İrfan Sarı Şiirleri - Şair İrfan Sarı

1977 Yılında Orda'da doğdu.İlköğretim ve ortaöğretim hayatını burada tamamladı.Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü bitirdi.Küçük yaşlardan itibaren şiir, deneme, öykü, roman gibi edebiyatın çeşitli dallarıyla ilgilendi ve yazın çalışmaları devam ediyor.

İrfan Sarı

Sabah erkenden uyanıyorum
Bir yeşil uyanış
Toprak kokusu bahçemde
Kuş sesleri
Böceklerden öğreniyorum
Yaşam sevincini

Devamını Oku
İrfan Sarı

Neden unutmak, yaşatmak varken;
Neden vazgeçmek, yaşamak varken;
Neden bırakmak;
Kalpte hâlâ yaşarken...

Devamını Oku
İrfan Sarı

Elektrikli sobam yanıyor,
Televizyon açık...
Ben
Soğuk çayını yudumlayan
Hüzünlü çocuk:
'Aşklarımı düşünüyorum.

Devamını Oku
İrfan Sarı

Bir masal içindeyiz
Boğaz sırtlarında cennetten bir köşede
Oturmuşuz karşı-be-karşı
Konuşuyoruz
Sen coşkuyla bir şeyler anlatıyorsun
Ben melul akşama dalan gözlerimle seni dinliyorum

Devamını Oku
İrfan Sarı

Şiir insanın günlük hayatta kullandığı doğal dille anlatamadığı duyguları ve fikirleri anlatabilmek için ortaya çıkmış bir dil sanatıdır.İlk şiir herhalde ilk insanla başlamıştır.Şiir yazıdan önce vardı. Özellikle eski çağlarda şiirin büyülü bir etkisi olduğuna inanan insanlar şairlere mistik, yüce, doğaüstü güçler atfediyorlardı. Bu düşünce modern zamanlarda değişmiş güzelliğin gücü olarak düşünülmeye başlanmıştır.
Şiirin tam bir tanımı yapılamaz, sınırları çizilemez; şiirle ilgili yapılan tanımların kendi içinde bir doğruluk payı vardır ki o da onun sadece bir yönünü anlatır.Şiiri tanımlayarak değil özellikleriyle ve etkisiyle kavrayabiliriz.Her şeyden önce şiir estetik olanı yakalamak, salt güzelliğe ulaşmak işidir.Şiirde uygulanan teknikler, şiirle ilgili şekil özellikleri sadece bu efsunkar güzelin elbisesini oluşturur. Buradan şu fikri çıkarabiliriz.Saf şiir denilen güzelliği yakalayamamış, şiirin dünyasına nüfuz edememiş bir şairin yazdığı şiirler ne kadar şekil mükemmeliyeti olursa olsun güzel elbiseler içindeki bir acuzeye benzer. Güzel şiir ister aruzla, ister heceyle, isterse serbest vezinle yazılmış olsun, fark etmez; her durumda kendini belli eder.
Şiirde dizeler nasıl oluşturulmalıdır? Bütün büyük şairlerin şiire dair hemfikir oldukları bir şey varsa o da şiirin sözcüklerle yazıldığıdır. Bu demektir ki cümleyi dize diye alt alta yazmak onu şiirselleştirmez. Dizede sözcükler üzerinde tek tek durulmalı; sözcükler arasındaki ahenk, müzikalite yakalanmalıdır. Bunu şöyle örneklendirebiliriz. Güzel bir dizedeki iki sözcüğün yerini değiştirdiğimizde bütün büyü bozulur. Anlam aynı olduğu halde şiirselliği öldüren sözcüklerin bir araya geldiğinde oluşturduğu iç ahengin, armoninin kaybolmasıdır. Şaire düşen bir kuyumcu titizliğiyle sözcükleri seçmek ve işlemektir.
Sözcükleri işlemek...Şiirde günlük dili kullanmak kusur değildir; bilakis günlük dili kullanmak dili zenginleştirir, dile estetik katar. Yalnız sözcükleri dizede öyle bir kullanmak gerekir ki hiçbir sözcük konuşma dilinin yavanlığında olmamalıdır. Yahya Kemal bu durumu şöyle anlatır:''Sözcükleri duygu haline getirinceye kadar yoğurmak...''
Bazı şairler berceste mısraın peşinden koşarken bazıları buna karşı çıkmışlardır. Karşı çıkanlar bu işi slogancılık gibi görmüşlerdir. Benim kanaatim odur ki şiiri kalıcı yapan en önemli ögelerden biri de seçkin mısralardır. Bu mısralar sadece bir söyleyiş, duyuş güzellği değil aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz uygun sözcüklerin bir araya gelmesinden oluşan müzikaliteyi, ahengi ihtiva eder. Zaten şiirde bütünsel güzellik önce sözcüklerin seçimi sonra mısralar ile yakalanır.
Şiir diğer sanatlarda olduğu gibi fazlalıkları atma işidir. Şiirin malzemesi dil olduğuna göre dildeki fazlalıkları atmak... Bu bir heykeltıraşın taştaki fazlalıkları yontarak ondan bir şekil ortaya çıkarmasına benzer. O zaman şunu diyebiliriz: Şiir az sözcükle çok şey anlatma işidir.

Devamını Oku
İrfan Sarı

Bir gün daha geçti penceremden
Mavi gökyüzünü ardından sürükledi
Fabrika işçileri, eve ekmek götüren çocuklar
Bir bir evlerine döndü
Kapılar kapandı, ışıklar söndü
Erguvan ufuklarda

Devamını Oku
İrfan Sarı

Yedi tepeli şehir seni düşündüm yine
Hayalimde belirdin en şen gülüşünle

Bin bir umuda yüklü doğan her günün senin
Gönüllere kazınmış lâhûtî camilerin

Devamını Oku
İrfan Sarı

Çok değil
Birkaç gün sonra
Ben askere gitmiş olacağım.
Birkaç gün sonra
Bahar nazlı bir gelin gibi gelmiş olacak.
Çiçekler, kuşlar, kelebekler

Devamını Oku
İrfan Sarı

Bugün İstanbul üzgün
Sisten bir şal omuzlarında
Sessizce ağlıyor

Bugün Boğaz öfkeli
Dudaklarında köpük var

Devamını Oku
İrfan Sarı

Ne zaman çocukluğuma dönmek istesem
Anılar yağar yaprak yaprak
Suyundan içtiğim pınarlar
Üzerinde oynadığım toprak
Burnuma cennet bahçesinden kokular getirir

Devamını Oku