Hüseyin Durmuş54 - Noktalama İşaretlerin ...

Hüseyin Durmuş54
82

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Değerli dostlarım. Hiç düşündünüz mü yazımlarımızda kullanmış olduğumuz noktalama işaretlerinin anlamını? Ne oldu yine, bu da ne demeyin dostlarım. Biz biliyoruz, sen ne demek istiyorsun diye de şöyle yüzünüzü acı gülümseme ile başınızı sağa sola sallamayın olmaz mı can dostlarım. Hadi biraz gülümseyin canım. Ne olur gülümserseniz, kıyamet mi kopar?

Bilir misiniz? Eskiden insanlarımız çok çalışkan, çok dürüst, çok araştırmacıydı. Hem öyle araştırıyorlardı ki; kompozisyon yazımlarında, yazdıkları kaynak yazılarda büyük parantez bazıları da köşeli parantez der, onu kullanırlardı. Bu köşeli parantez, genellikle yan açıklamalar, alıntılar kısmı olarak kullanılırdı. Şimdi insanlarımız köşeli parantezi kullanmasını unuttu ve inanın şuan yazılarımızda da kullanımdan kalktı. Ne dersiniz, kaç kişi hatırlıyor bu köşeli parantezi, bir düşünün bakalım? Eh, şöyle böyle birkaç arkadaşımdan ses geldi.

Eskiden insanlar çok çalışkan ve araştırmacı derdik. Yazılarında parantez işaretini kullanırlardı. Genelde bu işareti alıntı yaptıkları yazının sahibini, yayın organını ya da açıklamalarına yardımcı olması açısında ek bilgileri verirdi. Şimdi nerdeeee, bırak araştırma yapanı, kes kopyalama yöntemi öyle ilerlediki. Başkasına ait olan yazıyı bile kendisine mal etmek isteyen, sözüm ona, profesör tezlerinde, Yrd. larımız tezlerinde, bazı yazarlar, şairler kendi makalesiymiş gibi anlatmada kullanmanın iyi olmayacağını düşündüğünden artık parantez işareti de tedavülden kalkmaya başladı. Eğer kişiler bu işareti kullanırlarsa, yazdıkları yazıların kendilerine ait olmadı ortaya çıkacak ve bu durumda da değer yitireceklerdir. İşte bu nenle parantez işaretini de kullanmıyor çoğu kişi.

İnsanlar eskiden çok çalışken, doğru ve her şeylerine dikkat ederlerdi. O kadar dikkatliydiler ki, kendilerini doğruluktan ayırmamak ve doğru olduklarını çoğu zaman vurgulamak, sevdiklerini yanlışlardan uyarmak, doğru olan karşısında da yine sevincini belli etmek için ünlem işaretini kullanırdı. Şimdi ise ünlem işareti de ortadan kalkar oldu. Bazen eski insanlarımız alay etme, gır gır geçmek için parantez içerisinde ünlem işaretini kullanırdı. Peki şimdi bunu kaç kişi biliyor dostlar, ne dersiniz. Bu işarette tedavülden kalkmadı mı?

Tamamını Oku