'“Kime Göre Neye Göre” Yazım Şiiri - Yor ...

Ahmet Bektaş
829

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

Kime Göre Neye Göre

Görecelilik konusundaki bilimsel ve felsefi tüm tanımları, “Doğru-yanlış” olarak değerlendirmeksizin bir tarafa bırakalım! Göreceli yapılmak durumunda olan gözlemin, evrendeki tüm zaman ve mekanları kapsamadığını ve yapılan tüm izahların “Kime göre, neye göre? ” sorusundaki hakikate dair yapıldığını göz önüne alarak; evreni, kendi göreceliliğinde algılamak zorunda olan insanın, bunu aşması gibi bir duruma ulaşmak veya durumu anlamak mümkün olabilir!

Evrende görünmüş, gözlenmiş veya görünecek, gözlenecek olan her şeyin gözlemciye izafiyeti var! Bir oluş, bir gözlemciye dair ya geçmiştedir ya da geleceğe dair; mekan ve zamanın bir kesitine dairdir! Bir gözlemci evren hakkındaki kanaatini kendi gözlem yaptığı zaman-mekan aralığında yaptığı için kendi gözlemine dair aralığın öncesi ve sonrasına veya başka mekanlara dair gözlemleri mümkün olmayacak! Bu zaman ve mekan izafiyeti, evreni tam olarak bir insanın gözlemesini 3. Boyutta imkansız kılar! İnsan kendi gözlem zaman ve mekan aralığı dışında kalan kapsam için düşüncesini kullanır ve anlamaya çalışır!

Mesela; 5 Ağustos 1930'da Ohio'da dünyaya gelen bir astronotun, evreni gözleme aralığı; zaman olarak M.S. 1930 ile günümüze yakın bir zamana kadar olabilir; mekan aralığı ise en fazla Dünya dahilinde olabilir! Aya giden astronotun da “Ay” gözlemi, zamana dair 1969 ve mekan gözlemi, Dünya ve Ay kadar olabilir! İnsanın 3. Boyuttaki evren gözlemi, zaman ve mekan aralığına dairdir! Evrende, “Büyük” ne kadar büyük; “Küçük”, ne kadar küçük, henüz bilinmiyor! Yani evren, henüz gözlenebilmiş değil! Zamanın her aşamasındaki mekanlar da gözlenebilmiş değil! Mısır piramitlerinin bulunduğu mekanın önceden nasıl olduğu yani o zaman ve mekan aralığındaki gözlemi de mevcut değil! O mekanı, günümüzde gözleyen de kendi zaman ve mekan aralığına dair gözlem yapabilir! Bin yıl sonra o mekanda neler olacak, gözlemek mümkün değil! İşte buna benzer, ilk insanların evren gözlemi ile günümüz insanının evren gözlemi 3. Boyut için aynı olamaz!

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta