Mehmetçiği ekmeğine yağ yapanlar… Düz ya ...

Mehmet Halil
1192

ŞİİR


6

TAKİPÇİ

..Sevgili büyüğüm yaşınıza, birikiminize bir diyeceğim zaten olamaz ancak sizde elma şekeriyle kandırabileceğiniz insanlar olmadığının da farkında olun..

Ne anlama geliyor bu sizinde hrant dink olmanız... mantıklı bir açıklamanız var ise okumaya hazırım... ya da sadece şuursuz bir sürü psikolojisi ve popülist saçma bir yaklaşım mı var... he açıklama yapmak zorunda tabiki değilsiniz ya da benim amacım demogoji falan da yapmak değil ancak saçma sapan fikirlere tok insanlar da var ülkemizde..

sadece ermeni bir vatandaş öldürüldü, art bir niyet aranıyorsa ŞEHİT olan binlerce MEHMETÇİK in şehadetinin sebeplerinde aransın... sen de hrant dink isen onun kaleme aldığı satırlarında arkasındasın, o zaman hrant dink hakkında düşündüklerimi de senin hakkında düşünüyorum, ister umrunda olsun ister olmasın, marifet hrant dink olmak değil, KİŞİLİK sahibi olmak...

İşte ben Hırant Dink olalı gelen buna benzer sayfalarca mesajlar. Tehditler...

Tamamını Oku
  • Mehmet Halil
    Mehmet Halil 19.02.2007 - 16:58

    gerçeği anlatmak kolay
    güneşi göstermek kadar
    kanıtı yüzlerce olay...
    yalan siyanür gibi
    radrasyon gibi
    ne kadar kaplasan etrafını
    silemezsin tedirginliğini...
    onun için buraya yüklemiş,
    bekri mustafa, arşivini...
    gene de
    uyku tutmaz gecelerini
    çünkü,
    o kadar matbu yazı bile
    kandıramaz kendini
    kızıyordur şimdi
    arşivde
    daha fazla malzeme yok diye..

    Cevap Yaz
  • Kamil At
    Kamil At 15.02.2007 - 00:29

    Belliki siz anlamamışsınız, Mehmet Halil in yazdıklarını. Bu yazdıklarında kimseyi küçük düşürme veya saldırma gibi herhangi bir yazı yok.
    Bunun tersine ona bir saldırı var, ve onun doğru yazıp yazmadığına onlar karar veremez. tarih karar verecektir.

    Cevap Yaz
  • Can Aydın
    Can Aydın 13.02.2007 - 12:29

    sen insanlıktan nasibini almamış zavallı
    muhatap almaya değmezsin ama bu ülkede beğenmediğin bu millet maalesef senin bile yazdığın paçavra yalanlara sitesinde yer verip okutuyorlar. seni adamdan sayıp hiç haketmediğin şekilde ''sevgili büyüğüm'' diye paçavra yalanlarına son derece saygılı bir üslupla verilen tepkiyi bir tehdit bir saldırı diye değerlendirip hem o insana karşı hemde tüm halkımıza ve devlete karşı hakaret etme cüretine kalkışıp insanlık ve kişilik dersi vermeye kalkıyorsun. demokrasimizi beğenmeyen bir mahlukatın kendisine yapılan eleştiriye olan tahammülsüzlüğüne karşın insanlık dersi vermeye ne kadar hakkı olur bunun değerlendirmesini sen gibi mahlukatlara değil insanlara bırakıyorum. kişilikse insan olmayanın kişiliğide olamaz saten olsa bu sitede sahte isimle değil kendi ismiyle yazardı.
    senin gibi bir mahlukatın yazdığı uydurma bir kitaptan alıntı yaparak bu milleti kandıramazsın
    bazı haysiyet ve şeref fukaraları bu milletle mertçe savaşamayacağını öğrenince kahpelikle insanları askerlikten vatana bağlılıktan soğutmak için bu tür yayınlar yapar senin gibi mahlukatlar kullanılır.
    bu devlet ve bu millet şehit ve gazilerine ziyadesiyle nakdi ve ayni yardım yapmaktadır
    devlet kuruluşları yanısıra çeşitli vakıf ve derneklerce organize edilen ve bunlardan sadece gazilere yapılan yardımlarla ilgili bilgi aşağıda;

    Kamu kurumlarınca yapılan yardımlar;

    - Nakdi Tazminat

    - TSK Dayanışma Vakfı Yardımı

    - Malul Kalan Subay ve Astsubayların TSK da göreve devam etmeleri

    - T.C.Emekli San.Gn.Müdürlüğünce Maaş Bağlanması Emekli İkramiye Verilmesi, Tütün Bey'iye İkramiyesi Verilmesi ve Öğrenim Yardımı Yapılması

    - Ordu Yardımlaşma Kurumu Yardımı

    - Kamu Konutlarından Yararlanma ve Kira Yardımı

    - Toplu Konut Kredisi Verilmesi

    - Sakat Personelin İstihdamı


    - Vergi İndirimi


    Sakat Kalan Personele Tanınan Diğer Haklar


    - Madalya ve Berat Verilmesi

    - Malul Gazi Şerit Rozeti Verilmesi

    - Hastanelerden Yararlanma

    - Gazi Tanıtım Kartı Verilmesi

    - Okullara Öncelikle Alınma

    - Malüllerin Kendisinden Sonraki Kardeşinin Askerlikten Muaf Tutulması

    - Kimlik Kartı verilmesi

    - Orduevi günü birlik Giriş Kartı Verilmesi (Yd.Sb.)


    - Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne Bağlı Yurtlardan Öncelikle Yararlanma


    - Ücretsiz Seyahat Hakkı (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er)


    - Telsim 'Onur Hat' Aboneliği(Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er)


    - TSK Ali ÇETİNKAYA İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi'nde Yararlanma (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er)


    - Meskende Tüketilen Elektrik Enerjisinde İndirim (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er)


    - Turkcell 'Destek Tarifesi' Uygulaması (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er)


    - TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er)


    Sakat Kalan Personele Yardım Yapan Vakıf ve Kurumlar

    - TSK Mehmetçik Vakfı (Erb./Er)

    - Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er)

    - Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu








    --------------------



    A. Sakat Kalan Personelin Sağlık İşlemleri :



    (1) 2330 sayılı kanun kapsamına giren ve tedavi giderleri herhangi bir kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanmayan yaralıların ve sakatların tedavi giderleri Devlet, Üniversite, Sosyal Sigorta Kurumu Hastahaneleri ile Asker Hastahanelerinde ücretsiz olarak yapılır.

    (2) Malul erbaş ve erler, Emekli Sandığı’ndan sağlık karnelerini alıncaya kadar geçen süre içerisinde, maluliyetlerine neden olan rahatsızlıklardan dolayı tedavileri, 2330 sayılı kanun hükümlerine göre Asker Hastahanelerinde yapılacaktır. Bu durumdaki sakat ve yaralıların müracaatları halinde Askerlik Şubeleri kanalıyla Asker Hastahanelerine sevk edilmeleri sağlanacaktır.

    (3) Eksilen vücut organları, yurtiçi veya yurtdışında en son teknik usullere göre yapılması mümkün sunileriyle tamamlattırılır ve gerekirse tamir ettirilir veya yenisi yaptırılır.

    (4) Yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz olanlar (felçli) ile kimsesizler, kamu kurum kuruluşlarına ait, bunlar bulunmadığı takdirde özel rehabilitasyon ve bakım merkezleri, yurtlar ve huzurevlerinde parasız olarak veya masrafları devlet tarafından karşılanmak üzere barındırılır, baktırılır ve tedavileri yaptırılır.

    (5) TSK. İç Hizmet Kanununun 66 ncı md. a fıkrası gereğince; TSK.’de görevli personelden (Sb./Astsb./Uzm.Erb.), göreve müteallik olarak bir uzvunu veya duyusunu tamamen veya kısmen kaybedenlerin her türlü ihtiyaçları bağlı olduğu komutanlık tarafından karşılanır.



    --------------------


    B. Sakat Kalan Personelin Maddi Hakları :


    (1) Nakdi Tazminat (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.-Er) :


    Nakdi Tazminat aşağıdaki hallerde sakatlanan personele;


    (a) 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun gereği:

    (I) İç güvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığı men, takip ve tahkiki konularında görevli olanlar bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle yaralanarak sakat kalmaları,


    (II) Devlet güçlerini sindirme amacına yönelik saldırılara maruz kalıp yaralanmaları/sakat kalmaları halinde,


    (b) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereği:

    Silahlı Kuvvetler mensuplarının yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanarak sakat kalmaları halinde malul personele en yüksek devlet memuru brüt aylığının (Ek gösterge dahil) 100 katı tutarının % 25’nden % 75’ine kadar sakatlık derecesine göre nakdi tazminat ödenir. Yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malul olanlara en yüksek devlet memuru brüt aylığının (ek gösterge dahil) 200 katı tutarında tazminat ödenir.

    Kesin raporun alınmasının uzaması halinde, tazminatın ödenme usullerine göre, olay tarihi itibariyle belirlenen miktarın asgari oranı üzerinden avans ödemesi yapılır. Bu konuda yaralı personelin tedavi edildiği hastaneden “tedavisi uzun sürecektir “ raporu ile birlikte avans istek dilekçesi vermesi gerekir.


    --------------------


    (2) TSK.Dayanışma Vakfı Yardımı (Sb./Astsb./Uzm.Erb.) :



    Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli subay, astsubay ve uzman erbaş’ lardan hizmette bulundukları sürede, her ne sebeple ve suretle olursa olsun 1., 2., 3. ve 4 ncü derece malul olan ve TSK.’den ayrılan üyelerine toplu ödeme yapılmaktadır. 10 yılın altında hizmeti olan 1 nci ve 2 nci derece malul personele Ordu Yardımlaşma Kurumunun “Emeklilik Maaşı Sistemi”ne dahil edilmeleri sağlanmaktadır. (T.C.Emk.Snd.Gn.Md.lüğünce maaş bağlanmaması halinde)


    --------------------



    (3) Malul Subay ve Astsubayların TSK’de Göreve Devam Etmeleri:



    TSK’lerinde görev yapamaz raporu alan ve organ kaybı bulunan (malul) Subay ve Astsubaylardan kendi istekleriyle göreve devam etmek isteyenler (Hastalık, Arızaları ve Organ Kaybı Sebebiyle Kıt’a Komutanlığı Olmayan Kadro Görev Yerlerinde İstihdam Edilecek Subay ve Astsubaylara ait Yönerge,(KKY.160-1 1994 Basımlı) esaslarına göre ilk amirlerine müracaat ederler. Müracaat edenlerden bilgi ve tecrübelerinin sınıfı için faydalı olması ve fiziki noksanlıklarını kapatabilmesi nedeniyle Kuvvet Komutanlığınca uygun görülenlerden GATA Profesörler Sağlık Kuruluna sevk edilen ve “BELİRTİLEN GÖREVLERİ YAPAR” kararı alan ve Genelkurmay Başkanlığınca onaylanan Subay ve Astsubaylar, tekrar TSK’de uygun kadro görev yerlerinde mevcut statüleri ile istihdam edilir ve istihdam edilen personelin bu durumlarını belgelemeleri halinde görev tahsislilerle birlikte TSK’lerinde görev yaptığı sürece konut tahsisi yapılır.


    --------------------


    (4) T.C.Emekli Snd. Gn. Md. lüğünce Maaş Bağlanması, Emekli İkramiyesi Verilmesi, Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerinden Pay Verilmesi ve Öğrenim Yardımı Yapılması :



    (a) Maaş Bağlanması (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.-Er) :


    2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun Maddesi kapsamına girenlerden;


    (I) Sakatlanarak bağlı oldukları sosyal güvenlik mevzuatına göre emekliye sevk edilenlere görev malullüğü aylığı bağlanır.

    Bu madde gereğince, ilgili sosyal güvenlik kurumlarınca kendi mevzuatına göre bağlanan aylıklar % 25 arttırılarak ödenir.

    (II) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayanların sakat kal-maları halinde, öğrenim durumlarına göre (Öğrenimi bulunmayanlar ilkokul mezunuymuş gibi) derece ve kademesi üzerinden kendilerine 5434 Sayılı Kanun hükümlerine göre T.C.Emekli Sandığınca görev malullüğü aylığı % 25 artırılarak bağlanır. Maaşa bağlanan malul personelin vefatı halinde ise dul ve yetimlerine maaş bağlanır. Maaş bağlanan hak sahipleri vergi iadelerini maaş aldıkları bankalardan alırlar. Bağlanan aylıklar, her yıl kademe ilerlemesi, her üç yılda bir derece yükselmesi işlemine tabi tutulur.

    Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşamak için gereken hareketleri yapmayacak derecede malul olanlara, asgari ücretin net tutarı, aylıklarıyla birlikte ayrıca ödenir.


    (b) Emekli İkramiyesi Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.Erb.) :



    Yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını bir başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malul olanlara en yüksek devlet memuru brüt aylığı (ek gösterge dahil) üzerinden, bunun dışında malul kalanlara mevcut aylıkları üzerinden 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi ödenir.


    (c) Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerinden Pay Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.-Er) :



    Harp ve vazife malullerine tütün ve alkol ürünlerinin satış bedellerinden pay verilir. Verilecek miktar, T.C.Emekli Sandığınca sakatlık derecesine göre hesaplanarak yılda bir defa ödenir.


    Harp ve vazife malullerine hayatta bulundukları sürece ödeme yapılır. Malulün ölümü halinde ise ölen malulün en son yılda aldığı pay tutarının 5 katı bir defaya mahsus olmak şartıyla dul ve yetim aylığı bağlanacaklara eşit miktarda paylaştırılmak suretiyle yardım olarak ödenir ve kesilir.



    (ç) Öğrenim Yardımı (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.-Er) :



    Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerine Pay Verilmesi Hakkında Kanun (3480 sayılı Kanun) gereği malul personelin öğrenim görmekte olan çocuklarına yardım yapılır.


    Öğrenim Yardımı için başvuru, öğrenim belgesi eklenmek suretiyle, Ankara ve bağlı İlçelerdekiler T.C.Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Ödemeler Dairesi’ne, diğer illerdekiler Emekli Sandığı Bölge Müdürlüğü’ne yapılacaktır.


    Öğrenim Yardımı, her yıl 15 Eylül’e kadar başvuru yapanlar Ekim ayında, 15 Şubat’a kadar başvuru yapanlar Mart ayında almaya hak kazanırlar.

    Öğrenim Yardımı, iki yıl üst üste sınıfta kalanlara verilmez.


    --------------------



    (5) OYAK Yardımı (Sb./Astsb./Uzm.Erb.):



    (a) Subay, Astsubay ve üye olmaları halinde Uzm. Erbaşlara sağlık raporunun onay tarihinden itibaren 1 yıl içinde müracaat edilmesi halinde 205 sayılı yasanın 27 nci maddesi gereğince yardım yapılır.
    (b) “TSK’lerinde Görev Yapamaz” kararı alarak malulen emekliye ayrılan üyeler hizmet sürelerine bakılmaksızın malul oldukları tarihten itibaren 2 yıl içerisinde, göreve devam edenler ise müracaatlarını müteakip hemen Oyak Konut Kredisini kullanabilirler.


    --------------------


    (6) Kamu Konutlarından Yararlanma ve Kira Yardımı (Sb./Astsb./ Uzm.Erb):



    3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 nci maddesi (b) fıkrası gereği; kamu konutlarından yararlanmakta iken malul olanların kendileri, olay tarihinden itibaren bir yıl süreyle lojman kirası ve yakıt parası oturan kişi tarafından ödenmek şartıyla yararlanmaya devam ederler. Bu süre sonunda ikametgah olarak kullanacakları yurt içindeki taşınmazın kira bedeli 10 yıl süreyle devletçe karşılanır.



    Konut kiralama için yapılacak işlemler :


    - İkametgah olarak kullanılacak taşınmaza ait kira sözleşmesi,
    (Kiralanacak konut 100 metrekareyi geçmeyecek, belediye rayicine uygun olacak ve kira harici diğer giderler kiracıya ait olacak)

    - 3713 Sayılı Kanun kapsamında olduklarını belgeleyenler,ilgili Kuvvet K.lığından alacakları yazı ve bir dilekçe ile birlikte onaya yetkili ita amirine başvururlar.

    - Kira sözleşmelerini onaylamaya ve kira bedellerini ödemeye İç Tedarik Bölge Bşk.lıklarının olduğu yerde bu Başkanlıklar, olmadığı yerlerde ise Askerlik Dairesi veya Askerlik Şubeleri yetkili kılınmıştır.


    --------------------


    (7) Toplu Konut Kredisi Verilmesi (Sb/Astsb/Uzm.Erb./Erb.-Er):

    3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 nci maddesi gereği, terör eylemlerine muhatap olarak yaralanarak sakat kalan TSK mensuplarına, öncelik sıralamasına göre;

    - Maaş bağlanan malulün kendisi,

    - Malulün kendisi hayatta değilse, maaşa bağlanan dul eşi,

    - Eşi hayatta değil veya evlenmişse, maaşa bağlanan çocukları müştereken bu krediden faydalanır.

    Toplu konut kredisi miktarı her yıl DİE tarafından Türkiye geneli için ilan edilen yıllık tüketici fiyat artış oranı dikkate alınarak arttırılacaktır. İstek halinde bu miktarın altında da kredi açılabilir. Krediye faiz uygulanmaz. Bu krediye alabilmek için öncelikle T.C.Emekli Sandığına başvurarak hak sahipliği belgesinin alınmasını müteakip T.C.Ziraat Bankasına müracaat edilmesi gerekmektedir.

    Kredinin geri ödenmesi hak sahibinin her türlü tazminatlar dahil olarak almakta olduğu maaşının ¼ ü tutarındaki miktarın T.C.Emekli Sandığınca kesilmesi suretiyle yapılır. Kredinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamandır.

    --------------------


    (8) Malul ve Sakatlarca Gümrüksüz Araç İthal Edilmesi (Sb./ Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er) :

    1615 sayılı Gümrük Kanunu 8/14 –a maddesi uyarınca malul ve sakatlar tarafından ithal edilecek kara nakil vasıtalarına muafiyet getirilmiştir. Bu vasıtalar motorlu veya motorsuz koltuklar, bisikletler, motosiklet veya binek otomobilleri kapsamaktadır.

    Gümrük vergisinden muaf olunabilmesi için ithalatın mutlaka malul veya sakat kişi tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca malul veya sakatın ortopedik bir rahatsızlığının olması ve ithal edilecek vasıtaların özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatının bulunması şartı aranmaktadır.

    Binek otomobillerin ithali için Ankara Hibe ve Sakat Araçları Gümrük Müdürlüğüne, diğer araç ve gereçler için ise illerde bulunan Gümrük Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

    --------------------


    (9) Sakat Personelin İstihdamı (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er):

    3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki olaylarda terör eylemleri nedeni veya etkisiyle çalışamayacak derecede malul kalan kamu görevlileri ile erbaş ve erlerin yakınlarından biri ile çalışabilir durumda olanların kendilerine kamu ve özel sektörde iş verilmesi hususu 4131 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olup uygulama İçişleri Bakanlığınca yürütülmektedir.

    (a) Çalışamayacak Derecede Malul Kalanların Hak Sahipliği :

    Çalışamayacaklarını en yakın sağlık kurulu olan Hastahanelerden alacakları raporlarla belgeleyenler için ilk hak sahibi, malul eşidir. Eşinin olmaması veya talepte bulunmaması halinde çocuklarından biri (Yaşı küçük olan çocuklar 18 yaşını doldurunca hak sahibi olurlar ve bu hakları 10 yıl devam eder.), çocuklarının olmaması veya talepte bulunmaması halinde ise kardeşlerinden biri olmak üzere malul ailesinden “SADECE BİR KİŞİ BU HAKTAN YARARLANABİLİR.” Başvuru yapan ilk hak sahibi değil ise, sıralı hak sahiplerinden feragat ettiklerine dair noter tasdikli beyanları da müracaat evraklarına eklenecektir.

    (b) Çalışamayacak Derecede Malul Kalanların Yakınlarının Müracaatları :

    Hak sahibi malul yakını; K.K.K.lığından gönderilen belge dahil olmak üzere, İş İstek Formu, Öğrenim Belgesi, Nüfus Kayıt Örneği ve Sabıka Kayıt Belgesi, kişinin çalışma gücünü hangi oranda yitirdiğine ve ne tür işlerde çalışabileceklerine ilişkin Sağlık Kurulu Raporu, Malule ait Emekli Sandığı Tanıtım Kartının fotokopisi ile bulundukları yerdeki Kaymakamlık veya Valilik makamına müracaat eder.

    (c) Malul Personelin Hak Sahipliği:

    Çalışabilir malulün kendisidir.

    (ç) Malul Personelin Müracaatları :

    Malul Personel ; K.K.K.lığından gönderilen belge dahil olmak üzere, İş İstek Formu, Öğrenim Belgesi, Nüfus Kayıt Örneği ve Sabıka Kayıt Belgesi, kişinin çalışma gücünü hangi oranda yitirdiğine ve ne tür işlerde çalışabileceklerine ilişkin Sağlık Kurulu Raporu, Malule ait Emekli Sandığı Tanıtım Kartının fotokopisi ile bulundukları yerdeki Kaymakamlık veya Valilik makamına müracaat eder.

    (d) Sakat personel kadrolarına alınan personelin Emekli Sandığı Kanunu gereği işe başladıkları tarihi takip eden aybaşı itibariyle malul maaşları kesilir. Sakatlıkları sebebi ile göreve alınan Erbaş ve Erler bu görevlerinde en az 15 yıl fiili hizmeti tamamlarlarsa, istedikleri takdirde emekli olabilirler. Bu personele emekli maaşı ile birlikte eski maluliyet aylıkları da bağlanır. Emekli Sandığı dışındaki diğer sosyal güvenlik kurumlarına bağlı işlerinde çalışanların malul maaşları kesilmez.

    (e) Bu kanun kapsamına göre ataması yapılanlardan; kendi hatası, kusuru ve iradesi olmaksızın, özelleştirme ve benzeri nedenlerle işten çıkarılanlar yeniden müracaat edebilirler.

    --------------------


    (10) Vergi İndirimi :

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 3239 sayılı kanunla değişik 31. maddesi gereğince herhangi bir kamu veya özel kuruluşta çalışan, sakatlık derecesi % 40 ve daha fazla (1. , 2. , 3. , 4 ncü derece sakat) olan personel, vergi indiriminden yararlanır. Bu maksatla malul personel , aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte çalıştığı kurumun veya işyerinin bulunduğu yerdeki Defterdarlık Gelir Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü veya Mal Müdürlüğüne başvurmaları gerekir.

    (a) Dilekçe

    (b) Nüfus Cüzdan Sureti

    (c) 2 Fotoğraf

    (ç) İş yerinden Çalıştığına Dair Belge

    --------------------


    C. Sakat Kalan Personele Tanınan Diğer Haklar :

    (1) Madalya ve Berat Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er.):

    Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından yaralanarak malul kalan ve halen T.C.Emekli Sandığından malul aylığı almakta olan personele, Devlet Övünç Madalyası ve Beratı verilmektedir.

    --------------------


    (2) Malul Gazi Şerit Rozeti Verilmesi (Sb./Astsb.):

    Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurtiçi ve yurtdışı mücadelede, her çeşit düşman ve terörist silahlarının tesiri ile harp bölgesindeki harekat ve hizmetlerin sebep ve tesiri ile yaralanarak malulen emekli hakkına sahip olan ancak emekli olmayarak göreve devam eden personele, “Malül Gazi Şerit Rozeti” verilir.

    --------------------


    (3) Hastanelerden Yararlanma (Sb./Astsb./Uzm.Erb./ Erb.-Er) :

    (a) Maaş bağlanan eş, çocuk, anne ve babalara başka bir sosyal güvenlik kurumunun sağlık hizmetlerinden faydalanmıyorsa, bunların tedavi giderleri T.C. Emekli Sandığınca ilgili mevzuat hükümlerine göre karşılanır ve sağlık karneleri T.C. Emekli Sandığı tarafından verilir.

    (b) Harp ve vazife malulü yedek subay, erbaş ve erler ile bunların aile fertlerinin sivil hastanelerin yanında Asker Hastanelerinden yararlanmaları, İç Hizmet Kanunun 70. maddesi gereği sağlanır.

    --------------------


    (4) Gazi Tanıtım Kartı Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.-Er) :

    Terörle mücadelede malul kalarak aylık bağlanan T.S.K. personeline Gazi Tanıtım Kartı verilir. Bu kart ile refakatindeki eşi T.C.D.D. ve Denizcilik İşletmelerinin iç hatları vasıtalarında (1. mevkide) ve belediye vasıtalarında ücretsiz seyahat ederler.

    --------------------


    (5) Okullara Öncelikle Alınma (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.-Er) :

    Giriş koşullarını taşıyan vazife malulü çocukları ile öz kardeşlerinin Askeri Okullara giriş esasları aşağıya çıkarılmıştır.



    (1) KARA HARP OKULU :

    Giriş koşullarını taşımak kaydıyla; ÖSS’den aldıkları puana bu puanlarının % 10’u oranında puan ilave edilir.



    (2) ASKERİ LİSELER :

    Giriş koşulu olarak diploma notu aranmaz, sınava giriş yılının HAZİRAN döneminde doğrudan mezun olmak yeterlidir. Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %35’i oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %20’si oranında puan ilave edilir.



    (3) ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI :

    Giriş koşulu olarak diploma notu aranmaz, sınava giriş yılının HAZİRAN döneminde doğrudan mezun olmak yeterlidir. Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %30’u oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %25’i oranında puan ilave edilir.



    (4) ASTSUBAY SINIF OKULLARI:


    (a) Kıt’a kaynağı :Giriş koşulu, Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; yazılı sınav tam notunun %30’u oranında not alanların aldıkları nota, tam puanın %25’i oranında puan ilave edilir.


    (b) Sivil kaynak :Giriş koşulu olarak lise mezunu adayların ÖSS’yi kazanmış olmaları gerekir. Ön sağlık, Beden eğitimi ve Mülakat seçimlerinde herhangi bir öncelik tanınmaz. Başarı puanı için; lise mezunu adayların ÖSS puanlarına aldıkları puanların %30’u ilave edilir.


    --------------------


    (6) Malulün Kendisinden Sonraki Kardeşinin Askerlikten Muaf Tutulması (Yd.Sb./ Erb.-Er) :



    (a) 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10.maddesi 9.fıkrasına göre malul personelin kendisinden sonra gelen erkek kardeşi istekli olmadıkça silah altına alınmaz.



    (b) Hak sahibi personelin bu konuda bağlı bulunduğu Askerlik Şubesine yazılı müracaatı gerekmektedir.



    (c) Bu haktan, 1076 Sayılı Kanuna tabi Yedek Subaylar ile, 1111 Sayılı Kanuna tabi Erbaş ve Erlerin kardeşleri istifade eder.


    --------------------


    (7) Kimlik Kartı Verilmesi (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er):



    T.S.K. Kimlik Kartı Yönergesi MSY 52-7(A) gereği;



    (a) T.S.K. emeklilik statüsünü muhafaza eden Subay, Astsubay, Uzman Erbaşlar ile aile fertlerine T.S.K. Emekli Kimlik Kartı verilir.


    (b) Yedek Subaylar, Erbaş ve Erler ile bunların 5434 sayılı kanun hükümlerine göre sağlık hizmetinden yararlanabilecek, aile fertleri ile dul ve yetimlerine Askeri Hastahanelere müracaatta kullanacakları “YALNIZ ASKERİ HASTAHANELERDE GİRİŞ İÇİN GEÇERLİDİR” ibareli kimlik kartları bağlı bulundukları Askerlik Şubesi Başkanlıklarınca verilir.


    --------------------


    (8) Ordu Evi Günü Birlik Giriş Kartı Verilmesi (Yd.Sb.) :



    T.S.K. de görev yaparken Harp ve Vazife malulü olan Yedek Subayların talepleri halinde orduevi günü birlik giriş kartı vermeye yetkili makamlarca yapılacak incelemeyi müteakip uygun görülenlere “ORDUEVLERİ GÜNÜ BİRLİK GİRİŞ KARTI” verilir.


    --------------------


    (9) Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne Bağlı Yurtlardan Öncelikle Yararlanma :

    2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına giren personelin çocukları durumlarını belgelendirmeleri halinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ait yurtlardan öncelikli olarak faydalandırılmaktadır. Bunun için sözü edilen Genel Müdürlüğünün belirleyeceği tarihlerde müracaat etmeleri gerekmektedir.

    --------------------


    (10) Ücretsiz Seyahat Hakkı (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er) :



    3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması hakkındaki kanuna göre kendilerine aylık bağlanan;



    (a) Sb., Astsb., Uzm.Erb.lar ile eş ve reşit olmayan çocukları,

    (b) Erb. ve Er’ ler ile eşleri, yurt içinde Devlet Demiryollarında, Denizyolları Şehir Hatlarında ve belediye toplu taşım araçları ile belediye tarafından kurulan şirketler veya özel firmalar aracılığıyla yaptırılan toplu taşım işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat ederler.


    --------------------


    (11) Telsim “Onur Hat” Aboneliği (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er) :



    TELSİM A.Ş. Genel Müdürlüğünce Emekli Sandığı Tanıtım Kartı alma hakkına sahip tüm gazi ve vazife malullerinin kendileri ile TSK’nde göreve devam eden İç Güvenlik yaralılarına hizmet amacıyla indirimli “Onur Hat” aboneliği verilmektedir. Bu uygulama ile aylık sabit ücretlerde % 50, görüşme ücretlerinde % 40 indirim uygulanmaktadır.



    Geniş bilgi almak için Telsim Shop’ lar ve Yetkili Satıcılara müracaat edilebilir.


    --------------------


    (12) TSK.Ali ÇETİNKAYA İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi’nden Yararlanma (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er):

    Balıkesir İli, Ayvalık İlçesinde dört yıldızlı bir otel konumunda olan nefis manzaralı TSK.Ali ÇETİNKAYA İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi, tüm malul gazi ile birinci derece yakınlarına (eş/çocuk/anne/baba) oniki ay boyunca hoşça vakit geçirebilecekleri güzel bir tatil imkanı sunmaktadır.



    Tesisten faydalanan İç Güvenlik Harekatı Malul Gazi erbaş/er’ ler ile yakınlarının gidiş-dönüş yol paraları, (tren/otobüs bilet ücreti veya özel aracıyla gelenlere şehirlerarası belediye rayici dikkate alınarak) ve tesisteki tabldot usulü yemek paraları (sabah/öğle/akşam) TSK.Mehmetçik Vakfı bütçesinden Rehabilitasyon Merkez K.lığınca karşılandığından, tesisten yaralanan malul gazi erbaş/er’ lere ücretsiz bir tatil geçirmeleri imkanı sunulmaktadır. Tesisten faydalanmak için K.K.K.lığı Per.İşl.D.Bşk.lığı (YÜCETEPE/ANKARA) adresine dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. (Dilekçe örnekleri As.Ş.Bşk.lığı ile en yakın Askeri Birlik K.lığından temin edilebilir.)


    --------------------


    (13) Meskende Tüketilen Elektrik Enerjisinde İndirim (Sb./Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er):



    Muharip Gazi ile Malul Gazi ve dul eşinin meskeninde (evinde) tükettiği elektrik enerjisine % 40'ı geçmeyen oranda mesken tarifesi indirimi uygulanmaktadır.



    --------------------


    (14) Turkcell “Destek Tarifesi” Uygulaması. (Sb./Astsb./Uzm.Erb./ Erb.Er)

    Turkcell, “Emekli Sandığı Serbest Kartı” almaya hak kazanmış gaziler ve vazife malullerine, telefon abonelik ücretlerinde Destek Tarifesi uygulamaktadır.



    Diğer indirimli tarifelere göre daha uygun olan Destek Tarifesi hakkında bilgi almak için Turkcell Yetkili Satıcılarına müracaat edilebilir.


    --------------------


    (15) TSK.Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi. (Sb./Astsb./Uzm.Erb./ Erb.Er)



    Ankara-Bilkent mevkiinde konuşlanmış ve 21 NİSAN 2000’de açılışı yapılmış olan TSK.Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi 21 AĞUSTOS 2000 tarihinden bu yana hasta kabul etmektedir. Merkezde her türlü ortopedik (eklem hareket kısıtlılıkları, amputeler, ortez ve protez uygulamaları, sekel bırakan nitelikte romatizmal hastalıklar, yürüyüş bozuklukları ve diğer ağrılı kas iskelet sistemi hastalıkları) ve nörolojik (omurilik yaralanması, beyin hasarı, inme, sinir sistemi hastalıkları) sakatlık ve özürlülüğün bulunduğu hastaların rehabilitasyonu yapılmaktadır.


    Merkezin 50 yataklı bakım merkezi bölümünde, bakım ünitesi ile yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır. Bakıma muhtaç ve kimsesiz malul gazilerden bakıma muhtaçlığı GATA ve/veya TSK.Sağlık Kurulu raporuyla belgelenen ile kimsesizliği bir belgeyle onaylanan ve Merkez Başkanlığınca uygun görülen malul gaziler bu üniteden istifade etmektedir.



    Başta gazilerimiz olmak üzere hak sahibi tüm TSK. personeli ve ailelerine hizmet vermekte olan TSK.Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nde poliklinik hizmetleri randevulu olarak verilmektedir. Poliklinik hizmetleri için randevu telefonu (0312) 291 12 12 - 23 35 'dir.



    Muayene ve tedavilerinin yatırılmadan yapılabileceği Ankara dışından gelmiş hastalar ve refakatçileri için merkez bünyesinde 50 yataklı bir otel de hizmet vermektedir.


    --------------------


    (16) Özel Eğitim Merkezlerinden Yararlanma (Sb./Astsb.):

    Malul kaldığı halde kendi istekleriyle muvazzaflık hizmetlerine devam eden, Sb./Astsb.’lar istedikleri takdirde her yıl özel eğitim merkezlerinden yararlandırılır.


    --------------------


    Ç. Sakat Kalan Personele Yardım Yapan Vakıf ve Kurumlar :

    (1) TSK. Mehmetçik Vakfı (Erb./Er)




    --------------------


    (2) TÜRKİYE Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği (Sb./ Astsb./Uzm.Erb./Erb.Er) :



    Askerlik mesleğine ilişkin ortak anıları yaşatmak, üyelerin onurunu korumak, haklarını savunmak, hayat şartlarını düzeltmek, sosyal ve kültürel hizmetlerde bulunmak, aralarında dayanışma sağlamak amacıyla kurulmuştur.


    Üye olmak için istenen belgeler;

    - Üyelik Müracaat Dilekçesi,

    - T.C.Emekli Sandığı Tanıtım Kartının iki yüzünün fotokopisi,

    - Muhtarlıktan ikamet ilmühaberi ile nüfus cüzdanı sureti,

    - Cumhuriyet Savcılığından sabıka kaydı,

    - 4 Adet vesikalık fotoğraf,


    --------------------


    (3) Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu :



    Yardıma, bakıma ve korunmaya ihtiyaç duyan şehitlerimizin eş, çocuk, anne ve babalarını Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerde;

    - Bakım ve Rehabilitasyon merkezleri,

    - Toplum merkezleri,

    - Kadın misafirhaneleri,

    - Yaşlı danışma merkezleri,

    - Çocuk yuvaları,

    - Yetiştirme yurtları,

    - Kreş ve gündüz bakımevleri,

    - Huzur evleri,


    gibi kuruluşlarında kurum olanakları ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde ihtiyaç sahiplerinin başvuruları öncelikle kabul edilmektedir. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvurmak gerekmektedir.



    Mehmetçik Vakfı Yardım Planı ve Yardım Çeşitleri

    1. Yardım Planı:

    a. TSK Mehmetçik Vakfı Yardım Planı; bir defaya mahsus yapılan Ölüm, Maluliyet ve Doğum Yardımları ile sürekli veya belli bir süre dahilinde yapılan Bakım ve Bakım ve Öğrenim Yardımlarını kapsamaktadır.

    b. TSK Mehmetçik Vakfı yardım işlemlerini; Yönetmeliğinde belirtilen Yardım Planına uygun olarak sürdürmekte, yardım tutarları Yönetim Kurulu Kararları doğrultusundan her yılın OCAK ve TEMMUZ aylarında artırılmaktadır.

    c. TSK Mehmetçik Vakfının 2007 Yılı Birinci Dönem Yardım Planı için ]]]



    2. Yardım Çeşitleri:

    a. Bir Defaya Mahsus Yapılan Yardımlar İle İlgili Açıklamalar:

    (1) Ölüm Yardımı : Şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden erbaş ve erlerin medeni durumu dikkate alınarak yakınlarına ödeme yapılır.

    (2) Maluliyet Yardımı : Malul Gazi erbaş ve erler ile engelli erbaş ve erlere, maluliyet dereceleri esas alınmak suretiyle yapılan yardımdır. Yardımın tahakkuku için, Malul Gazi veya engelli erbaş ve er hayatta iken müracaat edilmesi gerekir. Söz konusu Mehmetçiğin ölümünden sonra yapılan müracaatlar işleme konulmaz. Ancak Yardım müracaatının yapılmasını müteakip ölümün gerçekleşmesi halinde kanuni yakınlarına ödenir.

    (3) Gazi ve Engelli Ölüm Yardımı : Sürekli Bakım Yardımı almakta iken vefat eden gazi ve engelli Mehmetçikler için kanuni yakınlarına ödenir.

    (4) Doğum Yardımı : Şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden erbaş ve erin ölüm tarihinde, gazi ve engelli erbaş ve erin ise olay tarihinde eşi hamile ise doğum yaptığında ödenir.

    (5) Çocuk Ölüm Yardımı : Bakım ve Öğrenim Yardımı almakta olan çocuğun vefatı halinde ödenir.

    b. Sürekli ve Belli Bir Süre Dahilinde Yapılan Yardımlar İle İlgili Açıklamalar :

    (1) Malul Gazi ve Engelli Bakım Yardımı : Maluliyet Yardımını hak eden, 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü Derece Malul Gazi ve Engelli Mehmetçiklere, hayatları boyunca yapılan ve tutarı her yıl Maluliyet Derecelerine göre Yönetim Kurulunca tespit edilen yardımdır. Aylık olarak tahakkuk ettirilir ve 3 aylık dönemler halinde peşin ödenir.

    (2) Bakım ve Öğrenim Yardımı : Ölüm veya Maluliyet Yardımına hak kazanan Mehmetçiklerin ölüm ve maluliyet tarihinden önce doğmuş çocukları ile bu tarihte ana rahminde olup, müteakiben doğan çocuklarına;
    (a)Okuyamayan veya İlköğrenimi müteakip öğrenimine devam etmeyenlere 18 yaşını tamamlayana kadar,
    (b)Lise veya muadili okulda okuyanlara 19 yaşını tamamlayana kadar,
    (c)Yüksek öğrenime (Lisans üstü Programlar dahil) devam edenlere 25 yaşını tamamlayana kadar,
    (ç)Öz gereksinimlerini yerine getiremedikleri, başkalarının bakım ve yardımına muhtaç oldukları devlet hastanelerinin Sağlık Kurulu Raporu ile belgelenen hasta ve engellilere hastalık ve engellilik durumları devam ettiği sürece yapılır.

    (d) Bu yardımın tutarı Yönetim Kurulunca, öğrenim seviyeleri dikkate alınarak belirlenir. Aylık olarak tahakkuk ettirilir ve 3 aylık dönemler halinde ödenir.

    (e) Bakım ve Öğrenim Yardımı almaya hak kazanan Lisans ve Lisans Üstü öğrenim yapan öğrencilere ayrıca;
    (I)Öğrenim yaptığı Üniversite veya Yüksek Öğrenim Kurumunun belirlediği Harç Bedelleri Ödeme Dekontunun gönderilmesini müteakip ödenir.
    (II)Bir aylık Bakım ve Öğrenim Yardım Bedeli kadar yılda bir defa Ocak ayı içerisinde Kitap ve Kırtasiye yardımı yapılır.

    (f) 18 yaşını doldurmamış, veli veya vasisi de bulunmayan, bir kurum veya koruyucu aile tarafından koruma altına alınmış olan çocukların yardımları, kontrol ve denetimi Vakfa ait olmak üzere, Devlet Bankalarında vadeli mevduat şeklinde değerlendirilir. Birikmiş mevduat, bilahare resmi vasi tayin edilmesi halinde vasilerine, vasi tayin edilmemesi halinde ise 18 yaşını doldurduklarında kendilerine ödenir.

    c. Ayrıca:


    (1) Ankara TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezinde tedavi gören ve özbakımını gerçekleştiremeyen gazi ve engelli Mehmetçiklerimizin birer refakatçisinin yemek bedeli,
    (2) Ayvalık TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezinden istifade eden şehit Mehmetçik aileleri ve gazi Mehmetçiklerin kendileri ve ailelerinin yol ve iaşe ücretleri de Vakfımızca karşılanmaktadır.

    ama sen bunları anlamaz yine salya sümük saldırırsın
    hepimiz Hrant Dink'iz diyen sen değil Mehmet adını Hrant adını bile ağzına almaya layık değilsin çünkü onu bile anlamamışsın.
    bak o kürt bölücülerine;
    ''Osmanlıyı yıkmak için emperyalistler ermenileri ve rumları kullandılar şimdide Türkiye cumhuriyetini yıkmak için kürtleri kullanıyorlar, biz kullanıldık siz kullanılmayın''
    diyordu
    ama sen kendini kullandırmayı seviyorsun
    sokak köpekleride öyledir




    Cevap Yaz
  • Ercan Cengiz
    Ercan Cengiz 13.02.2007 - 01:04

    anlayana çok bile.... sağlıkla kal...

    Cevap Yaz
  • Kamil At
    Kamil At 13.02.2007 - 00:37

    Kişiliği olmayan kişiliği savunuyor.Öldürmek kan akıtmak en büyük merakları insan öldürmek. Ben diyorum ki katil yine katil olur önünü kesmezsen. Ve bu kişiliksiz kişiler mişiler sadece ve sadece tehdit ve ihbar ederler, korku salmaya çabalarlar başka hiç bişeye yaramazlar... cevap niteliğinde olmuş

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 5 tane yorum bulunmakta