Sevgi Toplumu Grubu Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Osman Şener
Alan:   Grup:Sevgi Toplumu Grubu
Tarih: 21.03.2012 12:53
Konu: ŞAİRLER VE ŞİİR HAKKINDA BAZI HADİSLER

Dünya Şiir Gününüze tebrik ederim. Bu güne yakışır ümidiyle bir alıntı paylaşmak istiyorum.
Selam ve dua ile...

ŞAİRLER VE ŞİİR HAKKINDA BAZI HADİSLER


Şiirle ilgili hadislerin bir bölümünde, konunun ele alınış nedeni Kur'ân'dakiyle aynıdır. Bu hadislerde İslâm'a saldıran şairlerle şiirleri yerilmiş, kötülenmiş; Müslüman şairlerin bunlara karşılık vermeleri teşvik edilmiştir. Örneğin kendisini hicveden şiirler okuyan birisini görünce 'Birinizin içinin irinle dolması, şiirle dolmasından daha iyidir' buyurmuştur. Buna karşılık Ka'b bin Mâlik'i, 'Onları hicvet, çünkü nefsimi elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, senin şiirin onlar için oktan daha etkili ve yaralayıcı olacaktır'; Hassan bin Sabit'i de, 'Onlarla atış, Cebrail seninledir' diyerek teşvik etmiştir. Hz. Peygamber, bu çerçevede şiiri bir savaş aracı olarak değerlendirir: 'Mümin kılıçla olduğu kadar dille de savaşır'.

Şiirle ilgili hadislerin bir bölümünde ise Hz. Peygamber'in şiiri farklı bir düzlemde, salt şiir olarak değerlendirdiği görülür. Bu hadislere göre, 'Şiirde büyüleyen, etkileyen bir güç vardır'. 'Kimi şiirde elbette hikmet vardır' 'Allah'ın sır hazinesi Arş'ın altındadır ve anahtarı şairlerin dilindedir.' Hz. Peygamber, sırf kıskançlığı nedeniyle İslâm'ı kabul etmeyerek Hz. Peygamber'i hicveden şiirler yazan ve böylece Kur'ân'ın eleştirip azarladığı şairler arasına giren Umeyye'nin önceki şiirlerini de “Şiiri mü'min, fakat kalbi kâfir' buyurarak bu düzlemde değerlendirir. Özellikle eski Arap şiirinin önemli bir işlevi vardır. Hz. Peygamber, 'Bir kelimenin anlamını belirlemede tereddüde düşerseniz Kureyş'in eski şiirlerine başvurunuz' buyurarak bu işlevine dikkat çeker. Bu hadis-i şerifle eski Arap şiiri, Kur'ân'ı anlamada müracaat edilecek önemli kaynaklardan biri durumuna getirilmektedir.

Ashabının da, Hz. Peygamber gibi, genel anlamda şiire olumlu yaklaştığı, hatta büyük önem verdiği bilinmektedir. Hz. Ali'den rivayet edilen şiirler bir divan oluşturacak toplama ulaşır. Belleğinde yüz binlerce beyt bulunduğu söylenen Hz. Ayşe şiiri bir eğitim aracı olarak görür, 'Çocuklarınıza şiir öğretiniz; dilleri tatlılaşır' tavsiyesinde bulunur. Bir şiirindeki gayri meşru içerik nedeniyle bir valisini görevden alan Hz. Ömer bile, 'İnsanların sanatları içinde en üstünü şiirdir. İnsan onu ihtiyaç anında takdim eder. Faziletli kalbi şefkatle doldurur, duygulandırır. Alçak kalpleri yatıştırır' diyerek şiirin önemini belirtir.

Şiir, söz sanatlarının en önemlisi ve etkilisidir. Bu özelliği nedeniyle Hz. Peygamber'den bu yana tüm müslümanlar tarafından önemsenmiş, değer verilmiştir. Bu olgu, bir sanat olarak şiirin mübahlığının da tartışılmaz kanıtıdır. Ne var ki konuya tek tek ürünler açısından bakıldığında hüküm değişebilir. Bu durumda belirleyici olan şiirin içeriğidir. İçeriği bakımından gayri meşru bir şiir, mübahlık sınırlarını aşarak haramlar dairesine girmiş sayılır. Bu konuda Şuara sûresi âyetleri Müslümanları aydınlatmakta, onlara yol göstermektedir.

Ahmet ÖZALP - İslam Ansiklopedisi