Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
Ümmetin Hz. Resulullahın (a.s.m.) soyu için ettiği dua tam kabul olunmuştur
Teşehhüd âhirinde,
(Allah'ım, İbrahim'e (a.s.) ve İbrahim'in (a.s.) nesline rahmet ettiğin gibi, Muhammed'e (a.s.m.) ve Muhammed'in (a.s.m.) nesline de rahmet et)
'deki teşbih, teşbihlerin kaidesine uygun gelmiyor. Çünkü, Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm, İbrahim Aleyhisselâmdan daha ziyade rahmete mazhardır ve daha büyüktür. Bunun sırrı nedir?
Hazret-i İbrahim Aleyhisselâm, gerçi Hazret-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâma yetişmiyor. Fakat onun âli, enbiyadırlar. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmın âli, evliyadırlar. Evliya ise, enbiyaya yetişemezler. Âl hakkında olan bu duanın parlak bir sûrette kabul olduğuna delil şudur ki:
Üç yüz elli milyon içinde, âl-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmdan yalnız iki zâtın, yani Hasan (r.a.) ve Hüseyin'in (r.a.) neslinden gelen evliya ekser-i mutlak hakikat mesleklerinin ve tarikatlarının pîrleri ve mürşidleri onlar olmaları
(Ümmetimin alimleri İsrâiloğullarının peygamberleri gibidir)
hadisinin mazharları olduklarıdır. Başta Câfer-i Sâdık (r.a.) ve Gavs-ı Azam (r.a.) ve Şah-ı Nakşibend (r.a.) olarak herbiri, ümmetin bir kısm-ı âzamını tarik-i hakikate ve hakikat-i İslâmiyete irşad edenler, bu âl hakkındaki duanın makbuliyetinin meyveleridirler.
Lügatçe;
Teşehhüd: Şehâdet getirmek. Namazda #tahiyyat#`ın oturarak okunması-teşbih: Benzetmek, benzetilmek; benzetiş-âl:soy, taallükat, evlat- enbiya: Peygamberler-kısm-ı âzam: Büyük bir bölüm-tarik-i hakikat: Gerçeğe, hakikate götüren yol-irşad: Doğru yolu gösterme; gafletten uyandırıp hidâyet yolunu gösterme.