Nâzım Hikmet Şiiri Kime Yazdı? Şiiri - Y ...

Atilla Birkiye
155

ŞİİR


7

TAKİPÇİ

Bir şiirin esin kaynakları bazen “bir”den çok olabilir. Çeşitli duygu durumlarından olabilir, çeşitli izlenimlerden olabilir. Farklı alanların iç içe geçmesinden olabilir. Bir esin kaynağından yol alınmasına karşın yaratım sürecinde başka esinler/özneler de katılabilir.
Ayrıca, şairin birine “yazdığı” bir şiir, özel ithaf ile bir dergide yayınlanırken, daha sonra, diyelim kitabına aldığında o ithafın kalktığını da görürüz. Bunun örnekleri var. Diyelim aşk şiiri, diyelim eril bir bakıştan yazılmış; acaba yalnızca bir tek kadın mıdır şiirin öznesi/duygusu? Bazen birinin saçı, ötekinin gözü, bir başkasının edası, birlikte ele alınabilir ve aynı şiir içinde eriyebilir; olabilir.

Yıllar Öncesinden, Mavi Gözlü Dev!
Yıllar öncesinin tartışması: Nâzım Hikmet, “Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri” (1932) adlı şiirini kimin için yazmış! Memet Fuat ile Kemal Sülker ve Kerem Güney arasındaki tartışma, Memet Fuat’ın Nâzım ile Pirayekitabından (derleme, De yay. 1975) sonra başlıyor. Memet Fuat Adam Sanat’ta ayrıntılı bir yanıt vermişti: “Mavi Gözlü Dev” (Mayıs 1986; Nâzım Hikmet Üstüne Yazılar, Adam yay. 2001) .
Tartışmanın özü şuydu: Nâzım Hikmet şiiri Piraye’ye mi yazdı, yoksa ilk karısı Nüzhet Hanım’a mı? Memet Fuat yazısında, annesi Piraye Hanım’ın sözlerini aktararak kişisel “tanıklığını” sergiliyor, yazınsal dayanaklar ile belgeler de gösteriyor.
Şiirin şuna veya buna yazılmış olması kuşkusuz şiirin gücünü, güzelliğini vb. belirlemiyor. Kime yazıldığı çok da önemli değil; önemli olan şiiri sevmek, benimsemek, okumak ya da beğenmemek! (Kime yazıldığı farklı bir inceleme alanı.) Ne var ki geçenlerde okuduğum bir kitapta, bu şiirin başka bir “kadın”a yazılmış olduğu yer alıyordu; doğrusu çok şaşırdım!

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta