MAVERA-Sufi Muhabbet Mesaj Detayi Antoloji.com

Gönderen: Adem Kılıç
Alan:   Grup:MAVERA-Sufi Muhabbet
Tarih: 20.09.2013 00:33
Konu: Yn: Yn: [mavera-sufi-muh..]

Farkında olmadığımız muhteşem bir hazine: Hacet Namazı
Sizi mutsuz eden büyük bir derdiniz mi var?
Ulaşmak istediğiniz muhteşem bir idealin peşine mi düştünüz?
Huzursuzluk, ailenizin ayrılmaz bir parçası mı oldu?
Birisi kalbinizi mi kırdı?
Önemli bir sınava mı gireceksiniz?
Günü gelmiş bir borcunuzu hâlâ ödeyemediniz mi?
İşsiz misiniz? İşten mi atıldınız? İşinizde bir türlü arzuladığınız başarıyı yakalayamadınız mı?
İyi bir evlilik mi istiyorsunuz? Çocuğunuz mu olmuyor?
Bunlardan çok daha önemli yüce gayeler uğruna çaba harcıyor, insanlığa İslâm’ı ve Kur’an’ı anlatmak için çırpınıyor, bir dizi plan ve program yapıyorsunuz. Ancak bir tarafta önünüze konan engeller, diğer tarafta gerçekleştirmeyi istediğiniz manevî projeler var. Bilhassa İslâm âleminin maruz kaldığı acılar, ıstıraplar, saldırılar, tuzaklar yüreğinizi yakıyor.
Maddî manevî, küçük büyük, dünyevî uhrevî bütün dertleriniz veya arzularınız için kılacağınız muhteşem bir namaz var: Hacet namazı.
Elbette bir kul olarak sebeplere sarılacak, üzerinize düşeni yapacaksınız. Ama bazen olur ki, sebepler tükenir ya da etkisiz kalır, bütün yollar denenir, çareler biter, ne yapacağını bilememenin ıstırabıyla yapayalnız kalırsınız. Artık kalbiniz kederli, gözünüz yaşlı hüzün denizinde yüzerken hacet namazı sizi sahile çıkaracak bir can simididir.
Hz. Enes’in hacet namazı
İşte bu muhteşem fırsatı değerlendirenlerden birisi olan Hz. Enes (r.a.) harika bir sonuç alır.
Bir yaz günü Hazret-i Enes’e bahçıvanı gelerek, yağ­mur yağmadığından ve bahçenin kuruduğundan yakındı.
Bu haber üzerine Hazret-i Enes, Resulullah’ın (a.s.m.) “Herhangi bir ihtiyacı olan kimse iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah’a dua etsin” şeklindeki “hacet namazı” tavsiyesini hatırladı.
Su isteyerek abdest aldı ve namaza durdu. Selam verdikten sonra bahçıvanına:
– Gökyüzünde bir şey görebiliyor musun, diye sordu. Bah­çıvan:
– Göremiyorum, dedi. Enes, tekrar içeri girip namaz kılmaya devam etti.
Birkaç kez bahçıvana:
– Gökyüzünde bir şey görebiliyor musun, diye sorunca adam:
– Kuş kanadı gibi bir bulut görüyorum, dedi.
Bunun üzerine Enes, namazını ve duasını sürdürdü. Az sonra bahçıvan Hazret-i Enes’in yanına girdi ve:
– Gök bulutla kaplandı ve yağmur yağmaya başladı, dedi. Bunun üzerine Hazret-i Enes:
– Haydi, ata bin de yağmurun nerelere kadar yağdığına bak, dedi.
Bahçıvan etrafı dolaştığında, yağmurun sadece Hazret-i Enes’in büyük bahçesine yağdığını gördü. (İbn-i Sa’d, et-Tabakâtü’l-Kübrâ, c. 7: 21-22)
Sıkıntılı anda hacet namazı
İşte tüm sıkıntılı zamanlarımızda uygulayabileceğimiz bir başka örnek:
Sahabelerden Ebû Mı’lâk (r.a.) isminde ticaretle uğraşan bir zat vardı. Bir defasında ticaret için yolculuk yapıyordu. O zamanlarda yol güvenliği yoktu. Bu yüzden karşısına silahlı bir eşkıya çıktı.
– Neyin varsa çıkar, seni öldüreceğim, dedi. Bu tehdit karşısında Ebu Mı’lâk:
– Maksadın mal almaksa al, dedi. Hırsız ise, malı almakla birlikte izini de kaybettirmek istiyordu:
– Ben sadece senin canını istiyorum, dedi. Ebu Mı’lâk:
– Öyleyse bana izin ver namaz kılayım, dedi. Hırsız:
– İstediğin kadar namaz kıl, deyince Ebu Mı’lâk namaz kıl­dı ve şöyle dua etti:
– Ey kalplerin sevgilisi! Ey yüce arşın sahibi! Ey her dilediğini yapan Allah’ım! Ulaşılmayan izzetin, kavuşulmayan sal­tanatın ve arşını kaplayan nurun hürmetine beni şu adamın şerrinden korumanı istiyorum! Ey imdada koşan Allah’ım, yetiş imdadıma!
Ebu Mı’lâk, bu duayı üç defa tekrarladı. Duasını bitirir bitirmez, silahlı bir atlının hızla yaklaştığını gördü. Atlı, hırsızı bir mızrak saplayarak öldürdü. Sonra da Ebu Mı’lâk’a döndü. Allah’ın lütfuyla kurtulan sahabe:
– Kimsin sen? Allah seninle bana yardım etti, diye şaşkınlıkla sorunca atlı kişi şu cevabı verdi:
– Ben dördüncü kat gökteki meleklerdenim. İlk duanı yapınca gök kapılarının çatırdadığını işittim. İkinci defa dua edince, gök ehlinin senin kurtulman için feryat ettiğini işittim. Üçüncü defa dua edince, “Zorda kalan biri dua ediyor! ” denildi. Bunu duyunca Allah’tan, hırsızı öldürmek için beni görevlendirmesini istedim. Allah da kabul etti ve yardımına geldim. Şunu bil ki abdest alıp dört rekât namaz kılan ve bu duayı yapan kimsenin, zorda olsun veya olmasın duası kabul edilir. (İbn-i Hacer, el-İsabe, c. 4: 182)
Hacet namazı kılarak bir derdinden kurtulan veya muradına kavuşan çok kimse vardır. Elbette bu örneklerin hepsi, yukarıdaki gibi çok harika olmayabilir. Çünkü, hacet namazından alacağımız verimin derecesi, ihlas, huşu, ıztırar hâli, yakinimiz ile Allah’ın takdir ve hikmetine göre değişir.
Hacet namazı nasıl kılınır?
Hacet namazı, yatsı namazından sonra iki, dört ya da on iki rekât olarak kılınır. Hz. Peygamber'den gelen bir rivayete göre hacet namazının ilk rekâtında Fatiha’dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî, diğer rekâtlarda Fatiha’dan sonra sırasıyla birer defa İhlas, Felak ve Nas sureleri okunur.
Hacet namazı bitince Allah'a hamd ve sena, Resulullah'a salat ve selamdan sonra bir hacet duası okunması sünnettir. Çeşitli hacet duaları vardır. Bunlardan birisi şudur:
'Allahümme innî es’elüke tevfîka ehli’l-hüdâ ve amele ehli'l-yakîni ve munâsehete ehli't-tevbeti ve azme ehli-s-sabri ve cidde ehli'l-haşyeti ve talebi ehli'r-rağbeti ve teabbüde ehli'l-vera'i ve irfâne ehli'l-ilmi hattâ ehâfek. Allahümme innî es'elüke mehâfeten tahcizünî an masiyetike hatta a'mele bi ta'atike amelen estehikku bihi rıdâke ve hattâ unâsihake bi't-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlise leke'n-nasîhate hubben leke ve hattâ etevekkele aleyke fi'l-umûri ve husni zannin bike. Subhâne hâliki'n-nûr.'
Bu duanın anlamı şu şekildedir:
'Allah'ım, Senden hidayet ehlinin başarısını, yakin ehlinin amellerini, tövbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, huşu ehlinin ciddiyetini, rağbet ehlinin talebini, vera ehlinin ibadetini, ilim ehlinin irfanını isterim ki, Senden gereği gibi korkayım. Allah'ım, Senden öyle bir korku isterim ki, o beni Sana isyandan menetsin; ta ki, Sana itaat ile öyle amel edeyim ki, onunla Senin rızana ereyim; Senden korkarak tövbeyle sana döneyim; sırf Senin sevgini kazanmak için halis nasihat edeyim; her işte Sana güvenip Sana dayanayım; Sana güzel zan besleyeyim. Nurun yaratıcısı Allah'ı tesbih ederim.'
Hacet duasını okuduktan sonra Allah'tan ihtiyacımızın giderilmesi yolunda dilekte bulunmalıyız. Duaları okurken, çektiğimiz acının tesiriyle tamamen Allah’a yönelmeli, çok samimi bir şekilde yalvarmalı, hâlimizi düşünerek gözyaşı dökmeliyiz.
Hacet namazının ne zaman, nasıl kılınacağı ve ne okunacağı hususunda kendi halet-i ruhiyenize göre davranabilirsiniz. Bazı sıkıntılar ve istekler anlıktır. Mesela, bir haksızlığa uğradınız, bir eşyanız kayboldu, merak ettiğiniz bir kimseden haber alamadınız, acil yatırmanız gereken bir borcunuz var… Bu durumlarda hemen abdest alıp hacet namazı kılıp dua edebilirsiniz.
Eğer geniş zamana yayılan bir derdiniz veya arzunuz varsa, mesela, üniversite sınavını kazanmak, çocuğunuzun veya eşinizin ıslahını istemek, iyi bir iş bulmak, çok ağır borçlardan kurtulmak, uzun süren bir hastalık için şifa istemek ve benzeri durumlarda yatsı veya teheccüt namazından sonra kılabilirsiniz.
Bilhassa ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılardan ve İslam âleminin maruz kaldığı mağlubiyet ve zilletten kurtulması, hak ve hakikatin dünyaya hâkim olması için kılınacak hacet namazlarının 40 gün veya daha fazla bir süreye yayılması gerekir.
Allah’ın rahmet kapısını tıklatın
Hacet namazında etkili olan en mühim unsur kişinin halet-i ruhiyesi, namazının ve duasının kalitesidir. Size acı veren derdiniz yüreğinizi dağlarken, ulaşmak istediğiniz arzunuz her an aklınızdayken, çaresizliğinizi ve kimsesizliğinizi hissettiğiniz anda hacet namazıyla Allah’ın rahmet kapısını çalın. Çünkü, O her şeyin sahibi, yaratıcısıdır, bütün düğümler O’nun iradesiyle çözülür, bütün dertlerin dermanı O’ndadır, bütün işlerin dizgini O’nun kudretindedir, O merhametlilerin en merhametlisidir.
Hacet namazında ve tüm nafile namazlarda, rükuda, rukudan kalkınca, secdede, iki secde arasında, oturuşlarda tesbih ve tahiyyatı okuduktan sonra Kur’an’daki dua ayetlerini okuyabilirsiniz. Özellikle Kur’an’da geçen peygamber duaları çok önemlidir. Mesela, başta Peygamber Efendimiz (s.a.v.) olmak üzere Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. Eyyûb, Hz. Yunus, Hz. İbrahim, Hz. Zekeriya, Hz. Yakup, Hz. Yusuf (aleyhimüsselam) gibi peygamberlerin dualarını okurken, onların hâllerini hatırlayarak, duaların manalarını düşünerek, Rabbimizin şefkat ve merhametine sığınırsak duamız kabul olabilir. Yine Kur’an’da “Âmenerresulü”de geçtiği gibi, “Rabbenâ” veya “Rabbî” ile başlayan ayetler dua ayetleri olduğu için bunların manasını düşünerek okuyabiliriz.
Çünkü, Rabbimiz, “De ki: Duanız olmazsa Rabbim katında ne ehemmiyetiniz var? ” (Furkan:77) buyuruyor. Yine “Dua edin, cevap vereyim” (Mümin:60) diyor. Ayrıca şu ayet duanın namazla desteklenmesini ve birlikte yapılmasını emrediyor:
“Ey iman edenler! Allah’tan sabırla ve namazla yardım isteyin. Şüphesiz ki, Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara:153)
Demek ki, en başta beş vakit namaz kılarak dua etmek gerektiği gibi, özel durumlar ve olağanüstü sıkıntılarda da o duruma uygun namazlar kılmalıyız. Hacet, tesbih, yağmur, istihare namazları; dua ile namazı birleştiren muhteşem ibadetlerdir.
Hacet namazıyla hakkıyla değerlendiremiyoruz
Biz müminlerin hacet namazı gibi benzersiz bir hazinesi olmasına rağmen hakkıyla değerlendirmiyoruz. Beş vakit namaz kılan birçok kimse hacet namazını ya hiç kılmamış ya da çok az kılıyor. Oysa hacet namazında çektiğimiz acıdan ve taşıdığımız arzudan kaynaklanan bir “acz, fakr ve yakin” hâli vardır. İnsan bu durumlarda kendisini çok aciz, çok muhtaç, çok kimsesiz, çok çaresiz hisseder. Tam bir huşu, dikkat, iştiyakla Rabbine yönelir. Belki de musibet ve belaların, büyük hedef ve ideallerin mümine bakan en önemli kazancı, insanın bütün zerreleriyle ve duygularıyla Allah’a yalvarmasıdır.
Yaptığımız bir ankete katılan müminlerin yüzde 47’si “hacet namazını hiç kılmadığını” söylemiştir. (Kaynak: www.namazladirilis.com) Oysa bu insanlar, nice amansız derdi veya kavuşmak istediği bir hedefi için birçok kapıyı çalıyor, birçok sebebe başvuruyor, bir yığın masraf ediyor. Elbette kendine düşen vazifeyi yaparak Allah’a hacet namazıyla yönelmek, muhteşem bir hazineden istifade etmek demektir.
Başkası için hacet namazı kılınabilir
Kişi kendi adına hacet namazı kılıp dua edebildiği gibi, bir mümin kardeşinin amacının gerçekleşmesi için de namaz kılıp dua edebilir. Bu bir dua olduğu için kişi mümin kardeşinin derdini kendi derdi kabul edip onun için dua edebilir. Bunun dinen bir sakıncası olmadığı gibi, büyük sevap da kazandırır. Çünkü, hadislerde buyrulduğu gibi, “Mümin kardeşine dua eden kişiye melekler dua eder”, “Kim bir mümin kardeşinin ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir.”
Bilhassa eşiniz, kardeşiniz, anne babanız veya arkadaşınız için hacet namazı kılıp dua edebilirsiniz.
İnşallah kendiniz veya başkası için kıldığınız hacet namazı ve yaptığınız duadan sonra harika sonuçlar göreceksiniz.
Davetlisiniz…

Zamanımızın büyük alimi Bediüzzaman Said Nursi’nin manevi mirası Risale-i Nur eserlerinin daha iyi anlaşılmasına yönelik düzenlediğimiz sempozyumların 10.su 22-24 Eylül 2013 tarihinde İstanbul’da yapılacaktır. Sempozyuma gelen 500 çalışma arasından seçilen 100′ ü aşkın tebliğ, 40 ülkeden gelecek olan farklı din ve kültüre mensup akademisyenler tarafından tartışılacaktır. “HAKİKAT ARAYIŞINDA NÜBÜVVETİN YERİ VE ROLÜ RİSALE-İ NUR PERSPEKTİFİ” konusu ile Vahdaniyet-i İlahiyenin isbatı ve insanlığın iki cihan saadetinin anahtarı olan Nübüvvet Müessesesinin derinlemesine inceleneceği bu sempozyuma katılımınızla bizi onurlandırmanızı bekler, saygı ve selamlarımızı sunarız.
Sempozyuma Hoş Geldiniz.
Ulaşım
AÇILIŞ : 22 Eylül Pazar 2013
SAAT : 10:00
YER : SİNAN ERDEM SPOR SALONU
Adres : Adres: Ataköy Olimpik Yüzme Havuzu Ve Spor Kompleksi Yanı
Bakırköy, 34147 Zuhuratbaba,, Türkiye
Telefon : (0212) 559 0914

SEMPOZYUM PROGRAM TASLAĞI

HAKİKAT ARAYIŞINDA NÜBÜVVETİN YERİ VE ROLÜ:

RİSALE-İ NUR PERSPEKTİFİ

AÇILIŞ PROGRAMI: SİNAN ERDEM SPOR KOMPLEKSİ– 22 EYLÜL 2013, PAZAR

10:00 Kur’an-ı Kerim Tilaveti

10:15 Açılış Konuşmaları

10:25 Sinevizyon

10:30 Protokol Konuşmaları

11:30 Selamlama Konuşmaları

13:00 Ödül Töreni

14:00 Kapanış

İLMİ OTURUMLAR

(İLMİ OTURUMLARDA İNGİLİZCE-ARAPÇA-TÜRKÇE SİMULTANE TERCÜME OLACAKTIR. TEBLİĞLERİN ORJİNAL SUNUM DİLLERİ PARANTEZ İÇERİSİNDE BELİRTİLMİŞTİR.)

23 EYLÜL 2013, PAZARTESİ

A SALONU / A1 OTURUMU / 09:00 – 10:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Bahauddeen Muhammed Nadwi, Darul Huda İslam Üniversitesi, HİNDİSTAN

Risale-i Nur’da Nübüvvetin Yeri ve Önemi (Ar) Prof. Dr. Ammar Djidal, Cezayir Üniversitesi, CEZAYİR

Nübüvvet Kavramının Anlamı ve Önemi: Risale-i Nur Yaklaşımı (Ar) Prof. Dr. Necib Abdullah Suudi, Taz Üniversitesi, YEMEN

Nursi’nin Düşüncesinde Esma-i Hüsna’nın Tecellileri Yoluyla İmanın Takviyesinde Nübüvvetin Rolü (Ar) Doç. Dr. Ahlam Mahmud Matalka, Yermük Üniversitesi, ÜRDÜN

Nübüvvet Gölgesinde Said Nursi (İng) Prof. Dr. Aslam Islahi, Jawaharlal Nehru Üniversitesi, HİNDİSTAN



B SALONU / B1 OTURUMU / 09:00 – 10:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Muhammed Hüseyn Musa Al Gazali, Ezher Üniversitesi, MISIR

Risale-i Nur’a Göre Nübüvvet: Manası, Gerekliliği ve Rolü (Ar) Prof. Dr. Saad Abdullah Hassan Aşur, Gazze İslam Üniversitesi, FİLİSTİN

İmam Nursi’ye Göre Nübüvvetin Önemi ve Vazifeleri (Ar) Dr. Hamadi Duvib, Sfaks Üniversitesi, TUNUS

Risale-i Nur Perspektifinden Nübüvvet Kavramı ve Beşeriyet için Gerekliliği (Ar) Prof. Dr. Hamid Eşraf Hamadani, Punjab Üniversitesi, PAKİSTAN

Toplumsal Krizlerin Çözümünde Nebevi Bir Metod Olarak Nursi’nin Metodu: Bir Model Olarak “İhlas” (Ar) Yrd. Doç. Dr. Hasan Abdullah, Sudan İlim ve Teknoloji Üniversitesi, SUDAN

C SALONU / C1 OTURUMU / 09:00 – 10:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ali Panda, Mindanao Devlet Üniversitesi, FİLİPİNLER

Peygamberleri Nasıl Anlamalıyız? (Ar) Prof. Dr. İmaduddin Khalil, Musul Üniversitesi, IRAK

Ehl-i Beytin Azameti ve Risale-i Nur’a Göre Onlara Karşı Takınılacak Tavır (İng) Dr. Rosseni Din, Malezya Devlet Üniversitesi, MALEZYA

Dünyevi ve Uhrevi Saadetin Temininde Sünnet-i Seniyyenin Rolü (Ar) Prof. Dr. Mervan İbrahim El Kaysi, Yermük Üniversitesi, ÜRDÜN

Risaletin Esasları ve Muhtevası (Ar) Prof. Dr. Amal Muhammed Kamil, Benha Üniversitesi, MISIR

10:30 – 11:00 ÇAY/KAHVE ARASI

A SALONU / A2 OTURUMU / 11:00 – 12:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Yıldız Teknik Üniversitesi, TÜRKİYE

Peygamberlerin Kevnî ve Temel Mesajı (Ar) Prof. Dr. Eşref Abdulrafi, Monofiye Üniversitesi, MISIR

İnsanlar Peygamberlerin Yol Göstermesine Niçin Muhtaçtır? (İng) Dr. Wasiul Haque, Bahreyn Konsolosluğu, HİNDİSTAN

Hakikati Anlamada Bir Metod Olan Peygamber Kıssalarının Kur’anî Tarzla Yeniden Risale-i Nur’a Yansımaları (Tr) Dr. Mehmet Emin Uludağ, Dicle Üniversitesi, TÜRKİYE

Nübüvvetin İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi (Ar) Prof. Dr. Süleyman Aşrati, Vahran Üniversitesi, CEZAYİR

B SALONU / B2 OTURUMU / 11:00 – 12:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Wilhelmus Valkenberg, Amerika Katolik Üniversitesi, ABD

İ’caz-ı Kur’an’ın Bazı Küllî Vecihleri Bakımından Nübüvvet Delilleri: Said Nursî’nin Yorumu (İng) Dr. Şükran Vahide, Durham Üniversitesi, İNGİLTERE

Risale-i Nur’da Peygamberimizin Nübüvvet Delilleri: Kritik Bir Analiz (Ar) Doç. Dr. Abdussemi El Enis, Sharjah Üniversitesi, BAE

Nübüvvetin İspatında Fıtrat Metodu: Risale-i Nur Örneği (Ar) Dr. Muhammed Rüşdi Ubeyd, Erbil Üniversitesi, IRAK

Akli Deliller ve Kişisel Örnekler ile Nübüvvetin İspatı (Ar) Prof. Dr. Ali Bin Hüseyin Musa, Kral Halid Üniversitesi, SUUDİ ARABİSTAN



C SALONU / C2 OTURUMU / 11:00 – 12:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. David Law, Manchester Üniversitesi, İNGİLTERE

Vahiy Kavramı: Nursi’nin Yaklaşımı (İng) Dr. Colin Turner, Durham Üniversitesi, İNGİLTERE

Nursi ve İkbal’in Nübüvvet Müessesine Dair Görüşleri (İng) Mahsheed Ansari, Monash Üniversitesi, AVUSTURALYA

Risale-i Nur Perspektifinden Nübüvvetin Tahkikinde, Nursi’nin Felsefeciler, Teologlar ve Mutasavvıflar Karşısındaki Konumu (Ar) Doç. Dr. Asya Şikireb, Emir Abdulkadir İslam Üniversitesi, CEZAYİR

Nübüvvet-i Muhammediye: Nursi ve Dehlevi’nin Bakış Açıları (Ar) Prof. Dr. Bahauddeen Muhammed Nadwi, Darul Hüda İslam Üniversitesi, HİNDİSTAN

12:30 – 14:00 ÖĞLEN ARASI

A SALONU / A3 OTURUMU / 14:00 – 15:30 Oturum Başkanı: Dr. Colin Turner, Durham Üniversitesi, İNGİLTERE

Nübüvvetin Tevhide Delaleti: Risale-i Nur Perspektifi (Ar) Doç. Dr. Hadi Rıdvan, Kürdistan Üniversitesi, İRAN

Allah’ın Yaratıcı Faaliyetlerinde Peygamberliğin Yeri (İng) Dr. Denny Clark, The College of Idaho, ABD

Hz. İsa’nın Peygamber Kimliğini Nursi Sayesinde Tekrar Hatırlamak: Geleceğe Dair Ümit (İng) Dr. Kristin Johnston Largen, Gettysburg Lutheran İlahiyat Okulu, ABD

Hıristiyanlara Göre Peygamber ve Peygamberlik (Fr) Prof. Dr. Valentino Cottini, Arap ve İslam Çalışmaları Papalık Enstitüsü, VATİKAN

B SALONU / B3 OTURUMU / 14:00 – 15:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Süleyman Aşrati, Vahran Üniversitesi, CEZAYİR

Risale-i Nur’da Peygamberlerin Vahiylerine Sarılmanın Boyutları ve Said Nursi’nin Davasındaki Etkisi (Ar) Dr. Muhammed Budeban, Emir Abdulkadir Üniversitesi, CEZAYİR

Risale-i Nur Perspektifinden Mutlu Bir Ailenin Tesisinde Nebevî Metod (Ar) Doç. Dr. Jettu Hamdamin Smail Hurmuzyari, Selahattin Üniversitesi, IRAK

Nursi’nin Yazılarında, Yaratıcı ve Yaratılan Arasında Bulunan Muhabbetin Bir İfadesi Olarak Bülbül ve Gül! (Ar) Prof. Dr. George Grigore, Bükreş Üniversitesi, ROMANYA

Güzel Sanatlar ve Nübüvvet (Tr) Rasim Soylu, Yıldız Teknik Üniversitesi, TÜRKİYE

C SALONU / C3 OTURUMU / 14:00 – 15:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Syed Farid Alatas, Singapur Milli Üniversitesi, SİNGAPUR

Hz. Muhammed ve Hz. İsa’nın Vahyi Yorumlamaları: Mukayeseli Bir Çalışma (İng) Prof. Dr. Wilhelmus Valkenberg, Amerika Katolik Üniversitesi, ABD

Kutsal – Dünyevi İkilemini Aşmak: Said Nursi’nin Sünnet Vurgusu (İng) Salih Sayılgan, Amerika Katolik Üniversitesi, ABD

Risale-i Nur Perspektifinden Uluhiyetin Beşeriyetle Münasebeti: Nübüvvet (Tr) Prof. Dr. Hüseyin Yaşar, Dokuz Eylül Üniversitesi, TÜRKİYE

Hikmet, Peygamberlik ve İnsanlığın İrşadı: Papa John XXIII ve Bediüzzaman Said Nursi (İng) Prof. Dr. Leo Lefebure, Georgetown Üniversitesi, ABD

15:30 – 16:00 ÇAY/KAHVE ARASI

A SALONU / A4 OTURUMU / 16:00 – 17:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Shaykh Salman al-Husayni al-Nadwi, İrfan Şehid Üniversitesi, HİNDİSTAN

Kainat Kitabının Okunmasında Birer Rehber Olarak Peygamberler: Risale-i Nur Perspektifi (Ar) Prof. Dr. Ziyad Khalil Al Dagamin, Ali Beyt Üniversitesi, ÜRDÜN

Peygamberlerin İletişim Stratejileri: Risale-i Nur Perspektifi (İng) Prof. Dr. Andi Bakti, Jakarta İslami Devlet Üniversitesi, ENDONEZYA

Tarih Boyunca Batı Dünyasında Olumsuz Hz. Muhammed ve İslam Algıları ve Bu Algıların Çürütülmesinde Risale-i Nur (Tr) Doç. Dr. Cavid Qasimli, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi, AZERBAYCAN

Bediüzzaman Said Nursi’nin Eserlerindeki Allah’ın Varlığını İspatlayan Muhammed (sav) ’in Manevi Gücü (Tr) Prof. Dr. Kanibek Kakisov, Cusup Balasagin Kırgızistan Milli Üniversitesi, KIRGIZİSTAN

B SALONU / B4 OTURUMU / 16:00 – 17:30 Oturum Başkanı: Robert Scott, Trinity Wall Street, ABD

Peygamberlerin (a.s.) Mucizeleri Aracılığıyla İnsanlara Öğrettikleri ve Hz. Peygamberin (a.s.m.) Hayatımıza Getirdiği Bazı Yenilikler (Tr) Prof. Dr. Servet Armağan, İstanbul Üniversitesi, TÜRKİYE

Peygamber Mucizelerinden Öğrenmemiz Gereken Hususlar (Ar) Dr. Konati Salif, Nijer İslam Üniversitesi, NİJER

Peygamber Mucizelerinde Hayatın İnşasına Yönelik Örnekler (Ar) Doç. Dr. Ahsen Haşye, 8 Mayıs Üniversitesi, CEZAYİR

Risale-i Nur Işığında Fizik Kanunları – Mucize İkilemi (Tr) Prof. Dr. Yunus Çengel, Adnan Menderes Üniversitesi, TÜRKİYE

C SALONU / C4 OTURUMU / 16:00 – 17:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Abdulhakim El Enis, BAE

Peygamberliğin Delillerine Dair Bir Çalışma: Nursi ve Abdul Haqq Muhaddith’in Bakış Açıları (İng) Dr. Ubeydullah Fahad, Aligarh Müslim Üniversitesi, HİNDİSTAN

Miraç Mucizesi Hakkında Nursi ve İkbal’in Görüşleri (İng) Shumaila Majeed, Punjab Üniversitesi, PAKİSTAN

Hakiki Medeniyetin İnşasında Peygamberliğin Rolü: Farabi, İbn Sina ve Said Nursi’nin Bakış Açıları (İng) Elmira Akhmetova, Uluslararası İslam Çalışmaları Enstitüsü, MALEZYA

Peygamberliğin Lüzumuna Dair Said Nursi ve Bazı Filozofların Çelişen Görüşleri (İng) Prof. Dr. Fauzan Saleh, STAIN Kediri, ENDONAZYA

24 EYLÜL 2013, SALI

A SALONU / A5 OTURUMU / 09:00 – 10:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Aslam Islahi, Jawaharlal Nehru Üniversitesi, HİNDİSTAN

Risale-i Nur’a Göre Nübüvvetin Hakikat Arayışındaki Yeri ve Rolü (Ar) Dr. Maani Hasan Muhtar Gansuri, Kur’an Ümmeti Cemiyeti, BURKİNA FASO

Tarihi ve Beşeri Yönleri ile Peygamberlerin Risalet Vazifeleri (Ar) Dr. Muhammed Es Sisi, Fas Meknes Müftülüğü, FAS

Nübüvvet ve Kainat Kitabı: Nursi’nin Bakış Açısı (Ar) Dr. İsmail İbrahim El Meşhedani, Musul Üniversitesi, IRAK

Peygamberlerin Önderlik Rolü ve Vazifeleriyle İlgili Nursi’nin Görüşleri (Ar) Dr. Tarik Abdulvahhab, Süveys Üniversitesi, MISIR



B SALONU / B5 OTURUMU / 09:00 – 10:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Servet Armağan, İstanbul Üniversitesi, TÜRKİYE

Dünyevî İşlerin Tanziminde Peygamberlerin Rolü (Ar) Doç. Dr. Muhammed Mesihürrahman, Aliye Üniversitesi, HİNDİSTAN

Said Nursi, Nübüvvet Geleneği ve Sosyolojik Teoloji (İng) Nurhidayahti Md Miharja, Singapur Milli Üniversitesi, SİNGAPUR

Risale-i Nur’da Nübüvvet Mirası (Ar) Dr. Serhan Bin Hamis, Batna Üniversitesi, CEZAYİR

Said Nursi ve İslam’ın Evrensel Mesajı (İng) Dr. Hasan Horkuç, Durham Üniversitesi, İNGİLTERE

C SALONU / C5 OTURUMU / 09:00 – 10:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Valentino Cottini, Arap ve İslam Çalışmaları Papalık Enstitüsü, VATİKAN

Hz. İsa (a.s.) ’ın Nübüvveti ve Hıristiyan-Müslüman Diyalogu: Risale-i Nur Perspektifi (İng) Prof. Dr. David Law, Manchester Üniversitesi, İNGİLTERE

Bir Peygamber Olarak Hz. İsa: Dinlerarası Yaklaşım (İng) Robert Scott, Trinity Wall Street, ABD

Said Nursi ve John Courtney Murray’e Göre Katoliklik ve İslamiyet’te Dini Çoğulculuk (İng) Prof. Dr. Iain Benson, The Free State Üniversitesi, GÜNEY AFRİKA

Hz. İsa ve Peygamberlik: Risale-i Nur Üzerinden Yeni Bir Okuma (İng) Prof. Dr. Marianne Kupin, Community College of Allegheny County, ABD

10:30 – 11:00 ÇAY/KAHVE ARASI

A SALONU / A6 OTURUMU / 11:00 – 12:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Abdal Calel Assalem, Tunus Zeytuna Üniversitesi, TUNUS

Said Nursi ve İmam-ı Rabbani’nin Düşüncesinde Nübüvvet Müessesinin Mukayeseli İncelenmesi (Ar) Dr. Usama Abul Abbas Şahvan, Zegazig Üniversitesi, MISIR

Risale-i Nur Perspektifinden Peygamberler ve Toplum Tabakaları (İng) Dr. Muzaffar Alam, EFL Üniversitesi, HİNDİSTAN

Risale-i Nur’a Göre Dini ve Felsefi Gelenekte Nübüvvet, Vahiy ve İrşad Kavramları (Ar) Prof. Dr. Muhammed Bin İyadi, Muhammed Bin Abdullah Üniversitesi, FAS

Risale-i Nur Işığında Peygamberlerin İnsanlığa Katkıları (Ar) Dr. Ahmed Abdulcelil el-Nezir, Forum Rönesans ve Kültürel İletişim, SUDAN

B SALONU / B6 OTURUMU / 11:00 – 12:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ammar Djidal, Cezayir Üniversitesi, CEZAYİR

Said Nursi’nin Düşüncesinde Peygamberlerin Tebliğ Usulleri ve İlkeleri (Ar) Dr. Abdulhamid Ahmed AbdulGani, Ezher Üniversitesi, MISIR

Nebevi Hidayet ve Nübüvvetin Varisleri (Ar) Prof. Dr. Muhyiddin Afifi, Ezher Üniversitesi, MISIR

Risale-i Nur Perspektifinden Nebevi Hidayet ve Nübüvvetin Varisleri (Ar) Dr. Abdulgani Akuridi Abdulhamid, Hikmet Üniversitesi, NİJERYA

Nübüvvet Misyonunun Tevhit İnancıyla İlişkisi Nasıl Kurulur? (Tr) Doç. Dr. Bilqeys Hüseyn kızı Memmedova, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi, AZERBAYCAN

C SALONU / C6 OTURUMU / 11:00 – 12:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Hakan Yavuz, Utah Üniversitesi, ABD

Nursi’nin Düşüncesinde Nübüvvet, Ehl-i Beyt ve Mükemmellik İdeali (İng) Prof. Dr. Syed Farid Alatas, Singapur Milli Üniversitesi, SİNGAPUR

Hz. Muhammed’in Şemaili ve Hayata Tatbikindeki Tesiri: Risale-i Nur’da “Mânevî Güneş” Kavramının İncelenmesi (Ar) Dr. Ferhad İbrahim Akbar Al Şavani, Selahattin Üniversitesi, IRAK

Nübüvvetin Tarifi, Gerekliliği, Misyonu ve Faydaları (Tr) Tağı Tağıyev, Öğretmen, AZERBAYCAN

Peygamberlikte ve Hz. Peygamberde Tefekkür (Ar) Edib İbrahim Debbağ, Akademi İstanbul, IRAK

12:30 – 14:00 ÖĞLEN ARASI

A SALONU / A7 OTURUMU / 14:00 – 15:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi, TÜRKİYE

Risale-i Nur Perspektifinden Sünnetin Hayata Tatbiki (Ar) Prof. Dr. Abdultavvab Seyyid Muhammed İbrahim Jad, Ezher Üniversitesi, MISIR

Kur’an-ı Kerim’in Pratikteki Tezahürü Olarak Sünnet-i Seniyye: Nursi’nin Yaklaşımı (İng) Doç. Dr. İsmail Abdullah, Uluslararası İslam Üniversitesi, MALEZYA

Sünnet-i Seniyyenin Hayatımıza Uygulamasına Yönelik Kurallar (Ar) Prof. Dr. Rabah Bin Dafrur, Cezayir Edrer Üniversitesi, CEZAYİR

Risale-i Nur Perspektifinden Sünnetin Hayata Tatbikinde Uyulması Gerekli Kaideler (Ar) Dr. Yahya Dahi Şatnavi, Yermük Üniversitesi, ÜRDÜN

B SALONU / B7 OTURUMU / 14:00 – 15:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Muhsin Abdulhamid, IRAK

Nebevi Geleneğin Modern Çağda Sunduğu Çözümler (Ar) Prof. Dr. Muhammed Hüseyn Musa Al Gazali, Ezher Üniversitesi, MISIR

Modern Asrın Problemlerine Nursi’ye Göre Nebevi Çözüm Yolları (Ar) Dr. Mohamed Hamedi Kinane Maiga, Sultan Şerif Üniversitesi, BRUNEİ

İnsanlık Niçin Peygamberlere Muhtaçtır? (Ar) Dr. Mamoun Jarrar, Ürdün Üniversitesi, Ürdün

Modern Asrın Sorunlarına Risale-i Nur Işığında Nebevi Çözümler (Ar) Dr. İman Abdulhamid Debbag, Musul Üniversitesi, IRAK

Post-modern Şüphecilere ve Arayış İçinde Olanlara Hz. Muhammed’in Mesajı: Said Nursi’nin Ayetü’l Kübra’sı Üzerine Bir İnceleme (İng) Prof. Dr. David Scott, Virjinya İlahiyat Okulu, ABD

C SALONU / C7 OTURUMU / 14:00 – 15:30

Oturum Başkanı: Prof. Dr. George Grigore, Bükreş Üniversitesi, ROMANYA

Said Nursi’nin Düşüncesine Göre Nübüvvetin İslam Birliğindeki Rolü (İng) Prof. Dr. Ali Panda, Mindanao Devlet Üniversitesi, FİLİPİNLER

Modern İnsanlar için Sünnet-i Seniyyenin Önemi: Said Nursi’nin Bakış Açısı (İng) Dr. Zaprul Khan, Stage College for Islamic Studies, ENDONEZYA

Risale-i Nur’a Göre Nübüvvet Güzel Ahlakın Tesisinde Nübüvvetin Statik ve Dinamik Boyutu (İng) Dr. Mujeebur Rahman, Jawaharlal Nehru Üniversitesi, HİNDİSTAN

Nursi’de Sünnet-i Nebeviyyenin İhtilafların Tedavisindeki Yeri ve Rolü (Ar) Dr. Salim Hasan Diban, Risale-i Nur Araştırma Merkezi, SUDAN

15:30 – 16:00 ÇAY/KAHVE ARASI

A SALONU / A8 OTURUMU / 16:00 – 17:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Yunus Çengel, Adnan Menderes Üniversitesi, TÜRKİYE

Nursi, İbn Haldun ve Sosyal Bilimler Perspektifinden Peygamberlik (İng) Prof. Dr. Mahmoud Dhaouadi, Emekli Öğretim Üyesi, TUNUS

Bediüzzaman Said Nursi: Ene’ye (Ben’e) Bakışta Nübüvvet Nurundan Feylosofları Tenkid (Tr) Doç. Dr. Ebulfez Ezimli, Nahçıvan Devlet Üniversitesi, AZERBAYCAN

İbn-i Sina ve Bediüzzaman Said Nursi’de Nübüvvet Sistemi (Tr) Prof. Dr. Bünyamin Duran, Celal Bayar Üniversitesi, TÜRKİYE

Risale-i Nur Işığında Felsefeciler, Teologlar ve Mutasavvıfların Nübüvvetle İlgili Görüşlerinin Değerlendirilmesi (Ar) Prof. Dr. Akhdar Şarit, Cezayir Üniversitesi, CEZAYİR

B SALONU / B8 OTURUMU / 16:00 – 17:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Leo Lefebure, Georgetown Üniversitesi, ABD

“İki Kültürü Aşmak” Mümkün mü? (Tr) Doç. Dr. Kadir Canatan, Yıldız Teknik Üniversitesi, TÜRKİYE

Küreselleşme, Peygamberlik ve Bediüzzaman Said Nursi (İng) Prof. Dr. Iqtidar Mohammad Khan, Jamia Millia Islamia, HİNDİSTAN

Yaratıcı’nın İnsanlarla İletişimi Açıısndan Hz. Muhammed’in Peygamberliği ve Kur’an-ı Kerim (İng) Prince Rajiv Sarangani, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, FİLİPİNLER

Risale-i Nur Perspektifinden Peygamberlerin Ferdi, Ailevi ve Sosyal Hayatta Yönlendirici Rolleri (Ar) Dr. Amin Muhammed Selam, Müte Üniversitesi, ÜRDÜN

C SALONU / C8 OTURUMU / 16:00 – 17:30 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Muhyiddin Afifi, Ezher Üniversitesi, MISIR

Nursi’nin Eserleri Işığında Kur’an’daki Peygamber Kıssalarının Önemine Yeniden Bakış (Tr) Prof. Dr. Zeki Sarıtoprak, John Carroll Üniversitesi, ABD

Hz. Süleyman’ın (AS) Hayatından Örnekler: Risale-i Nur Işığında Kur’ânî Bir Bakış (Ar) Doç. Dr. Ümid Necmuddin El Mufti, Selahattin Üniversitesi, IRAK

Kur’ani Kıssaların İmanın İnkişafına Etkisi: Said Nursi’nin Yaklaşımı (İng) Dr. Betania Kartika Muflih, Uluslararası İslam Üniversitesi, MALEZYA

Kutsal Kitaplarda Peygamber Kıssaları: Risale-i Nur Yaklaşımı (Ar) Dr. Nebil Cemil Şandar, Lübnan Üniversitesi, LÜBNAN