Proje Konusu: ISPARTA DA KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ARTIRILMALI
Bilgi: Avrupa ve Dünyanın vitamin deposu olarak tanımladığı kiraz: İklim açısından Isparta ve çevremiz yapılan ihracatlarla bunu kanıtlamıştır. Kiraz yetiştiriciliğin daha da artırılması için bu proje desteklenmeli. Türkiye'nin bir çok bölgesinde yetişen kirazın Isparta ana merkezi olmalıdır. Rosense ürün çeşitleriyle dünya ülkelerince tanınan gül şehrimiz: Kiraz çiçeklerini de artırarak, güzelliğin sembolü olduğu gibi: İnsan sağlığına verdiği değerle de anılmalıdır. Organik meyve olan kiraz sofralarımızda da yerini almalıdır.
Tanımı: Dünya da 1500 ile 2000 türde kiraz cinsi olduğu bilinse de! . Avrupa standartlarına ve ihracata uygun: Napolyon diye bilinen ziraat 0900, Burlet, Van, Kısa saplı, Nif çeşitleri % 80 çoğunluktadır. Bodur kirazlar üç,beş yıl sonra meyve verse de, diğerleri 10 yılda olgunlaşmaktadır. Bölgemizin
iklim avantajı sayesinde 30 ve 40 yıldır kiraz veren ağaçlar mevcuttur.
Arazi seçimi: Isparta ilimizin, ilçelerimizin, kasaba ve köylerimizin arazi yapısı kiraz yetiştiriciliğine uygundur. Dağlarda, bayırlar da bile yetişen kiraz: ovamıza döşenen damlama sulama sistemiyle verimi daha da artırmaktadır.
Kurum ve kuruluşlara ait olan boş meraların da kirazla donatılması arzumdur.
İl tarım müdürlüğünün desteğiyle toprak analizi yapılarak teşvik edilmelidir.
Toprak yabani otlardan ve yoz ağaçlardan arındırılıp yerine kiraz dikilmelidir.
Dikim ve Bakım: İl Tarım müdürlüğünün önerdiği Sertifikalı ve garantili, aşılı Avrupa standartlarına, ihracata da uygun fidanlar dikilmelidir. Diplerinin kurtlan maması için önlem alınmalı, organik gübre kullanılmalıdır. Teorik ve pratik bilgilerle periyodik bakım yapılmalıdır. Entegre mücadelesiyle başlangıcından büyüme hızının yetkili kurumlarca denetimin yapılması. Meyve kurtlarına karşı etkili ilaçların zamanın da kullanılması, ağaçların altında hububat bulunmaması, damlama sulama ile ağaçların beslenmesi gerekir.
Verim Oranı: On dönüm araziye 300 fidan dikildiğinde olgunlaşıp verime döndüğü zaman bu ağaçlardan: Bir yılda 10.000 Türk lirası elde edilebilir. Bahçede 5 veya 10 türde kirazın bulundurulması döllenmeyi kolaylaştırır. Ayrıca bahçenin büyüklüğüne göre 3 veya 5 kovan arı bulundurulmalıdır. Kirazın iyisini anlamak için etinin dolgunluğuna, çekirdeğinin küçüklüğüne, lezzetinin kıvamına bakmalıdır. Kilosu 20 dolardan ihracat yapılmaktadır.
Gözlemim ve Tecrübem: Kardeşimin en az yirmi beş 30 yaşlarında 300 kiraz ağacı var, kayın biraderin 500 den fazla yeni verime dönüşen kiraz ağacı var, yeğenlerimin de 200 den fazla verime dönüşen kiraz ağaçları var. Şahsıma ait üç parça bahçem de her türden meyve üretimi yapmaktayım. Köyümüz ve çevremizde verime dönüşen binlerce adet ağaç bulunmaktadır.
Teşvik ve Pirim: Arazisi olup fidan alma imkanı olmayan vatandaşlarımıza maddi veya fidan desteği sağlanırsa: Kiraz yetiştiriciliğini artırmış oluruz. 500 ağaçlık bir bahçenin ilk ebatta maliyeti 3000 veya 5000 Türk lirası arasındadır. Verime geçtiği andan itibaren kendini 3 veya 5 yılda amorti eder. Destek verilen bahçelerinde kontrolleri aralıklarla yapılmalıdır.
Değerlendirme Raporu: ISPARTA DA KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ARTIRILMALI konulu projenin benimsenip, desteklenmesi: Ülke ekonomisi, insan sağlığı açısından yararlı olacaktır. Avrupa Birliği ve dünya standartlarına uygun üretimin yapılması herkesin arzusudur. İhracata yönelik kirazın merkezi de öz verili çalışmalarıyla Isparta şehrimiz olmalıdır. Zamana göre yetiştiriciliğin artışıyla kiraz çiçekleri festivali yapılması da yararlı olacaktır.
Proje taslağını hazırlayan: Zeki ÇELİK (Şair ve Yazar Organizatör)
TÜRKİYE İlim Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği Isparta temsilcisi.
Tel: 05063449909 Mail adresi: [email protected] [email protected]
Adresi: Işık Kent Mahallesi Olgun Evleri 5726 Sokak no: 5 ISPARTA
Not: Kirazın insan sağlığına yarar sağlayan bilgiler ekte sunuldu arz olunur.
Zeki Çelik 2Kayıt Tarihi : 10.2.2013 16:52:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!