ISPARTALI şair ve ya ... Mesaj Detayi Antoloj ...

Gönderen: Zeki Çelik
Tarih: 12.03.2018 22:57
Konu: İSTİKLAL MARŞIMIZ DİLLERDE DESTAN..

İSTİKLAL MARŞIMIZ DİLLERDE DESTAN..

12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı dizelerle kayıtlara geçti. İşgal altında geçen yıllarda, halkın ve ordunun moral gücünü arttıracağı düşünülerek marş yarışması düzenlenmiştir. Yarışma sonucunda yazılan dizeleri inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı, Bakan Hamdullah Suphi aracılığıyla Mehmet Akif Ersoy'a yarışmaya katılması konusunda teklifte bulunmuştur. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı karşılığında tek bir şartı vardır; ödül almamak.

İstiklal Marşı, kayda ilk geçtiği günün üzerinden 97 yıl geçmesinin ardından dizeleriyle ve Mehmet Akif Ersoy'un 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' sözleriyle yürekleri kabartmaya devam ediyor. İşte, İstiklal Marşı'nın kabulü ve o günlerde yaşananlar;

23 Nisan 1920’ de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılır. 1920 yazı içinde ülke topraklarının büyük bir bölümü işgal altındadır. Ankara düzenli bir ordu kurma çalışmaları içindedir. İstanbul Hükümeti Mondros Ateşkes hükümleri gereğince orduyu terhis etmiştir. Yeni bir ordu kurma çalışmalarında ise sayısız güçlüklerle karşılaşılmaktadır.

Meclis hükümeti yeni bir ordu kurarken bu orduyu ayakta tutacak, ona moral verecek güçleri de harekete geçirme çabasındadır. Yayınlanan gazeteler halkı işgal güçlerine karşı direnmeye, birlik olmaya, cesaret vermeye uğraşmaktadırlar. Gazete ve dergilerden önemli miktarları hükümet tarafından satın alınarak cephelere yönlendirilmekte, mitingler düzenlemekte ve camilerde vaazlar verilmektedir.İstiklal Marşı da halkın ve ordunun moral gücünü yükselteceği düşünülerek gündeme getirilmiştir.İSTİKLAL MARŞI İÇİN GAZETELERDE DUYURU YAPILDI Dönemin eğitim bakanı Rıza Nur hatıralarında marş yarışmasını kendisinin açtırdığını yazar:”Yüce ihtilal ve savaş günleri. Böyle zamanlarda milletler en güzel milli marşlarını yaparlar.Bir milli marşın güfte ve bestesini yapana beş yüz lira maddi mükafat vereceğimi ilan ettim.” Gazetelerde ise İstiklal Marşı yarışması şöyle duyurulur:

“Şairlerimizin dikkatine:

Milletimizin dahili ve harici İstiklal uğruna girişmiş olduğu mücadeleyi ifade ve terennüm için bir İstiklal Marşı. Umur-u Maarif Vekili Celilesi’ nce müsabakaya vazedilmiştir.İşbu müsabaka, 23 Kanun-u evvel sene 36 tarihine kadar olup bir heyeti edebiye tarafından,gönderilen eserler arasından intihap edilecektir ve kabul edilen eserin güftesi için beş yüz lira mükafat verilecektir.

Ve yine laakal beş yüz lira tahsis edilecek olan beste için bilahare ayrıca bir müsabaka açılacaktır. Bütün müracaatlar Ankara’ da Büyük Millet Meclisi Maarif Vekaletine yapılacaktır.”

Büyük Millet Meclisine ve Mustafa Kemal'e muhalif Peyami Sabah gazetesi “Milli marş tanzim ediyeler” başlığı ile verdiği haberde “Dün gelen Anadolu gazetelerinde Ankara Maarifi vekaletinin garip bir ilanı nazarı dikkatimizi cezp etti.” sözleriyle okuyucularına duyurur. Not: Hürriyet gazetesinden alıntı.

İSTİKLAL MARŞIMIZ ( Zeki Çelik'in şiiri )

Doksan yedi yıldır okunmaktadır,
İşitmek kolaydır eşten ve dosttan,
Düşmanın kalbine dokunmaktadır,
İstiklal Marşımız dillerde destan.

Korkmadık sönmedi yıldızlar parlar,
Engel olmaz bize yağmurlar, karlar,
Okurken açılır gözlerde farlar,
İstiklal Marşımız dillerde destan.

Nesilden nesle de aktarılacak,
Tek bayrak, tek millet birlik olacak,
Türk devleti her an huzur bulacak,
İstiklal Marşımız dillerde destan.

Ay yıldız bayrağım şanını korur,
Mehmet Akif Ersoy bizlerde gurur,
Türkiye Atatürk izinden yürür,
İstiklal Marşımız dillerde destan.

Zekiler kurbandır taşa toprağa,
Arazi kaplandı yeşil yaprağa,
Yankısı vuruyor yamaca, dağa,
İstiklal Marşımız dillerde destan.

Kahraman Mehmetçik nöbet başında,
Çalışkan çiftçimiz ekmek aşında,
Mustafa Kemal'da durdu kaşında,
İstiklal Marşımız dillerde destan.

Sek san bir ilimiz Üstadı anar,
Şehit verince de içimiz yanar,
Çocuklar coşkuyla şiiri sunar,
İstiklal Marşımız dillerde destan.

Arkadaş yurdunu daima savun,
Hain, teröristtir şimdiki avın,
Düşmanı ülkemden tamamen kovun,
İstiklal Marşımız dillerde destan.

Cephede atamız kazandı zafer,
Yanında savaştı her türlü nefer,
Feto darbesini yendik bu sefer,
İstiklal Marşımız dillerde destan.

Bin dokuz yüz yirmi bir kabul günü,
Hatırlamak gerek tarihi, dünü,
Zeki şiiriyle belirtti yönü
İstiklal Marşımız dillerde destan.

12-3-2018

Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.