MAVERA-Sufi Muhabbet Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Mehmet Yağcı
Alan:   Grup:MAVERA-Sufi Muhabbet
Tarih: 22.10.2012 18:46
Konu: İNTERNETİ DOĞRU KULLANMA KILAVUZU,LÜTFEN OKUYUN

1,İnternette nereye gireceğini bil. Fareyi kalbiyle gezdiren, tıklayan ol ki gözün görsün, gönlün iletişimde kalsın. Kötü yollardan kaçmak, çukura düşmemek için her daim dikkatli ol.

2- Bakışın ibretlik olsun istiyorsan bakma kötü şeylere.

3- Sözün güzel olsun istiyorsan dinleme kötü şeyleri. (Neyin iyi neyin kötü olacağını sana sınırların söyler.)

4- İnternette konuşurken Türkçeyi katletme. Ok, slm, a.s, a.e.o vb kullanımlardan kaçın, kendi diline sahip çık. Türkçeyi tam ve doğru kullanmak için gayret ve mücadele et, arkadaşlarını da uyar.............

5- Konuşmaya başlarken günlük hayatta olduğu gibi selamla başla. Konuşma bitiminde ayrılırken de selamla kapat.

6- Karşındaki seninle gerçekten yüz yüze iletişim halindeymiş gibi konuş. Onunla konuşurken başka işlerle uğraşma, başka sitelerde gezinme. Karşındakini kâale al ki sözlerin onun gönlüne dokunsun, ulaşsın. Ulaşmayan mesaj yarımdır, hatta hiçtir.

.....

7- Bilmediğin ve anlamadığın yerleri sormaktan çekinme. Karşındakiyle dalga geçip bir anlık gönül eğlendirme. Dikkatli, rakik olmak, inceliği kaybetmemek istiyorsan kendine altın bir kural koy. Gerçek kişisin sen, sanal bir karaktere dönüşme.

8- Konuşurken sözlerini uzatma, anlatacağını karşındakini sıkmadan, yormadan az ve öz anlat ve en önemlisi söyleyeceğinin önemli kısmını yüz yüze görüşmeye bırak.

9- Kötü sözlerden, kaba ifadelerden, argo tabirlerden dilini uzak tut, karşındaki arkadaşının böyle konuşmasına da izin verme.

10- Sosyal paylaşıma açık sitelerde kendini teşhir edici yaklaşımlardan uzak dur, özel hayatını başkalarının gözü önüne serme. Kendini kendi özel hayatınla sınırlamayı bil ki bu seni değerli kılan senden bir şey, unutma.

11- Unutma ki herkes seni görür bu önemlidir ama daha önemlisi Allah seni senden iyi görür (hem içini hem dışını) . Amacımız görünen insan olmak değil gören insan olmaksa, kendimizi internet ağlarında unutamayız.

12- İnterneti evinde kendi kişisel odandan ziyade yalnız kalamayacağın alanlarda kullan. İnsan kendisi ile kalınca şeytan ve nefis her dakika peşinde. Bir tıklamalık insan olmamak için kendi sınırlarını hatırla.

13- İnternette harcadığını vaktin karşılığında amel defterine yazılabilecek değerde oradan ne aldığını sorgula.

14- Normalde bir kişinin yüzüne söyleyemeyeceğin şeyleri, netten yaptığın sohbetlerde de söyleme.

15- Sakıncaya davet taşıyan her alandan uzak dur. Unutma ki Allah seni, haramdan önce, “harama yaklaşmak”tan alıkoyuyor.

16- Unutma ki, Peygamber sevgin, internetteki bir “Peygamberi sevenler grubu”na üyeliğinle filan ölçülmez. Seni ümmet yapacak olan sünneti seniye ile olan ünsiyetindir.

17- Kimi yazarlar, şairler, eserler, konular, meseleler hakkında kaynağından bilgi almak yerine, internetteki sözlük ve sairden hızlıca fikir edinmek sana güdük bir bilgi yığını kazandıracak ve seni yarım yamalak bir kültürel soytarıdan başka bir şey yapmayacaktır. Bilginin kaynağı internet değil kitaplardır, kitaplara yönel.

18- Kendi internet ahlakını kendin oluştur. Profilinin gizlilik sözleşmelerine değil kendi içerindeki ahlak yasalarına dayan ve unutma ki Allah sanal alemin de Rabbidir.

19- Davanı internet üzerinden yürütmeye kalkma. Daha doğrusu, davanı sadece internet üzerinden yürütmeye kalkma.

20- Forumlardan ve sosyal paylaşım sitelerinden bir sürü tanıdık elde etmek mümkün. Ama unutma ki her tanıdığın arkadaşın değildir. Her arkadaşın hayırlı arkadaş olmaması gibi.

21- Bir sözlük yahut forum üzerinden bir sanatkar yahut siyasetçiye eleştiri yöneltirken dikkat et. O kişinin ortaya koyduğu eserin yüzde birini bile ortaya koyamamışken, ukalaca onu eleştirme hakkın yoktur.

22- İnternet vasıtası ile her şeye ulaştığını sanabilirsin. Bu mümkün değildir. Mümkün olduğunu bile düşünsek, unutma ki sana ulaştırılan hiçbir değerli bilgi karşılıksız değildir. Ya senden bir şeyler alıyordur yahut o bilgiyi sana ulaştıran kaynak senin aracılığınla bir şeyler alıyordur.

23- Dünya üzerinde, gündelik hayatta bir insan, bir karakter yahut şahsına münhasır birisin. İnternette ise tüketici, kullanıcı yahut sınırları belli, şekli bir simgede veya fotoğrafta toplanmış, hikmeti bir sayfalık bilgide toplanmış bir profilsin.

24- Her internet tüketicisi internette tükenmeye mahkumdur. Sen üretmeye çabalayan bir insan ol. Kimliğin internet kullanıcısı olmaktan ibaret kalmasın.

25- İnternete konan kişisel bilgiler, olduğun değil olmak istediğin kişiyi işaret eder. Büyük çoğunluk gibi alımlı çalımlı ve yalandan ibaret bilgilerle kişisel profilini oluşturma.