Öğretmenler Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Sedat Demirkaya
Alan:   Grup:Öğretmenler
Tarih: 02.03.2010 23:04
Konu: e

Eğitimde Yeni Arayışlar...

Eğitim konusunda binlerce eğitim kurumu ve milyonlarca uzman kafa yoruyor.
İdeal bir eğitim nasıl olmalıdır?
Zor soru.
Zor olması çözümsüz olmasından değil, eğitim süreçlerine etki eden faktörlerin çok çeşitli olmasından ve bu faktörlerin sürekli değişmesinden gelmektedir.

Ülkelerin ihtiyaçları farklıdır.
Bu ihtiyaçlar ekonomik, kültürel; ulusal ve yöresel özelliklere göre başkalaşmaktadır.
Toplumun ve iş dünyasının ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterdiği gibi her aşamada bireyin de ilgi ve yeteneklerine göre, istek ve beklentilerine cevap verecek bir arayışlar manzumesi haline bürünmektedir.
Yıllara göre de değişmektedir.

Yeni çağın insanı hangi özelliklerle donanmış olmalıdır?

Gelişmiş Batı ülkelerinin isteği ve hedefi kalın çizgilerle altı çizilmiş bir “ben”dir.
Bazı toplumlar ise altı kalın çizgilerle çizilmiş bir “biz” yaratmak istediler. Her ikisinin de kendi mantığı içinde kalıcı, tutarlı ve başarılı modeller olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan biraz geniş açıdan bakınca bu yaklaşımlara tümüyle teslim olmak da mümkün değil.

Gelişmiş bir“Ben” duygusu ve türlü meziyetlerle donanmış bireyler yetiştiren sistemlerin üstünlükleri ve zayıflıkları vardır elbette.
Tıpkı gelişmiş bir “Biz” duygusu yerleştiren sistemlerin olduğu gibi.

İyi de insan hangi sistemle mutlu ve başarılı olur?
Sistem hangisinde daha az “eğitim zayiatı” verir?
Hatalar daha az yıkıcı olur?
Ve
Başarı hangisiyle daha hızlı kovalanır?

Konu futbol olduğunda nasıl en donanımlı “oyuncu”lardan oluşan bir “takım” arayışına gidiyor ve bir uyum, ahenk yakalamaya çalışıyorsak; eğitimde de amaç bireyin ve toplumun başarısını ve mutluluğunu sağlayan dengeli bir sistem olmalıdır.

Düşünsel berraklık, teknik ve moral değerlerin oranlarında dengelerin gözetilmesi başarının da alt yapısını oluşturacaktır.

Eğitim programlarının daha insana dönük olması, aynı bireyde hem “ben”, hem de “biz” duygusunu geliştirmesi; bireyin ve bireylerin oluşturduğu toplumun esnekliği, zorluklara karşı dayanıklılığı ve organizmanın sağlığı açısından gereklidir kanaatimce.

Ne istediğimizi bilirsek kendimize özgü, kendi ihtiyaçlarımızdan doğan bir sistem kurmak, var olan sistemleri iyileştirmek kolaylaşır.

Ben ve biz değerinde esnek bir oran ve denge amaçlandığında, bu konuda mutabakat sağlandığında sıra çağın ve toplumun ihtiyaçlarıyla bireyin beklentilerine uygun seçenekler üreten bir sistemde “dinamik denge”yi kurmaya gelir ki bu zor değildir.

Sedat Demirkaya