RAHMAN SURESİ
Mekkidir. Adını ilk ayetinde n alıyor. Rahman; sonsuz rahmet sahibi demek. Kur’an’da Allah’ın isimleriyle başlayan tek sure. Furkan Suresinin 60, ayetinde yer alan “Rahman’da kim oluyor, neyin nesiymiş” sorusuna, müşriklerin inkârcı yaklaşımına bir cevap aynı zamanda. Hicr Suresinden sonra inmiş olmalıdır. İniş sırasına göre 43, sure.
Sure indiğinde, bu sureyi Kâbe’de müşriklerin önünde kim okur sorusuna; İbn-i Mesut ısrarla ben diye cevap verir. Müşriklerin kindar bakışları arasında bu sureyi okur. Tabi ki ağır bir biçimde dayak yer. O dayağın ardından müşrikler için “Daha önce onları hiç bu kadar zayıf güçsüz ve çaresiz görmemiştim” der. Nübüvvetin 5, yılına tekabül eder.
Allah’ın hayata her daim müdahil olduğu ayet bu surede geçer. 31 kez bu surede “Febieyyi…..” ayeti yankılanır. Bu yankı insanın ta yüreğinde sesini bulur. İnsanoğlunun buna verecek hiçbir cevabı yoktur. Bu ayetler nakarat değildir, kendinden önce gelen ayete bir atıftır.
1. Rahman: Rahman mı? Rahman’ın kim olduğunu mu soruyorsunuz? Rahman; rahmetle dolu, merhametle dolu, sevginin ve şefkatin kaynağı demektir. Rahman’ı inkar etmelerinin iki sebebi vardı. 1. Yanlış bilgi. Mekke müşrikleri Rahman ismini Yemenlilerin iki tanrısından biri olarak biliyorlardı. Oysa Yemen’de Hristiyanlar yaşıyordu. Onlar için de Rahman, Allah’ın bir ismi ve sıfatı idi. 2. Daha önemli olanı, Allah2ın hayatlarına müdahil olmasını inkar ediyorlardı. Uzak bir Allah’ı seviyorlardı. Putlarına da bir yer açıyorlardı. Ensesine tokat atacakları bir tanrı seviyorlardı. Onlar, Şah damarından daha yakın olan, onları koruyan, besleyen, her yaptıklarını yazan bir Allah istemiyorlardı.
2. O rahman ki Kur’an’ı öğretti.
Dünya var olalı beri çirkin ve soğuk,
Erken içeceğimiz bir ilaç gibi.
Tadı dudaklarımızda acımsı, buruk.
Bu saatte gözyaşları, yeminler,
Boş bir tesellidir inandığımız.
Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta