MAVERA-Sufi Muhabbet Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Adem Kılıç
Alan:   Grup:MAVERA-Sufi Muhabbet
Tarih: 22.04.2012 12:02
Konu: Yn: Yn: [mavera-sufi-muh..]

Bismillahirrahmanirrahim

Vâsıle İbnu'l-Eska (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki:

“Kardeşine karşı şamata yapma. Allah ona afiyet sana da bela verir.”

(Tirmizi, Kıyamet 55)

Bismillahirrahmanirrahim

Cenab-ı Hak (c.c) , Muhammed 19. ayetinde mealen şöyle buyuruyor:

Bil ki Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. Hem kendinin, hem de inanmış erkek ve kadınların günahlarının bağışlanmasını dile! Allah, gezip dolaştığınız yeri de, içinde kalacağınız yeri de bilir.

Kadere imân, imânın erkânındandır.
Yani,
'Her şey Cenâb-ı Hakkın takdiriyledir.'
Kaderin her şeyi güzeldir, hayırdır.
(Kim kadere İmân ederse kederden emîn olur)
Bediüzzaman

İlahî Ente rabbî

Ey insan! Senin elinde gayet zayıf, fakat seyyiâtta ve tahribâtta eli gayet uzun ve hasenâtta eli gayet kısa cüz-i ihtiyârî nâmında bir irâden var. O irâdenin bir eline duâyı ver ki, silsile-i hasenâtın bir meyvesi olan Cennete eli yetişsin ve bir çiçeği olan saadet-i ebediyeye eli uzansın. Diğer eline istiğfarı ver ki, onun eli seyyiâttan kısalsın ve o şecere-i mel'unenin bir meyvesi olan zakkum-u Cehenneme yetişmesin.
Demek, duâ ve tevekkül meyelân-ı hayra büyük bir kuvvet verdiği gibi, istiğfar ve tevbe dahi meyelân-ı şerri keser, tecavüzâtını kırar.
Dua-i Veysel Karanî
Allah'ım! Sen benim Rabbimsin, ben ise Senin bir kulunum. / Sen herşeyi yaratan Hâlık'sın, ben ise Senin bir mahlûkunum.
Sen rızık veren Rezzâk'sın, ben ise Senin rızkınla beslenen bir merzûkunum. / Sen mülk sahibi Mâlik'sin, ben ise Senin kölen olan memlüküm.

Sen gerçek izzet sahibi olan Azîz'sin, ben ise âciz ve zelilim. / Sen hazîneleri bitmeyen zenginlik sahibi Ganî'sin, ben ise Senin ihsanına muhtaç fakr-ı mutlak içinde bir fakirim.

Sen gerçek hayat sahibi Hayy'sın; ben ise, Senin hayat verişin olmasa, bir ölüyüm. / Sen varlığı ebedî olan Bâkî'sin, ben ise gelip geçici bir fânîyim.

Sen sonsuz izzet ve şeref sahibi Kerîm'sin, ben ise zillet ve kötülükler içinde bocalayan bir leîmim. / Sen sonsuz ihsan sahibi Muhsin'sin, ben ise günah ve kötülük işleyen bir âsiyim.

Sen günahları bol bol bağışlayan Gafûr'sun, ben ise bir günahkârım. / Sen sonsuz azamet ve büyüklük sahibi Azîm'sin, ben ise küçük ve değersiz bir hakîrim.

Sen gerçek kudret ve kuvvet sahibi Kavî'sin, ben ise sınırsız acz içinde bir zaifim. / Sen bağış ve ihsanı veren Mu'tîsin, ben ise lûtuf ve ikramına muhtaç bir dilenciyim.

Sen her türlü zarar ve korkudan uzak Emîn'sin, ben ise maddî ve mânevî korkular içinde biriyim. / Sen cömertlik sahibi Cevâd'sın, ben ise Senin cömertliğine muhtaç bir miskinim.

Sen kullarının duâlarına cevap veren Mucîb'sin, ben ise ise Sana yalvaran duâcıyım. / Sen şifâ veren Şâfî'sin, ben ise türlü türlü dertlere mübtelâ bir hastayım.

Öyleyse ise Sen benim günahlarımı affet, hatâlarımı bağışla, hastalıklarıma şifâ ver, ey bütün kemâl sıfatlarla muttasıf olan Allah, ey her şeye bedel, her şeye yeten Kâfi, ey mahlûkatını besleyip büyüten ve mânilerini def' eden Rab, ey va'dini mutlaka yerine getiren Vâfi, ey kullarına pek şefkatli olan Rahîm, ey maddî ve mânevî hastalıklara şifa veren Şâfî, ey ikram ve ihsânı bol olan Kerîm, ey belâ ve musîbetleri def' edip âfiyet veren Muâfi! Benim bütün günahlarımı bağışla, her türlü hastalığa karşı bana âfiyet ver, beni ebediyen rızâna mazhar eyle. Bunu rahmetinle ihsân eyle ey Erhame'r-Râhimîn.

Sükûn ve sükûnet, atâlet, yeknesaklık, tevakkuf, bir nevi ademdir

Sual: Cenâb-ı Hak musibetleri veriyor, belâları musallat ediyor. Hususan masumlara, hattâ hayvanlara bu zulüm değil mi?
Elcevap: Hâşâ! Mülk Onundur; mülkünde istediği gibi tasarruf eder. Hem acaba, san'atkâr bir zat, bir ücret mukabilinde seni bir model yapıp, gayet san'atkârâne yaptığı murassâ bir libası sana giydiriyor; hünerini, maharetini göstermek için kısaltıyor, uzaltıyor, biçiyor, kesiyor, seni oturtuyor, kaldırıyor. Sen ona diyebilir misin ki, 'Beni güzelleştiren elbiseyi çirkinleştirdin; bana oturtup kaldırmakla zahmet verdin'? Elbette diyemezsin. Dersen divanelik edersin.

Aynen öyle de, Sâni-i Zülcelâl göz, kulak, lisan gibi duygularla murassâ, gayet san'atkârâne bir vücudu sana giydirmiş. Mütenevvi esmâsının nakışlarını göstermek için seni hasta eder, mübtelâ eder, aç eder, tok eder, susuz eder, bu gibi ahvalde yuvarlatır. Mahiyet-i hayatiyeyi kuvvetleştirmek ve cilve-i esmâsını göstermek için, seni böyle çok tavırlarda gezdiriyor. Sen eğer desen, 'Beni niçin bu mesâibe mübtelâ ediyorsun? ' Temsilde işaret edildiği gibi, yüz hikmet seni susturacak.
Zaten sükûn ve sükûnet, atâlet, yeknesaklık, tevakkuf, bir nevi ademdir, zarardır. Hareket ve tebeddül vücudtur, hayırdır. Hayat, harekâtla kemâlâtını bulur, beliyyat vasıtasıyla terakki eder. Hayat, cilve-i esmâ ile muhtelif harekâta mazhar olur, tasaffî eder, kuvvet bulur, inkişaf eder, inbisat eder, kendi mukadderâtını yazmasına müteharrik bir kalem olur, vazifesini ifa eder, ücret-i uhreviyeye kesb-i istihkak eder.

Lügatçe;
murassâ: Kıymetli taşlarla, sırmalarla süslenmiş-Mütenevvi: çeşitli-mübtelâ: Alışkanlık kazanmış; tutkun, düşkün, dertli, hasta, başı sıkıntılı, rahatsız, belâlı-Mahiyet-i hayatiye: Hayatın özü, mâhiyeti, aslî yapısı-mesâib: musibetler-sükûn ve sükûnet: Sâkinlik, durgunluk, rahatlık, hareketsizlik-atâlet: Boş durma, tenbellik, işsizlik, yılgınlık-yeknesaklık: Devamlı aynı halde olmak, değişmeden, monotonluk-tevakkuf: Durma, duraklama-adem: Yokluk-tebeddül: Değişiklik, değişim-vücud: Var olmak, mevcut olmak-beliyyat: Belâlar-terakki: Yükselme, ilerleme-cilve-i esmâ: Allah`ın isimlerinin tecellî etmesi, cilvesinin görünmesi-tasaffî: saflaşmak, arı olma-inbisat: Genişleme, yayılma; sevinçli ve neşeli olma-müteharrik: Hareketli-kesb-i istihkak: Hak kazanma, lâyık olma, müstehak olma.