Resul Ve Nebi Farkı Şiiri - Yorumlar

Rıdvan Kaya 2
50

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Peygamber, Farsça bir kelime olup Kur'an'da geçmemektedir. Elçi, Türkçe bir kelime olup o da Kur'an'ın Arapça orijinal metninde geçmemektedir. Modern dönemde ortaya çıkan Kur'an mealleri, Allah'ın mesajını insanlığa iletmekle görevli insanları "elçi", eski tefsirler ise "peygamber" kelimesini kullanarak tanımlamış fakat, bu çeviriler tamamıyla yanlıştır. Allah Kur'an'da vahiy mesajını insanlara iletmekle görevlendirdiği seçtiği kullarını iki ayrı kelimeyle 'nebi' ve 'resul' şeklinde isimlendirmektedir. Önemli bir dilbilim, semantik(anlambilim), kaidesidir. İki farklı kelime varsa bu iki farklı anlama işaret etmektedir. Resul ve nebi Allah'ın seçtiği ve Kendisi'nin mesajını toplumlara aktarmakla görevlendirdiği kullarıdır, fakat görevlerinin mahiyetinde bir fark bulunmaktadır.
Nebi kelimesi nebe/haber kelimesinden türemiş olup "muhbir/haberci" anlamına gelmektedir. Peki nebi neyin haberini vermektedir? Allah'ın varlığının ve birliğinin, ahiretin, cennetin, cehennemin, zekât, salât... Bu haberlerin hepsi aslında Allah'ın vahiyle bildirdiği haberler olup Nebi bunları vahiyle bildirmese hiç kimse bu haberlerin varlığından haberdar olmazdı. Yani nebiler haberlerin toplamından oluşan kitap alıyorlar . İncil, Tevrat ve Kur'an.
Kovulmuş Şeytandan Rabbime Sığınırım
Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla
"De ki: 'Bu(Kur'an) büyük bir haberdir."(Sad Sûresi 67. ayet)
Resul kelimesinin kökü olan risl, yumuşaklık ve kolaylık üzere göndermek , kolaylıkla ve yumuşaklıkla yürümek, yol almaktır. Arapça bu kökün kelimelerinden biri olan irsâl, yöneltme ve gönderme, salıverme gibi anlamlara gelmektedir. Kur'an'da, göndermek için "irsâl" kalıbı kullanılmıştır. Kısaca, Resul elçi ve elçilik anlamında kullanılmaktadır. Yine Resul yani elçinin kelime anlamı mesajı olduğu gibi ekleme ve çıkarma olmadan bir başkasına aktaran kişi demektir. Bir kimseyi önemli bir görev için gönderdiğinizde, o kimse sizin "resulunuz" olmuş oluyor.
Nebiler aynı zamanda resuldürler, çünkü haberi iletmektedirler fakat resuller nebi değillerdir. Yani resuller kitap almaz. Haberlerin anlatıldığı, fıkhın olduğu kitapları almazlar. Resuller, nebilerin getirdiği kitapları tebliğ ederler. Yani bir nevi haberin elçiliğini yapmaktadırlar. Örneğin; Musa Nebi kendisine verilen kitabı aldı. Ondan sonra gelen elçiler o kitapla amel ettiler. Musa hem Nebi hemde resuldü. Kur'an'da meleklere veya cinlere nebi sıfatı kullanılmamaktadır. Melek elçi olur ama nebi melek olmaz. Melek , vahyin mesajını iletebilir.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta