtü Karakaş (ablasının oğludur) ile birlikte Zühtü’nün yeğenleri toplam 12 kişi ile birlikte öldü.
Kaynak . AV. Mehmet PEKER, Bayram ZEKA. Derleyen Ömer TURAL.
Moderatöre Bildir 5.46.101.46 (?)
Kayıt Tarihi : 22.1.2025 14:28:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!