1.Şiirimiz karadır abiler
Kendi kendine çalan bir davul zurna
Sesini duyunca kendi kendine güreşmeye başlayan
Taşınır mal helalarında kara kamunun
Şeye dar pantolonlu kostak delikanlıların şiiridir
Zülfü kimi ayağın koymaz öpem nigârum
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Devamını Oku
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
'Mor külhani'' yi değil, Mors alfabesini(!) yazmış sanki hamfendi?
Şiir, halk'a hitap etmiyorsa, ekseriyeti avam olan ve bu ekserin miktarı yüzde seksenlerin üzerinde seyreden vatan evlatlarına hitap etmiyorsa, meraklılarına ve şirlerden kestirmeden ruhunu rahatlatacak, kalbine itminan , gönlüne inşirah verecek bir bir esinti bir teselli arayanlara bir şeyler vermiyorsa, o, şiir ve şair hedefini ıskalamış demektir.
Bu sitede bulunanların ki, rakamı binlerle ifade ediliyor, ekseri şair üyedir. Bu sayfaya girip yorum yapanların sayısı ise; iki elin parmaklarını pek geçmiyor, bir günün şiirine bir kaç kişi sıhhatli yorum yapmaktan aciz kalıyorlar.Bu işte bir terslik olmalı! Ya bu üyeler koftiden şairlerdir ki bunu idda etmek büyük gaf olur! Ve yahut; buraya günün şiiri diye asılan nesneler de bir tuhaflık var! Bu fakir ikinci şıkkın doğruluğuna hükmedenlerdendir! İstiyen takdir etsin isteyen tekdir etsin!
Herkese hayırlı çalışmalar.
Bugün benim doğum günüm ,iyiki mi doğmuşum ? bilemiyorum . Kısmetime günün şiirini hediye edeyim dedim ; cuk oturdu . Bende fahri Üsküdar'lıyım ,daha beş gün önce Validei Atik'te idim , ondan önce Zeynep Kamil ve Karaca Ahmet . Başlangıç ve son . Bugün benim doğum günüm ama ben sonumu düşünüyorum . İnşaallah sonum iyi olursa o zaman diyeceğim -'iyiki doğmuşum' , 'Anneciğim beni iyiki doğurmuşsun' ...
faydadan çok zarar var,
buralarda 'avar var.
sağ salim kaçıyorum
kalana acıyorum.
Mehmet Hocam,
Siirden cok yorumunuz hosuma gitti. Iste yorum yapiliacaksa boyle yapilir
tarzindanbir yorum,harika bir analizdi,Yurekten kutluyorum.
Sonsuz sevgi ve saygilar.
Fikret Sahin
Şiir okuduğum zaman gözlerimin içi gülmeli veya hüzünlenmeliyim.
Bu şairin hangi aşktan bahsettiği saklı. Zira aşk örhütlenmektir derken
dar pantolonluları mı? kasdediyor,Kötü cadde hiç yapılmadı.Şiirdeki kötü caddenin anlamı nedir !Tazenin mezarlıkta işi ne!!!!
Hani gür bitkiler arasından cılız bitkiler de çıkar.Başaklar da öyledir.Hepsi dolu dolu görünür, fakat görünüşü güzel kjozalarının iöçi boştur.Koza var özü yok.Nice güzel günler sizlerin olsun saygılarımla 16.07.2010 / ankara /nazır çiftçi
(Kara/Mor)...Külhani...
Çok yaşa , damdaki saksağan ;
Bu döküntü , sana armağan ...
Rahmet derler , sakın aldanma ;
Kazmalardır , beline yağan ...
Yenilik derler ; falan , filan ...
Bercestelere olur olan ...
Her pespayeyi, kat , karıştır ;
İfrazatlar , şiire ziyan...
Doğru şey anlamaz , anlayan ...
Not: adam seçiciler kurulundaymış...Bunun seçtiğinin kalitesine güvenilir mi...? Birkaç satır yazı yazıyor yazdığı satırlar kadar da sözcük yanlışı yapıyor...Yazdığı, kalitesinin aynasıdır...
Ne taşlar atılmış bu dipsiz kuyuya,bir çıkaran görmedim.
Belki çıkarırsınız bir madalya verirler.Vatan kurtulur,millet kurtulur bu hezimetten.
belki de yeriniz hazır cehennetten.pardon cennetten.
Sayın Mücahit Onur,
Yarınki şiir, Esra Canpolat’ın, 'Tanrının Akşam Çayı' isimli şiiri olabilir. Üslup ve içerik yönünden benzeşiyorlar.
‘Hiçbir yalnızlık kuvvetli değildi’ ve ‘Aşk örgütlenmektir’
‘Cehennem katıyordum biraz da.’ ile ‘cehennette herhal abiler’ arasında da benzerlik var.
İkisinde de özellikle çocuk veya çocuk denecek yaşta olan insanların hayatlarının karartılması konu edilmiş.
İlk bakışta göze çarpan bunlar…
Sevgiler...
Evet hocam:))Banada öyle geliyor..kudurmuş sanki.. bu sıcakta epeydir gitmedim..
Sen ne güzel bir insansın
Ece Ayhan, İkinci Yeni şiir akımının en çok tartışılan şairlerinin başında gelir.Bunun altında' temelsiz imge' kuramını oluşturmak istemesinin yanı sıra,dili bir kuş gibi okşayıp maviliklere bırakma arzusu da yatar.Gerçekten de 'imge' konusunda kimi eleştirilere katılabilirim; ama sözcüklere parande atıtırarak dile yeni bir soluk aldırmasına bir itirazım olamaz.Hatta dili yaşatan halksa,geliştiren dizginleyen de sanatçıdır,mantığı gereği onu alkışlarım.
'Mor Külhani' şiiri, şairin birçok şiiri gibi oldukça ses getirmiş şiirlerindendir'.İkinci Yeni','Mülkiyeliler' denilebilecek bu akıma göre,özgün şiir için folklorden uzak durulması gerekir; gelenek,şairin yaratıcılığını engeller,hele de halk şiiri entellektüel şiirin düzeyini düşürmede birinci derecede amildir.Beş Hececilerin açmazı da burasıdır.
Dolayısıyla,'Mor Külhani' şirinde bıçkın bir mahalle jargonu ve sosyalist bakış açısıyla,sıradan insanların hiç değinilmeyen öykülerine zum yapan sahneler vardır.
Bu dile Ece Ayhan dilidir de denilebilir.Fakat içerikteki tekilleşme,bireysel yalnızlıklar,sosyalistlerin çoğul yalnızlıklarıyla çelişir.
Şair,henüz ilk bentte 'Şiirimiz karadır abiler' diyerek,kara bahtlı bir bireyin acılarını bıyık altı homoruyla işleyeceğinin sinyallerini veriyor.Yalnız ve kimi mahrem sorunlarını umumi tuvaletlerde gideren kara yağız delikanlıların kendi kendine güreşmeye başlaması, elbetteki ergen yoksunluklarının mecburi eylemine delalettir.Ulusal sırrımızı açığa vurur bu dizeler aslında.'Aşk örgütlenmektir,bir düşünün abiler'dizesiyle,tuvaletlere yazgılı gençlerin bir aşkı oluşturamama,yaşatamama,sinmiş,kaderine razı,ayıpçı eziklilkleri ve pısırık bir halkın acı geçmişine kuşbakışı bir kanat çalmadır.
İkinci bentte düşmüş tazelerin hikayeleri anlatılıp ortaya konulacak esas önermeye zemin hazırlanmaktadır.Şair burada'Dirim kısa ölüm uzundur cehennette her hal abiler.'derken,'cehennette' sözcüğüyle bir yandan cehennem,diğer yandan cennet çağrışımları yaparak toplumun düşmüş kadınlara bakış açısını cehennemle ve o kadınların masumiyetini cennetle imliyor.'dirim ' kısa,'ölüm'uzun kurgusu pekâlâ bir tecavüze tekabül edebilir.Kısacık bir an için ölen,yok olan hayatlar demek istemiş olabilir şair.
Üçüncü bentte Osmanlının şehzade boğdurma trajedilerine bir gönderme var.
Dördüncü bentte dilenci çocukların cinsel hayatı,
Beşinci bentte genelev sorunu,o camianın jargonuyla dillendirilmiş.
Altıncı ve son bentte şair dünya görüşünü ve özlediği ütopik hayatı tasvir eder.'Düz ayak çivit badanalı bir kent nasıl kurulur abiler'dizesi şiirin ana düşüncesidir.Yukarıdan beri siyah rengin kararttığı hayatlar,nihayet çivit badanalı tek kat eşitlikçi bir kent kurulmasıyla özgürleşecek ve öykünün kahramanlarının çektiği acılar dinecektir.Her 'abiler' söyleminde başka gruplara seslenen şair,en sonunda yöneticilere,akil adamlara,burjuvaziye seslenmektedir.
Bu şiir de şairin diğer şiirleri gibi kimi zaman 'temelsiz imgelerle(Vakitsiz Üsküdarlıyız,sözünün karşıladığı bir kavram yok bana göre) kimi zaman dile sürdüğü ballı kaymakla (cehennet,aparthanlar) Türk şiir tarihindeki özgün yerini almıştır.Kutlanası bir şiir okuttuğu için ustayı saygıyla anıyoruz.Nur içinde yatsın cehennette,pardon cennette :))
Bu şiir ile ilgili 79 tane yorum bulunmakta