Sevgi Toplumu Grubu Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Gönül Ersin
Alan:   Grup:Sevgi Toplumu Grubu
Tarih: 14.01.2010 12:22
Konu: Paradigmalarımızın gücü.......

Paradigmalarımızın gücü..
Diyelimki Ankara’nın merkezinde belirli bir yere gitmek istiyorsunuz. Kentin yol haritası, istediğiniz yer ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Ama diyelimki size yanlış harita verildi. Bir baskı hatası yüzünden üzerinde “Ankara” yazılı harita aslında İzmir’in haritası. Boş yere nasıl didineceğinizi, gideceğiniz yere varabilmek için göstereceğiniz çabanın nasıl boşa çıkacağını düşünebiliyormusunuz?
Davranışınız üzerinde çalışabilirsiniz. Daha fazla çaba gösterir, daha çok çalışır hızınızı iki katına çıkarırsınız. Ama bütün bu çabalarınız sizi yalnızca yanlış yere daha hızlı götürür.
Tutumunuz üzerinde çalışabilir, daha olumlu düşünebilirsiniz. Yinde istediğiniz yere ulaşamazsınız. Ama buna aldırış etmeyebilirsiniz. Tutumunuz öylesine olumludurki, nereye giderseniz gidin mutlu olursunuz.
Ne var ki, yinede yolunuzu kaybetmiş olursunuz. Temel sorunun davranış yada tutumunuzla bir ilgisi yoktur. Bu tamamen elinizde yanlış harita bulunmasıyla ilgilidir.
Elinizde Ankara’nun doğru haritası varsa, o zaman çaba önem kazanır. Yolda sizi hüsrana uğratan engellerle karşılaşırsanız, o zaman tutum büyük bir fark yaratabilir. Ancak ilk ve en önemli koşul haritanın doğru olmasıdır.
Hepimizin kafasının içinde bir çok harita vardır. Bunlar iki ana gruba ayrılabilir: şeyleri oldukları gibi gösteren haritalar, yani gerçeklikler; ve şeylerin nasıl olmaları gerektiğini gösteren haritalar, yani değerler. Yaşadığımız herşeyi bu zihinsel haritalara göre yorumlarız.
Ender olarak doğru olup olmadıklarını kendi kendimize sorarız; genellikle bunlara sahip olduğumuzun farkına bile varmayız. Yalnızca gördüğümüz şeylerin gerçekten öyle olduklarını; yada öyle olmaları gerektiğini varsayarız.
Tutumlarımız ve davranışlarımızda bu varsayımlardan doğar. Onları görüş biçimimiz, düşünce ve davranış tarzımızın kaynağıdır.
Paradigma:
-Model ya da kuramsal çerçeve anlamında kullanılabilen bir terimdir.
-Geniş bir düşünsel çerçevedir.
-Belirli bir paradigmanın belirli bir zamandaki geçerliliği, söz konusu paradigmanın genel-kabul edilirliği ile ilintilidir.
Vikipedi Kaynakça: Antropoloji Sözlüğü, Cemal Güzel, 'Paradigma', Kudret Emiroğlu-Suavi Aydın, içinde, Bilim ve sanat Y. Ank.2003. “Bilimsel Devrimlerin Yapısı” Thomas S. Kuhn, Çev. Nilüfer kuyaş, Alan Y. 1982.