MAVERA-Sufi Muhabbet Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Adem Kılıç
Alan:   Grup:MAVERA-Sufi Muhabbet
Tarih: 08.06.2011 15:27
Konu: Yn: [mavera-sufi-muh..]

Dostların samimi duası hastaya şifa oluyor

Duanın insan psikolojisi ve fizyolojisinde pozitif değişiklikler yaptığı biliniyor. Ama bir başkasının duası ne kadar etkili? Prof. Dr. Yavuz Şahin, Sızıntı dergisinin son sayısında başka birisinin hasta insanlara yaptıkları duaların etkilerine ve yapılan araştırmalara yer veriyor. Gıyabi yapılan duaların olumlu sonuçlarına dikkat çekiyor.

Dua tedavide tesirli mi? Bir başkasının duası tedavide faydalı olur mu? Hastalıklara karşı dua etmek, Allah'tan şifa dilemek tedavi sürecini hızlandırıyor mu? Tıp dünyasında yapılan araştırmalar, duanın insan psikolojisi üzerinde olumlu değişimlere yol açtığını ortaya koyuyor. Hasta kişinin dua etmesi kadar hastaya dua edilmesi de araştırmalara konu olmuş durumda. Prof. Dr. Yavuz Şahin, Sızıntı dergisinin haziran sayısında duanın iyileşmenin etkileri üzerinde duruyor.

Şahin, San Francisco General Hospital'da Koroner Kalp Bakım Ünitesi'ndeki 393 kalp hastasına bir başkasının dua etmesinin nasıl bir tesirde bulunduğunun araştırıldığını, hastanenin dışında bulunan duacıların, hastalar taburcu oluncaya kadar duaya devam ettiklerini aktarıyor. Dua edilen grubun diğer gruba göre daha az kalp tıkanıklığı gösterdiği, daha az antibiyotik tedavisine ve idrar söktürücüye ihtiyaç duyduğu, daha az zatürreye yakalandığı ve daha az oksijene ihtiyaç duyduğu ortaya çıkıyor…

Yavuz Şahin, Duke Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada anjiyo operasyonu geçiren kalp hastalarının bir kısmı için gıyaplarında dua edildiğini, dua edilmiş hastalarda komplikasyon oranlarının daha az, hastaneden çıktıktan sonraki altı ay içinde ölüm nispetinin de daha düşük çıktığını belirtti. Dindar insanların cerrahi müdahalelerden sonra iyileşme nispetinin, dindar olmayanlara göre daha fazla olduğunu aktaran Şahin, 'Kalbinden cerrahi operasyon geçiren yaşlı erkek hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada, dini vazifelerini düzenli yerine getirenlerde, getirmeyenlere göre ameliyat sonrası hastanede kalma süresinin yüzde 20 daha az olduğu görülmüş.' diyor. Kansas St. Luke's Hastanesi'nde beş din adamınca, hastanede tedavi gören 990 kalp hastasının 466'sına dua edilirken, kendileri için dua edilen hastaların dua edilmeyenlere nazaran yüzde 11 nispetinde daha çabuk iyileştiği ve rahatsızlık belirtilerinin azaldığı gözlemlenir.
Prof. Dr. Şahin, bu çalışmada hastaların kendilerine dua edildiğini bilmediklerine, dua edenlerin de hastaları tanımadıklarına dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Yavuz Şahin, 'Bu araştırmalar, Allah'a içtenlikle bağlanan, samimi olarak dua ve ibadet yapan insanların, bedenen ve ruhen daha sağlıklı olduğunu göstermektedir.' diyor.