Mozaktan bir mırık yaptım
Çıktım harman başına
Birde türkü tutturdum
“Aslansın Emne aba
Alcan bana Carak Ali’yi
Dön mırığım dön”
Dünya dönüyor hani nerde
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
İFADELERİNİZ ÇOK GÜZEL YÜREĞİNİZE SAĞLIK.....
Mırık evet topac, çok özlediğimin bir daha farkına vardım çocukluğum.
Sevgili dostum hem yöresel kültürü,hemde çocukluğumu yaşadım.Sağolasın.
oyyy çocukluğum......teşekkürler...tebrikler....
tebrik ve sevgiler..
MIRIKLAR eski caglarda Horasanda yasarlarmis. Bilinmeyen sebebden dolayi Malatya Hekimhani`na göc etmisler. Burada bir yanginda sag kalan bir gurup Sivas Karaözde yasayan MIRIK lar arasinda anlasmazliklar nedeni ile bir bölümü Coruma göc etmis ve Corumda ki gurup ise üc ayri yere yerlesmis yani Corumda üc ayri köy kurmuslar. Bunlarin en ünlüsü KUSSARAY köyüdür. Sonra Gökcam ve Korücektir. Ben Kussaray köyüne mensup bir MIRIK im ve MIRIK olmaktan gurur duyuyorum. Miriklar kendi aralarinda milletlere ayrilir .Birincisi Unlusubucu millettir bu ismi Sivas Karaöz den gelen atamizdan almistir. Bucu Süleyman yani Karözden gelen atamiz oradan ayrilirken kardesi ile kavga eder mallarini bölüsürken kardesi anlasmazlik yapar oda bucuguda olsa vazgecmem hakkimdan diye kavga etmistir böylece atamizin adi Bucu kalmqstir. Öbür milletler ise;
Alikal, Hotanli, Solak, Cici, caputcu, Ismailkaal, Aliyusuflar, Karadevrisler gibi farkli isimdeki akrabalik baglari olan insanlardan olusurlar. MIRIK ne :
Gecenin bir vakti Tursu yiyerek göl kenarinda gezinen biri elindeki tursuyu göle düsürmüs. Geri alayim derken Kurbagayi tursu sanip eline almis. Kurbag baslamis bagirmaya adamda: „ Virik da desen Mirikta desen yerim seni“ demis ve o günden sonra Mirik kalmis adi.ileriki nesiller yani bizler MIRIK ismini buradan almisiz...
degerli üstadim bilgi olarak sunmak istedim...
saygi ile
Hikayesi güzel bir şiir okudum sağolun
'Mozak ve mırık' ile ilgili bilgi sahibi olmamakla beraber, yerel terimler olsa gerek. Zaten bunun ipuçlarını şiirin diğer dizelerinde de görmek mümkün. Bence bu yerel terimlerin anlamını grup arkadaşlarımızdan sormaktansa, anlamlarını şiirin altına yazsan çok daha iyi olur dostum. Güzel bir taşlama gibi geldi bana. yüreğine sağlık.
mozak olmamış ham demek bildiğim kadarıla ama wikisözlük de domuz yavrusu diye buldum, mırık ise tatarcada çamur anlamına geliyormuş.. :)
Bizim buralarda ham karpuza mozak derler.Birde aptal ve avanaklar için mozak deyimi kullanılır halk arasında.Mırık nedir bilemedim.Kedi yavrusu mu? acaba diye düşünüyorum...Selamlar ..Saygılar..
Bu şiir ile ilgili 12 tane yorum bulunmakta