Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
Hadis ve fıkıh alanının en büyük isimlerinden biri olan İbn Hemmam (ölm. 211/826) dev eseri el-Musannef'te bize bildiriyor ki, Hz. Peygamber, kamu malından birkaç kuruşluk bir miktarı çalan Eşca'lı sahabîsinin cenaze namazını kılmamıştır. (İbn Hemmam; el-Musannef, 5/244)
Hadis ve fıkıh alanının önemli isimlerinden biri olan İbnü'l-Kayyım el-Cevziyye (ölm.751/1350) ise İslam düşüncesinin zirve kaynaklarından biri olan eseri Zâdü'l-Mead'da şunu bildiriyor:
Hz. Peygamber, kamu malı çalmış, kamu hakkına tasallutta bulunmuş olanların cenaze namazlarını kılmamıştır. (Zâdü'l-Mead, Beyrut 1981 baskısı, 1/515, 3/107-108)
Olayı, İbnü'l-Kayyım'ın sözcükleriyle verelim de 'kaynak sıkıntısı' (!) çekenlerin ufku açılsın:
'Bir harp sonrasında Hz. Peygamber'e: 'Filanca, filanca, falanca şehit oldu' diye tekmil verdiler. O, bunlardan birisi için şöyle dedi: 'Hayır! İşte o dediğiniz kişi şehit olmamıştır. Ben onu cehennemin içinde görüyorum. Sebebi de, kamu mallarından çaldığı bir giysidir.' Hz. Peygamber bunun ardında Hattab oğlu Ömer'i (Hz. Ömer) çağırarak şu talimatı verdi: 'Git, ey Hattab oğlu, git de insanlara şunu duyur: Cennete yalnız ve yalnız müminler gidecektir.' (Ayrıca bk. Müslim, iman bahsi; İbn Hanbel, Müsned, 1/30, 47)
Peygamberimizin Hz. Ömer'e söylediği söz, kamu malı hırsızlarının mümin niteliğini yitirdiklerine kanıt olarak değerlendirilmelidir. Nitekim, Mâûn Suresi'nin söylediği de budur. Peygamberimizin Ömer'e söyledikleri, anılan surenin bir açıklaması gibidir.
İbnü'l-Kayyım devam ediyor:
Hayber seferi sırasında ölen birinden söz ettiklerinde Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
'Arkadaşınızın cenaze namazını siz kılın.'
Bu sözü duyan sahabîlerin yüzü renkten renge girdi. Bunu gören Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
'O arkadaşınız, kamu mallarından bir miktar aşırmıştı. Cenazesini kılmamamın sebebi işte budur.'
Bunun üzerine, sahabîler, ölen adamın eşyasını karıştırıp baktılar; bir de ne görsünler, halkın malından bir deri pabucu aşırmış. (Olay için ayrıca bk. İbn Hanbel; Müsned, 2/213; Ebu Davud, hadis no: 2712; Hâkim, el-Müstedrek, 2/127)
Anlaşılan o ki, Mâûn Suresi çok daha ağır tokatlarla bizi sarsmaya devam edecek.