Kuyucak’tan Yusuf Ve Diğerleri Şiiri - Y ...

Atilla Birkiye
155

ŞİİR


7

TAKİPÇİ

“İçindeki bütün yıkıntılara, bütün kederlere rağmen başını yere eğmek istemi­yordu. Matemini ortaya vurmadan tek başına yükle­necek ve yeni bir hayata doğru yürüyecekti.”

Kuyucaklı Yusuf böylece çok sevdiği karısı Muazzez’i gömdük­ten sonra, son bir kez daha yıllarca yaşadığı o kasabaya bakar ve “yeni bir hayata” doğru çekip gider: gönlü yaralı, üzgün ama yı­kılmadan. Yusuf kolay kolay yıkılacak bir kişilik değildir; yine de çok sevdiği karısının ölümü ve başından geçen o korkunç olaylar­­dan sonra yıkılmaması, ayakta kalması şaşırtıcıdır.
[Ama Raif Efendi büyük bir yıkıma uğrar, öyle ki sonuç ölümdür. Ömer’in ise yıkılıp, yıkılmayacağı belirsizdir ve kestirmek de güç­tür; Ömer kaçar, belki bu anlamda, yıkılıp/yıkılmamak edimleri­nin ortasındadır.]
Sabahattin Ali’nin üç romanında, üç güzel aşk yaşanır: Yusuf ile Muazzez (Ku­yucaklı Yusuf) , Raif Efendi ile Maria Puder (Kürk Mantolu Madonna) ve Ömer ile Macide (İçimizdeki Şeytan) birbir­lerine âşıktırlar; ve ne güzeldir bunlara tanık olmak.
Yusuf’un bu güzel aşkı başlamadan çok önceleri, acılı yılları vardır. Gerçi acılar her insanın yaşamının birer parçası olmuştur, zaman zaman. Yusuf’un başından geçen öyle sıradan bir olay değildir. Çok küçük yaşta anası-babası öldürülmüş, o tek başına kalmıştır. Bu güçlüklere göğüs germesini bilmiştir. Hatta, eşkıyalar anasını-babasını öldürdükten sonra soğukkanlı davranmış, kü­çük parmağı boğuşmada kopmuş olmasına karşılık, bir gün sü­reyle gıkını çıkarmadan elleri kan içinde öylece beklemiştir. Şehirden gelen kaymakamla (Salâhattin Bey) konuşması çok ilginçtir ve herkesi hayretlere düşürür. Verdi­ği yanıtlardaki soğuk­kanlılık, böyle bir olayı, felaketi çok kısa bir süre önce yaşamış olmasına karşın, onun iradesidir.
“Bunları söylerken tavrında bir kalenderlikten ziyade bir irade, birçok büyük ve düşünceli adamları gıptaya sevkedecek bir irade görünüyordu. Çaresiz bir şey için, hem de bu kadar şehirlinin kar­şısında teessür göstermek her halde izzetinefsine dokunuyordu.”

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta