Karalamalar 18 - Sabır Şiiri - Recep Akıl

Recep Akıl
905

ŞİİR


4

TAKİPÇİ

Karalamalar 18 - Sabır

Sabır, acı, yoksulluk, haksızlık, vb. üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan onların geçmesini bekleme erdemi, direnç ve dayanıklılık, anlamlarına gelir.

Ahlâki bir kavram olarak ise, başa gelen musibetlerden dolayı Allah’tan başka kimseye şikâyetçi olmamak, yakınmamak, sızlanmamak, nefse ağır gelen, hoşa gitmeyen şeyler karşısında dünya ve ahiret yararını düşünerek ruhi dengeyi bozmamak için insanın kalbinde bulunmakta olan sükûnet ve dayanma gücü demektir.

Sabır kavramı Kuran’da pek çok yerde geçmektedir.

Bakara suresi 153. ayeti kerimede Cenab-ı Rabbül Alemin (c.c.) kullarına “Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım isteyin. Şüphe yok ki Allah, sabredenlerle beraberdir,” tavsiyesinde bulunmuş ve diğer ahlâki faziletler için de sabrın temel alınmasını istemiştir.

Kişinin olgunlaşmasına ve kâmil bir insan olmasına kaynaklık etmiş olan Müslümanların kitabı Kur'an’da bu sebeple müminlere ısrarla sabırlı olmaları emrolunmuştur.

Öte yandan Mümin belâ ve musibetlere karşı sabırlı olduğu kadar, dinin emirlerini yerine getirme ve yasaklarından kaçınma konusunda da sabırlı olmalı ve bundan asla geri adım atmamalıdır.

Peygamberler de çevresindekilere hep sabrı tavsiye etmişlerdir. Allah Azze ve Celle bizzat başına gelen belâlara sabredip katlandığı için Hz. Eyüp peygamberi “O ne güzel kul,” buyurarak övmüştür.

Hz. Peygamberimiz müminlere başlarına gelen belâ ve musibetlere karşı sabırlı olmaları tavsiyesinde bulunmuş kendisi de “Sabret ve senin sabrın ancak Allah’ın yardımıyladır,” ilahi buyruğuna uyarak hayatı boyunca sabır konusunda ümmetine örnek olmuştur.

Ve elbette atalar da sabrı çok güzel tanımlamışlardır Meselâ ”Sabırla koruk helva olur,” diyerek…

Sabretmek erdemli insanların bir özelliği olması sebebiyle de derin anlamlar içermektedir. Erdem sahibi olabilmekse zaten sabretmekle mümkün olabilir ancak.

Sabretmeyi öğreneni ve bunu tavsiye edeni Cenabı Hakk c.c. Asr suresinde “Asra yemin olsun ki bütün insanlık hüsrandadır. Ancak iman edip de sâlih amel işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edip sabrı önerenler dışında,” diye buyurarak övmüştür.

İnsanın “insan” kalabilmesinin en önemli ayaklarından birisidir sabır. Ne mutlu sabretmeyi bilene...

Sabrı kişiliğinin bir parçası haline getirmek insan için hiç kolay değildir ama bunun çok da fazla yolu yoktur.

Ve sabretmek insan için dayanılması kolay olmadığı gibi acı vericidir de evet, lâkin meyvesi çok tatlıdır./23.05.11

Recep Akıl
Kayıt Tarihi : 18.7.2009 14:39:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


Ya Sabur! Eyyub'a sabrı sen öğrettin. Eyyub'a sabrı sen verdin. Sen ki sabrı için Eyyub'u översin Sensin Sabur asıl sabreden sensin. Sabur sensin sabredenleri seversin. Sabrın öyle ki ben kuluna hilmin çok. Sabredersin ki cezalandırmakta acelen yok. Sabrın var ki pişman olacaklara mühletin çok. Sabrın öyle ki sabretmeyenlere bile sabırsızlığın yok. Sen ki bütün sabredenlerin sabır sebebisin. Muhabbetine mahzar olan sabilinden eyle beni Senai Demirci

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!