ı
her aşk bir mecnun büyütmez
ve her insan kendini sever sadece
zamanı yontan mevsimler
yıllanmış hüzünler bırakırken kalbime
aynalarda arama annemdeki yüzümü
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
şiirinizi okudum oldukça iyi yarışmayı kazanmış olmanıza şaşırmadım tebrik ediyorum bilgi herzaman güçtür duygusallık da karışınca ortaya harika bir şiir çıkmış emeğine sağlık
Kutlarım...
Yüreken...
Allah yolunuzu açık etsin.
Selamlar Bizden.
Gerçek suçlu bulundu.
Bir celsede idama mahküm edildi .Dar ağacını kuranlarda,
Bu yarışmadaki seçici kurul
İdama mahküm kim dersiniz.
Hece vezni Şiirler
SAVUNANI DA KALMADI
normalde kafiyesiz veölçüsüz şiirler bende pek rağbet görmez ama bu şiir gerçekten güzeldi. birde bişey soracam artık kafiyeli ölçülü şiir yazma artık rafamı kalktı ? yarışmada dereceye giren şiirlerin tamamı serbedt yapılı şiirler ... bu büyük ihtimalla jürinin bu konudaki zevki,nden kaynalanıyo .onuda anladım bu yarışmadaki bütün jüriler aybı zevke mi sahip ? bilakis şiir düz yazının alt alta yazılmış hali değildir .şiir bütünüyle edebileceği organlara hitap eder.bu da jürinin bu işten anlamadığını kanıtlar. jürileri belirleyenlerden recam lütfen bu işin ehli olan insanları tercih edin.diyorsanız ne yapalım çağımızda bunlar kaldı idare edin . ozaman da size söyleyeceğim' boşverin bu şiir yarışmalarını' diyemiyorum .kendini göstermek isteyen şairlere haksızlık etmiş olurum .gerçi bu yarışmalarda alabildiğine haksızlık görüyolar ama .
iliklerine kadar titremek bu olsa gerek yanı başından kaç ruhun geçtiğini bilmeyerek duyarak ve sezerek.ruhuna sağlık
bu tarz şiirler bana jüriden bildiğim kadarıyla iskender pala nın ve nurullah genç in şiirlerinin yansıması. jürideki diğer yrd. doçları da tanımıyorum... büyük olasılıkla onlar da bulamaçlı şirlerden, imge çamuruna batmış şiirlerden yanadırlar. değiştirin şu jüriyi de biraz genişlik kazanalım değil mi? ? üç yıldır bu yarışma marş nevinden bir takım heyecanlı havalar çalıyor. 3. olan şiiri ne diye seçmişler zaten o ayrı bi vaka. hadi ilk iki şiiri anladım imgeyi güzel harcamış, iki soru cümlesi koyup aaaa! dedirtmiş, üç-beş, tarih kitaplarında dek gelebileceğimiz, tarihi yerlerden bahsetmiş ooo fevkalade! oturduk yuttuk bizde. jüriyi değiştirin kardeşim, hepsi birbirinin kopyası...
hep bir serseniş - hep bir soru cümlesiyle şaşırtış... vs..vs.. şiirler marş nevinden bir takım heyecanlı havalar çalıyor. o kadar...
Öncelikle yarışmaya katılan biri olarak, bu tür yarışmaları düzenleyip, şiir ve edebiyat adına katkıları olan Ümraniye belediyesini, yarışmada jüri olarak 6100 küsür şiiri inceleyip şiir seçimi yaparak emek harcayan jüri üyelerini, bu yarışmada görünmeyen yani sahne dışında emek harcayan tüm emekçileri, medeni cesaretlerinden dolayı yarışmaya katılan tüm yarışmacıları, dereceye girmiş ve mansiyon almış tüm şair arkadaşlarımızı ve tabiki yarışmamızın birincisi Kalender YILDIZ' ı tüm samimiyetimle kutluyorum.
Sonuçlar açıklandığı günden beri yani iki günde üçüncü kez okuyorum bu şiiri ve diğer dereceye giren şiirleri. Tabi yorumları da.
Edebiyatın dinamizmi olarak adlandırdığım övgü ve eleştirilerin dikkatli okunduğunda okuyucuya bir şeyler katacak olmasını düşündüğümden dolayı olumlu karşılıyorum. Ama bir çizgiyi unutmamak gerekir. Övgü yapacak olan da bilmeli seviyesini, eleştiri yapacak olan da bilmeli. Ya da gerçekten yorumlarını bilerek yapmalı diyelim.
Örneğin demin bir eleştiri okudum.
Diyor ki;
'' Dereceye giren şiirlerin hepsi uzun şiirler ve serbest nazımda yazılmış şiirler. Bu hece şiirine vurulmuş bir hançerdir.''
Bu noktada o vatandaşa yarışmada üçüncülük alan Sn. Tunahan SARI' nın şiirini tekrar okumasını öneriyorum. Adama insaf dedirtmesinler yani değil mi? Yani kelle alırken de son fermanı kitabın ortasından okumak lazım.
Diğer eleştirilerinde gerekçeleri detaylı olarak verilirse edebiyat kazanır diye düşünüyorum.
Ben genel değerlendirmemi yaptıktan sonra aşağıya detay yorumumu bırakıyor, tüm şiir dostlarıma saygılarımı sunuyorum.
Şiir tadında yarınlara...
************************************************************
Şiirin konusu, teması ve bütünlüğü açısından düşündüğümde; sıradan olmayan, seri imalatla demir profillerle üretilmemiş, yani fabrikasyon olmayan bir temada işlenmiş, bütünlüğü ara ara kaçırılmış ama genelde sağlam diyebileceğimiz bir şiir.
Şiirin biçim özellikleri konusunda; serbest nazımla yazılmış, baskı gören bir kaç sözcüğün yeksenaklığı dışında kabullenilebilir, imla kuralları gözetilmemiş, uzun soluklu bir şiir.
İmge ve betimleme, sözcüklerin seçimi; Oldukça etkili imgeler kullanılmış, akıllarda kalacak bir kaç söylemin olduğu tetkin bir şiir.
Ses uyumu, ritmi ve ahengi; Ses uyumu ve kafiye kaygısı taşınmamış ama baştan sona ahenk içinde kendini okutturan bir şiir.
Şiirselliği, coşkunluğu, okuyanı ne kadar kavradığı, ne kadar etkilediği; Şiirselliği,şiirin verdiği duygu ile doğru orantılı, coşkusu orta şekerli, okuyanı içine alabilen (zira herkesin bir kuklacı yanı vardır ve her çocuk kuklayı sever) bir şiir.
Şiirin atmosferle ilişkisi; Yarışmaya yönelik ya da yarışma amaçlı yazılmamış bir şiir olması sebebiyle şairin tamamen kendi iç dünyasının bir kısmını anlatan ve yazıldığı anda kenddisinden doneler alabileceğimiz bir şiir.
Şiirin dinamizmi, okuyucuyu geleceğe taşıyıp taşımadığı; Şiir oldukça dinamik, insani yanımızı hatırlatan ve vurgusu ile heyecanı yüksek tutan, yüksek desibelli, okuyucuyu geleceğe taşıma konusunda ise tereddütlerimin olduğu bir şiir.
Şairin şiirleri arasında nasıl bir yeri olduğu; Şair kendi üslubunda ve şiirleri arasında ortalama bir şiir.
'içim insan mezarlığı
en çok da ben ölmüşüm kuklacı
adım başı mezar taşım var
katillerim en sevdiğim insanlar'
Bulunduğu yerdeki ödülü hak eden bu güzel şiiri ve şiiri yazan yüreği tebrik ediyorum. Başarılarınızın daim olması dileklerimle..
Mustafa ATİŞ
Bir kaç şiir severin bu şiiri anlamsız ya da birbirinden kopuk söz yumağı görmesi fikrine asla katılmıyorum.Şiirin her mısrası belki de üzerinde bir gün düşünülerek örülmüş, her kelimesi yerli yerine oturmuş, anlam ve konu bütünlüğü olan böyle bir şiire kimsenin kötü bir şiirdeme hakkı yok.Şiir üzerinde durula durula okunacak, ağır bir şiir; bu da şiirin gücünü azaltmaz çoğaltır.Ancak gönül ister ki şiir ölmesin, seveni çok olsun; bundan dolayı mecazı -içinde zor anlaşılacak dizenin sayısı-az olsun.Fakat unutmayalım ki böyle ince bir zekanın ürünü olan, hem anlam derinliği hem duygu yoğunluğu olan ve de iç ahengi çok ustaca kurulmuş bir şiiri kötülemeye hiç birimizin hakkı yok.
Benim sevdiğim, severek okuyacağım bir şiir değil; ancak 'Tevfik Fikret ' in 'Sis'i kadar sevenine zevk verebilecek bir şiir.Şairini tebrik etmek, bu kadar zor olmasa gerek...Başarınız kutlu olsun şairimiz.
Saygılarımla...
Anlaşılmaz ve birbiriyle ilgisiz kelimeler yığınına günümüzde şiir deniyor,eskiden deli saçması denirmiş
Bu şiir ile ilgili 158 tane yorum bulunmakta