Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
Yazı 040 Tövbe Nedir? ? ?
Değerli Dost!
Tövbe nedir?
Dini açıdan baktığında!
Yüce yaratıcının emirlerine muhalif davranışlarının karşılığında göreceğin cezanın korkusu ile aradığın kurtuluş yolunun adıdır.
Dünya ticareti açısından bakıldığında ise mal ve makamımızı, tehdit edip insanı sevenlerinin nazarında küçük düşürücü davranışlara son verme adına yapılan bir öz eleştiridir.
Dini açıdan tövbenin kabulü için uyulması gereken şartlara bakalım.
1- Günahı terk etmek.
2- Pişman olmak.
3- Bir daha yapmama adına bir irade ortaya koymak.
4- İşlenilen günahta kul hakkı var ise helallik istemek.
Hal böyle iken bizleri Allah nezdinde suçlu ve cezalı hale düşüren günahlarımızı çoğunlukla terk etmiyor, işlediğimiz suçtan pişmanlık duymuyor, terk etme noktasında da her hangi bir gayret sarf etmiyor ve işin garip tarafı ise Allah’ın bizi af edip bağışlamasını da umuyor ve bekliyoruz.
Şimdi dünya iş ve ticareti adına tövbelerimizi nasılda kusursuz bir şekilde yerine getiriyoruz ona bakalım.
Bir ticarete teşebbüs ettiğimizde, iş sarpa sarıp zarara gittğinde;
Zararın neresinden dönülürse kardır diyerek;
Hemen o işi feshedip terk ediyoruz.
Sonrada bir değerlendirme ile yahu başka iş mi yoktu ne diye ben bu işe bulaştım diye için için pişmanlık yaşıyoruz.
Ve bir da böyle yaramaz iş mi asla deyip kararlılığımız ortaya koyuyoruz.
Evet dostlar.
Fani ve geçici bir dünyanın ticareti için Fıkıhtaki adı ile tabir caiz ise Nasuh tövbesi yaparken.
Ahiret adına, ahlak ve adalet adına, insaniyet ve İslamiyet adına bizi Allah huzurunda küçük düşüren sevimsiz bir konuma mahkum eden, sonuç itibariyle ebedi bir cehennem mahkumu kılacak olan günahlarımızdan tövbedeki isteksizliğimiz, samimiyetsizliğimiz, bizleri günahlarımızın af edilmesi sonucuna götürebilirmi?
Değerli dostlar!
Hiç günah işlemeyin demiyorum.
Zaten bu mümkün de değil.
Ama mümkün olduğu kadar bilerek veya bilmeyerek az ve zorunlu olmadıkça günah işlememeye harama girmemeye azami dikkat gösterdikten sonra; farkına varınca hemen tövbenin şartlarına riayet ile istiğfar dileyerek bağışlanmayı hak edelim.
Bu konuda yine Alemlere Rahmet Olarak gönderilmiş olan Efendiler Efendisi Hz. Muhammed Mustafa Asv. “VE ETB-İ SEYYİATİL HASENE” (her günahın ardından bir tövbe, her hatanın ardından bir özür, her zararın adından bir iyilik yapınız diyerek.) kurtuluş yolunu, kapısını işaret etmiyor mu? ? ?
Allah hata ve kusurlarının farkında olup af ve mağfireti kazandıran tövbeler ile dergah-i ilahiye iltica eden kullarından eylesin. (AMİN)
Necdet Erem