Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
AB'nin 1 Numarasından Türkiye İtirafı
Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Türkiye ekonomisine övgüler yağdırdı. Türkiye'nin kamu borcuna dikkat çekip Avrupa'daki ekonomik krize işaret eden Avrupa'nın 1 numarası Rompuy, 'Sizi çok kıskanıyoruz' dedi.
'AVRUPA BORÇ KRİZİNDE SİZİ KISKANIYORUZ'
'Ülkeniz, AB'nin toplam yurt içi gayri safi milli hasılası bakımından 6 ya da 7'inci ülkesi. Bu da sizi, AB'nin en önemli ekonomik ortaklarından biri haline getiriyor. Aynı zamanda itiraf etmeliyiz ki yüzde 35'lik kamu borcunuzu da özellikle Avrupa'nın borç krizinde olduğu şu günlerde çok kıskanıyoruz. Geçtiğimiz yıl AB ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 150 milyar avroyu buldu. AB, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. Türkiye de, AB'nin en büyük 6'ıncı ticaret ortağı. Dolayısıyla sizin ekonomik durumunuzla yakından ilgileniyoruz.'
1 Mayıs 1959'daki Uşak olaylarının şahidi, zamanın CHP Milletvekili Rıza Salıcı'nın oğlu İrfan Salıcı ve eşi Rabia Salıcı, İsmet İnönü'nün kafasının yarıldığı iddiasının doğru olmadığını söyledi.
Türkiye'yi 27 Mayıs darbesine götüren süreçte önemli bir psikolojik eşik sayılan bu hadisenin, gazetelerde anlatıldığı gibi olmadığı ortaya çıktı.
Cihan Haber Ajansı'na konuşan Rıza Salıcı ve eşi, 'Paşanın kafası yarılmadı, bandajlama olmadı. Birileri gelse, tarihe tanıklık etse diye çok bekledik. Hakikatleri konuşacağım, yalan dolan yok.' dedi.
Söz konusu olaylar, Demokrat Parti'nin askerî darbeyle iktidardan indirilmesinden yaklaşık bir yıl önce yaşandı. Muhalefet lideri İnönü, beraberinde dönemin CHP milletvekilleri Avni Vural, Ali Rıza Akbıyıkoğlu, Adnan Çalıkoğlu ve Rıza Salıcı ile birlikte 50 civarında milletvekiliyle çalışmalar yapmak için Ege Bölgesi gezisi başlattı. İlk durak Uşak'ta 1 Mayıs'ta yaşanan olaylar sebebiyle ziyaret yıllarca çok tartışıldı. Bazı gazeteler, 2 Mayıs'ta gazeteler İnönü'nün kafasının DP'liler tarafından atılan taşlarla yarıldığı ve bandajlandığı haberleriyle çıktı. Türkiye'yi 27 Mayıs darbesine götüren süreçte önemli olan bu hadisenin, gazetelerde yazıldığı gibi olmadığı yıllar sonra anlaşıldı. Olaylarının görgü şahidi Rıza Salıcı'nın oğlu İrfan Salıcı ve eşi Rabia Salıcı, 'Okuduğumuz şeylerin çoğu yalan yanlış. Bu yazıları görünce birileri gelse, tarihe tanıklık etse diye çok bekledik.' diye konuştu.
29-30 Nisan'da İsmet İnönü'yü evlerinde misafir eden, 1 Mayıs Uşak olaylarının hayatta kalan görgü şahidi İrfan Salıcı, şunları anlattı: 'İsmet İnönü'nün, 'Ben Rıza Salıcı'nın evinde rahat ederim.' sözünü duyan rahmetli babam, evimize davet etti. Uşak'a her geldiğinde bizim misafirimiz olurdu. Nisan ayının sonlarında İsmet Paşa Uşak'a geldi. İstasyondan evimize kadar bir jipin üzerinde geldi. O kadar sevgi gösterisiyle karşılandı ki kısa sürede geldiğimiz evimize, binlerce kişinin sevgi gösterileriyle bir saatte zor gidebildik. Paşa bizim evdeyken binlerce insan ziyaret etti. Uşak'a geldiği ilk gün, yoğunluktan dolayı yorulduğu için istirahate çekildi. Ertesi gün okula giden çocuklar, İnönü'yü görmek istedi ve evimizin önünde kalabalık oluşturdular. İnönü, sabah uyandığında Bacakzadeler'in evini ziyaret etmek istedi. (Atatürk'ün Yunan komutanını esir aldığı ev) . O zamanın güvenlik güçleri, bu evi ziyaret etmesine izin vermediler. İnönü'nün kararlılığını görünce Paşa ile birlikte evi ziyarete gittiler ve tekrar bizim eve geldiler.'
Bu arada o gün Uşak'taki protestocu grubun, Kütahya ve Afyonkarahisar gibi yerlerden getirildiği, bir gece önce alkol aldıkları ve istasyon alanına yönlendirildikleri de iddia ediliyor.