Gruplarınızı Görmek İçin Üye Girişi Yapın
Yağmur, bulut, gök gürültüsü Allah'ı tesbih ediyor
Ey şiddet-i zuhurundan gizlenmiş ve ey azamet-i kibriyasından ihtifa etmiş olan Kadîr-i Zülcelâl, Ey Kâdir-i Mutlak,
Kur'ân-ı Hakîmin dersiyle ve Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın tâlimiyle anladım: Nasıl ki gökler, yıldızlar Senin mevcudiyetine ve vahdetine şehadet ederler. Öyle de, cevv-i semâ, bulutlarıyla ve şimşekleri ve ra'dları ve rüzgârlarıyla ve yağmurlarıyla, Senin vücub-u vücuduna ve vahdetine şehadet ederler.
Evet, câmid, şuursuz bulut, âb-ı hayat olan yağmuru, muhtaç olan zîhayatların imdadına göndermesi, ancak Senin rahmetin ve hikmetinledir; karışık tesadüf karışamaz.
Hem elektriğin en büyüğü bulunan ve fevâid-i tenviriyesine işaret ederek ondan istifadeye teşvik eden şimşek ise, senin fezadaki kudretini güzelce tenvir eder.
Hem yağmurun gelmesini müjdeleyen ve koca fezayı konuşturan ve tesbihatının gürültüsüyle gökleri çınlatan ra'dat dahi, lisan-ı kâl ile konuşarak Seni takdis edip, rububiyetine şehadet eder.
Hem zîhayatların yaşamasına en lüzumlu rızkı ve istifadece en kolayı ve nefesleri vermek ve nüfusları rahatlandırmak gibi çok vazifelerle tavzif edilen rüzgârlar dahi, cevvi âdeta bir hikmete binaen 'Levh-i Mahv ve İsbat' ve 'yazar, ifade eder sonra bozar tahtası' suretine çevirmekle, Senin faaliyet-i kudretine işaret ve Senin vücûduna şehadet ettiği gibi, Senin merhametinle bulutlardan sağıp zîhayatlara gönderilen rahmet dahi, mevzun, muntazam katreleri kelimeleriyle senin vüs'at-ı rahmetine ve geniş şefkatine şehadet eder.
Lügatçe;
şiddet-i zuhur: gözün görme kabiliyetinin üzerinde gözükme-azamet-i kibriya: Allah’ın büyüklüğünün kuşatıcı olması, devamlı ve sonsuz derece yüce olması-ihtifa: Gizlenme. Saklanmak-cevv-i semâ: Hava âlemi, atmosfer-ra'd: Gök gürültüsü-câmid: Cansız-fevâid-i tenviriye: Aydınlatmada kullanılmasından elde edilen faydalar-nüfus: Nefisler, canlar-tavzif: Görevlendirme, vazifelendirme-Levh-i Mahv ve İsbat: Bir tabirdir. Levh: Görünen ve ibret verici bir vaziyeti ifade eder. Mahv ise; o vaziyetin birden ortadan kalkması, mahvolmasını ifade eder. Gökyüzü bulutlarla kaplı, şimşek çakar, yağmur yağar bir levha halinde iken birden hava açılır, hiç bir şey yokmuş gibi, eski manzarayı mahvolmuş hâlde görürüz. Bu hale mahv diyoruz. Kudret-i İlâhî ile tekrar aynı eski hale gelmesi, havanın yağmurlu, bulutlu, şimşekli manzarasına dönmesi keyfiyyetine de İsbât diyoruz. Cenâb-ı Hakk'ın tekrar mahlukatı dirilteceğine bir işâret olarak bu vaziyete de İsbat deniyor, Cenab-ı Hak levhayı yazıyor, bozuyor-vüs'at-ı rahmet: Cenab-ı Hakk`ın rahmetinin her şeyi kuşatmesı.
GÜLİSTAN
Namazın mânâsı, Cenâb-ı Hakkı tesbih ve tâzim ve şükürdür.
Yani, celâline karşı, kavlen ve fiilen 'SübhanAllah' deyip takdîs etmek;
hem, kemâline karşı lâfzen ve amelen 'Allahu Ekber' deyip tâzim etmek;
hem, cemâline karşı kalben ve lisânen ve bedenen 'Elhamdulillah' deyip, şükretmektir.
Bediüzzaman
tesbih: Allah’ı her türlü noksan ve kusurdan yüce tutarak şanına layık ifadelerle anma
tâzim: Allah’ın sonsuz azamet ve büyüklüğünü dile getirme
celâl: haşmet, ihtişam, yücelik
kavlen: sözle
fiilen: fiil ve davranışla
Sübhanallah: “Allah her türlü eksiklikten sonsuz derecede yücedir” anlamında bir tesbih
takdis: Allah’ın her türlü eksiklik ve çirkinlikten yüce olduğunu ilân etme
kemâl: kusursuzluk, mükemmellik
lâfzen: sözlü olarak
amelen: davranışla
tâzim: Allah’ın sonsuz azamet ve büyüklüğünü dile getirme