SeVgİYe Daİr HeRşEy.... Mesaj Detayi Antoloji ...

Gönderen: Kb
Tarih: 19.05.2008 00:35
Konu: İSTİKLAL HARBİ VE 19 MAYIS 1919 TARİHİNİN ÖNEMİ

İSTİKLAL HARBİ VE 19 MAYIS 1919 TARİHİNİN ÖNEMİ


01 AĞUSTOS 1914 tarihinde Almanların Ruslara savaş ilan etmei ile 1 nci Dünya savaşı başlamış ve 1918 yılına kadar tam 4 yıl sürmüştür. Osmanlı İmparatorluğu öncelikle bu savaşın dışında klamak istemesine karşın gelişen olaylar karşısında 24 EKİM 1914 savaşa iştirak etmek durumunda kalmıştır.

Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı imparatorluğu çanakkale savaşında ve kafkasyadaki başarılara rağmen suriyede hicazda suriyede ırakta kaybetmiş. Suriye cephesinin çöküşü ile osmanlı imparatorluğu yenilgiyi kabul ederek 30 EKİM 1918′ de mondros mütarekesi şartlarını kabul etmiştir.

Bu şartlara göre; Osmanlı ordusu terhis edilmiş, silah ve mühimmatlar teslim edilmiş, Müttefik ve ermeni esirler serbest bırakılmış ve kafkasya cephesinde 1914 sınırına geri dönülmüştü, memleketin stratejik önemi olan tünel, demiryolları, boğazlar ittifak devletlerinin kontrolü altında geçmiş. Memleket düşman işgali altındaydı. Memleketimizin dört bir yanı işgal edilmiş ABD, İngilizler, Fransızlar, Ruslar, Ermeniler, Yunanlılar, memleketimizi parsellemiş ve pastadan her biri pay alma hesapları yapmışlardır. Yunan donanmasını izmire gönderilerek işgali ABD, fransız ve ingiliz hükümetlerinin ortak kararı ile olmuştur. Çünki hasta adamın artık kendini koruyacak gücü kalmamıştı. İşte bu sırada Son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin Mustafa Kemal paşayı 9 uncu Ordu komutanı ve Anadolu Genel Müfettişi sıfatıyla Anadolu’ya göndermiştir. Bu seyahet KUVA-İ MİLLİYE hareketinin başlangıcı olmuştur. 19 mayıs 1919 tarihi örgütlenme ve uyanış hareketinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Yok olmak üzere olan bir milletin uyanışı, istiklal mücadelesi ve varoluş savaşının startının verildiği ve osmanlı imparatorluğunun yeniden kendi içinden kuvai milliye hareketini doğurarark istiklal harbini başlatması ve hürriyetine kavuşmasının ilk kıvılcımının atıldığı tarihtir. Bunun için 19 MAYIS 1919 tarihi Türk Milleti için önemlidir.

Bu kuvai milliye hareketi içinde Mustafa Kemal Atatürk,Fevzi Çakmak, İsmet İnönü, Kazım Karabekir gibi türk tarihinin unutulmaz simaları ve isimsiz kahramanları bu milletin varoluş mücadelesi içerisinde üzerine düşen vazifeyi top yekün yaparak İstiklaline kavuşmuş ve yeni oluşum sonucunda genç Türkiyeyi kurmuşlardır.

Mustafa kemal Atatürk ve arkadaşları Ulus devleti anlayışı içerisinde kurmuş oldukları bu devleti günümüzde o yıllarda da olduğu gibi bazı gruplar ile dış mihraklar birlikte hareket ederek fırsatlardan yaralanıp Türkiye Cumhuriyetine saldırmaktadırlar.

Mustafa Kemalk Atatürk diyorki; ” Benim naciz bedenim elbet bir gün toprak olacaktır. Ancak Türkiye cumhuriyeti İlelebet Payidar kalacaktır. ” Atamızın Bu sözünü unutmamalıyız.

Biz bir 19 MAYIS 1919 yaşadık. Millet olarak savaşlarda acılar yaşadık, ölümler gördük, esaretin eşiğinden döndük ve bu cumhuriyeti kurduk. Bu acılar yaşarken bize aç kurtlar gibi saldıran kadın çoluk çocuk demenden öldüren, binlerce km ötelerden gelerek meeleketimizi işgal eden devletler ve o gün Osmanlıya ihanet eden bizi arkamızdan vuran ermeniler bugün kendi yaptıkalrı vahşeti unutarak bizleri katliamlarla suçlamaktadırlar.

Birinci dünya savaşı sonrası işgal altındaki osmanlı tarihinde Yıl 1919 çok önemli bir tarihtir. O tarihe osmanlı işgal altında ve kendini işgal eden devletlere karşı mücadele vermiş diğer taraftan iç isyanlar çıkararak elini zayıflatan içerden düşmanlarla iş birliği halinde olan ermenilerle mücadele etmiştir ve savaşmıştır. Doguda Ruslar ve iş birlikçisi Ermenilerle güneyde Fransızlarla batı da Yunan ve İngilizlerle savaşlar vererek ve düşmanları değişik cepheleren ve memleketimizden püskürterek yeni genç Türkiyenin kuruluş imzasının atıldığı tarihtir. Bunun için önemlidir.

Başka 19 mayıslar yaşamamak ama önemini de unutmamak için 19 mayıs tarihini kutlamalıyız. Yüce Türk Milleti olarak hepimize birlik ve beraberlik ve milli duygularla istiklalimizin kutlu olması dileği ile ve de esaret ten uzak hür, demokratik bir yapı içinde Toplum hayatı diliyorum.